Pelepasan hijau boleh menjadi gejala trichomoniasis

Keputihan adalah keadaan biasa yang dialami oleh wanita. Walau bagaimanapun, jika pelepasan berwarna hijau dan mempunyai tekstur kental dan berbau tidak sedap, anda harus berhati-hati. Ini kerana keadaan ini boleh menjadi gejala trichomoniasis.

Trichomoniasis adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan parasit Trichomonas vaginalis. Penyakit ini boleh menular melalui hubungan seks atau berkongsi alat bantu seks dengan penghidap trichomoniasis.

Sebilangan besar wanita yang menderita trichomoniasis tidak menyedari bahawa mereka dijangkiti penyakit ini. Walau bagaimanapun, salah satu gejala yang disebabkan oleh penyakit ini adalah keputihan hijau.

Gejala Trichomoniasis

Gejala trichomoniasis biasanya akan muncul dalam 5-28 hari setelah seseorang dijangkiti parasit. Sebagai tambahan kepada keputihan hijau, terdapat beberapa gejala trichomoniasis lain, termasuk:

 • Bau amis atau pedih di faraj (bau faraj)
 • Pendarahan faraj
 • Sakit ketika membuang air kecil atau melakukan hubungan seks
 • Gatal faraj

Gejala trichomoniasis hampir sama dengan gejala penyakit kelamin lain. Oleh itu, untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan serangkaian pemeriksaan fizikal dan ujian makmal.

Setelah mengesahkan diagnosis, doktor dapat memberikan antibiotik untuk merawat trichomoniasis. Beberapa jenis antibiotik yang biasanya diberikan oleh doktor adalah:metronidazolatau tinidazol.

Semasa mengambil antibiotik yang ditetapkan oleh doktor anda, anda harus mengelakkan minum alkohol dan tidak melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya seminggu.

Risiko Komplikasi pada Trichomoniasis

Pelepasan hijau akibat trichomoniasis harus segera dirawat oleh doktor. Jika tidak, trichomoniasis berisiko meningkatkan penularan penyakit kelamin lain, seperti HIV.

Sekiranya penghidap trichomoniasis hamil, ini dapat meningkatkan risiko kelahiran bayi pramatang dan berat badan lahir rendah.

Di samping itu, beberapa penyakit seperti gonorea, klamidia, dan vaginosis bakteria,

boleh berlaku bersamaan dengan trichomoniasis. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini akan mengakibatkan komplikasi, seperti:

 • Penyumbatan tiub fallopio kerana tisu parut
 • Kemandulan
 • Kesakitan pelvis kronik

Cara Mencegah Trichomoniasis

Seperti penyakit menular seksual yang lain, langkah-langkah untuk mencegah trichomoniasis adalah menerapkan tingkah laku seks yang selamat, iaitu menggunakan kondom dan tidak mengubah pasangan seksual.

Selain itu, ada beberapa langkah pencegahan lain yang dapat diambil, yaitu:

 • Kenali pasangan seksual antara satu sama lain.
 • Gunakan seluar dalam kapas untuk mengurangkan kelembapan dan mencegah pertumbuhan bakteria.
 • Basuh faraj dari depan ke belakang selepas membuang air kecil.
 • Elakkan menggunakan pembersih vagina khas kerana ia dapat menyingkirkan bakteria baik yang melindungi vagina.
 • Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, terutama yang berkaitan dengan organ pembiakan.
 • Elakkan berkongsi mainan seks dengan orang lain.

Walaupun dapat disembuhkan, seseorang dapat dijangkiti semula jika anda melakukan hubungan seks dengan seseorang yang masih dijangkiti trichomoniasis. Oleh itu, ambil beberapa langkah berjaga-jaga di atas.

Tetapi, jika anda mengalami keputihan berwarna hijau atau kuning disertai dengan gejala seperti terbakar, kerengsaan, gatal-gatal, atau sakit pada faraj, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.