Ibu, Kenali Tanda Alergi Bayi Anda terhadap Susu Lembu

Sekiranya anda alah pada susu lembu, bayi selalunyamasa akan muntah atau cirit-birit selepas minum susu formula ataususu lembu. Namun, itu bukan satu-satunya gejala. Terdapat gejala atau tanda lain yang boleh muncul pada bayi yang alah pada susu lembu.

Alergi susu lembu adalah salah satu jenis alahan makanan yang paling biasa pada bayi. Risiko bayi mengalami alahan akan lebih tinggi sekiranya salah satu atau kedua ibu bapa juga mempunyai sejarah alahan.

Selain meminum susu formula secara langsung, si kecil anda juga dapat menunjukkan reaksi alergi ketika dia memakan produk susu lembu yang diproses atau minum susu ibu dari ibu yang mengambil susu lembu.

Alergi susu sering dikelirukan dengan intoleransi laktosa kerana biasanya kedua-dua keadaan sangat serupa, iaitu bayi tidak sesuai untuk susu formula. Sebenarnya, kedua-duanya adalah keadaan yang sangat berbeza.

Alergi susu lembu berlaku apabila sistem imun bayi berlebihan terhadap protein dalam susu, sedangkan intoleransi laktosa berlaku apabila bayi mengalami kesukaran untuk mencerna laktosa (gula semula jadi dalam susu).

Kenali Tanda-Tbayi anda alah pada susu lembu

Apabila anak anda mempunyai alahan susu lembu, dia akan menunjukkan simptom berikut:

  • Gangguan pencernaan, seperti kekejangan perut atau sakit, muntah, kembung perut, dan cirit-birit.
  • Gatal dan ruam pada kulit.
  • Bengkak di bahagian tertentu badan.
  • Batuk.
  • Hidung berair.
  • Mata berair.
  • Merengsa atau menangis banyak.

Setiap bayi yang mempunyai alergi susu lembu dapat menunjukkan gejala yang berbeza. Gejala dapat muncul dengan cepat dalam beberapa minit setelah minum susu lembu, tetapi juga dapat muncul beberapa jam selepas itu.

Walaupun jarang berlaku, sebilangan bayi dan kanak-kanak boleh mengalami reaksi alergi yang teruk (anafilaksis) yang dicirikan oleh sesak nafas, pingsan, dan bengkak lidah, bibir, atau tekak.

Lakukan ini apabila bayi alah pada susu lembu

Kaedah termudah dan terbaik untuk mengelakkan bayi yang alah kepada susu lembu daripada mengalami reaksi alahan adalah dengan menyusui selama enam bulan pertama dalam hidupnya (penyusuan susu ibu eksklusif).

Semasa menyusukan anak kecil anda, disarankan untuk tidak mengambil pengambilan susu lembu dan produknya, seperti keju dan yogurt, kerana selama anda menyusu, apa sahaja yang anda makan akan mempengaruhi kandungan susu ibu anda.

Sementara itu, jika anda memberi susu formula kepada si kecil, pilih susu yang sesuai hypoallergenic dibuat khas untuk mengurangkan risiko alahan. Ibu juga boleh memberi susu formula untuk anak kecil anda dari kacang soya.

Namun, perhatikan sama ada si kecil anda sesuai untuk jenis susu yang diberikan, kerana sesetengah bayi yang alah pada susu lembu juga mungkin alah kepada soya.

Sekiranya alahan susu lembu bayi anda menjadikannya sukar untuk menambah berat badan, mengalami kesukaran untuk mendapatkan makanan yang sihat, sering berulang, atau reaksi anafilaksis berlaku, segera bawa anak anda ke pakar pediatrik untuk mendapatkan rawatan dan nasihat lanjut daripada doktor.