Cara merawat dan menjaga kesihatan faraj

Merawat dan menjaga kesihatan vagina dapat dilakukan dengan cara yang mudah. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan jangkitan dan ketidakselesaan pada organ seks wanita. Apakah cara dan petua untuk menjaga kesihatan wanita yang dimaksudkan? Mari lihat artikel berikut.

Faraj sebenarnya mempunyai mekanisme untuk membersihkan dirinya dengan membuang cairan vagina. Keputihan ini dikenali sebagai keputihan. Keputihan normal selagi jumlahnya normal, tidak berbau, berwarna jernih atau sedikit putih, dan tidak disertai dengan aduan gatal atau sakit pada faraj.

Namun, kesihatan vagina masih perlu dijaga untuk mengelakkan masalah kesihatan wanita, seperti jangkitan faraj. Sekiranya kebersihan dan kesihatan vagina tidak dijaga, ia boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dan kesuburan wanita.

Cara merawat dan menjaga kesihatan faraj

Faraj mesti dijaga kering dan bebas dari bahan yang menjengkelkan. Berikut adalah panduan untuk menjaga kebersihan vagina:

1. Mencuci vagina dengan kerap

Selepas mencuci vagina dengan bersih, jangan lupa mengeringkannya dengan tuala lembut atau kertas tandas.

2. Mengekalkan keseimbangan pH semula jadi vagina

Di samping itu, penggunaan produk kebersihan feminin, sama ada digunakan secara luaran atau disembur ke dalam vagina (douching), juga tidak digalakkan, kerana boleh mengganggu pH normal vagina. Penyelesaian pembersihan vagina tidak boleh digunakan secara rutin, kerana dapat meningkatkan risiko jangkitan dan kerengsaan pada vagina.

3. Bersihkan faraj semasa haid

Untuk membersihkan vagina semasa haid, cukup gunakan air suam atau air dan sabun ringan.

4. Gunakan perlindungan semasa hubungan seksual

Walau bagaimanapun, penggunaan alat kontrasepsi yang salah boleh menyebabkan kerengsaan faraj. Untuk mengelakkan kerengsaan, gunakan kontraseptif dengan pelincir.

Pilih pelincir berasaskan air. Elakkan menggunakan pelincir yang mengandungi minyak, seperti gliserin dan petroleum. Pelincir berasaskan minyak berisiko merosakkan kondom, jadi keberkesanannya berkurang ketika digunakan semasa hubungan seks.

5. Menggunakan seluar dalam yang betul

Gunakan seluar dalam kapas kerana bahan ini memungkinkan peredaran udara yang baik dan dapat menyerap peluh. Bahan nilon memerangkap haba dan kelembapan, jadi bakteria dapat membiak dengan mudah.

Basuh seluar dalam anda dengan detergen ringan dan elakkan pelembut kain. Jangan lupa menukar pakaian dalam anda dengan kerap, terutamanya jika terasa basah atau lembap.

6. Mencukur rambut kemaluan jika perlu

Rambut kemaluan atau rambut kemaluan berfungsi melindungi vagina dari bakteria, kotoran, geseran, dan peluh. Oleh itu, cukur hanya jika perlu. Gunakan gel atau krim khas semasa mencukur rambut kemaluan, supaya faraj tidak melepuh.

Selain perkara di atas, mengamalkan seks yang selamat dan sihat dengan tidak menukar pasangan seksual juga merupakan perkara penting yang harus dilakukan untuk menjaga kesihatan vagina. Ini bertujuan untuk mencegah penyakit kelamin.

Kesihatan faraj juga dipengaruhi oleh faktor hormon dan psikologi. Oleh itu, makan makanan yang baik untuk vagina, menguruskan tekanan dengan baik, dan bersenam secara teratur juga boleh memberi kesan besar kepada kesihatannya.

Perlu diingat juga bahawa keadaan faraj boleh berubah. Selagi ia tidak menimbulkan aduan, seperti gatal, sakit, dan bau yang menyakitkan, ini tidak perlu dibimbangkan.

Selain mengamalkan gaya hidup dan tingkah laku seksual yang sihat, periksa kesihatan faraj anda secara berkala kepada pakar obstetrik. Tindakan ini penting agar kelainan atau penyakit pada vagina dapat dikesan lebih awal, sehingga dapat dirawat dengan cepat.