Kebaikan Pull Ups dan Cara Melakukannya Dengan Betul

Terdapat pelbagai faedah tarik ke atas yang anda dapat untuk kecergasan dan kesihatan badan. Tarik ke atas adalah sukan yang bertujuan melatih kekuatan otot bahagian atas badan, terutama otot-otot tangan dan punggung.

Untuk mendapatkan faedah tarik ke atas secara maksimum, Anda memerlukan alas yang kuat, seperti tarik bar yang boleh anda temui Gim, bar tinggi, atau mungkin pengudaraan pintu rumah. Tarik ke atas Ini dilakukan dengan mengangkat dan menggantung badan pada alas.

Pelbagai Kebaikan Tarik Ke Atas

Berikut adalah beberapa faedahnya tarik ke atas apa yang anda dapat:

1. Menguatkan otot punggung, lengan dan bahu

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, salah satu faedahnya tarik ke atas adalah untuk menguatkan otot punggung, lengan, dan bahu. Tarik ke atas harus dilakukan secara berkala jika anda ingin meningkatkan kekuatan di kawasan-kawasan ini.

Otot dilatih dengan tarik ke atas, dalam kalangan yang lain:

 • Otot latissimus dorsi, otot punggung atas yang bergerak dari punggung tengah ke bawah bilah bahu dan di bawah ketiak
 • Otot trapezius, iaitu otot yang mengalir dari leher ke bahu
 • Otot ereksi spina di atas, yang merupakan otot yang bergerak di sepanjang tulang belakang punggung atas
 • Otot infraspinatus, yang merupakan otot belakang yang terletak di bilah bahu

2. Latih kekuatan pegangan tangan

Tarik ke atas juga dapat meningkatkan kekuatan cengkaman anda. Sekiranya anda suka melakukan angkat berat, panjat tebing, golf, atau tenis, latihan ini tentunya sangat berguna.

Begitu juga dalam aktiviti harian. Membuka balang, mengambil barang runcit, atau bermain gitar akan menjadi lebih mudah jika anda memegang tangan anda dengan kuat.

3. Meningkatkan kesihatan fizikal

Tarik ke atas Ia juga bermanfaat dalam meningkatkan kesihatan fizikal secara keseluruhan. Penyelidikan mengatakan bahawa melakukan latihan kekuatan, seperti tarik balik, secara berkala dapat membantu mengurangkan lemak perut yang melekat pada organ dalaman, menyokong kesihatan tulang, dan meningkatkan kesihatan jantung.

4. Mengekalkan berat badan yang ideal

Melakukan latihan kekuatan, seperti tarik balik, Ia juga dapat menurunkan berat badan berlebihan. Latihan ini tidak membakar banyak kalori, tetapi akan meningkatkan metabolisme anda dan memanjangkan proses pembakaran kalori walaupun selepas latihan selesai. Dengan cara itu, berat badan ideal anda dapat dikekalkan dan anda mengelakkan risiko kegemukan.

5. Menjaga kesihatan mental

Bukan hanya bermanfaat untuk kesihatan fizikal, tarik ke atas Ia juga bermanfaat untuk kesihatan mental anda. Satu kajian mengatakan bahawa latihan kekuatan boleh memberi kesan positif kepada kesihatan mental. Latihan ini dipercayai:

 • Mengurangkan gejala kegelisahan
 • Tingkatkan fungsi kognitif, seperti pemikiran, ingatan, dan ketajaman perhatian
 • Mengurangkan risiko kemurungan
 • Meningkatkan harga diri

Cara untuk dilakukan Tarik Ke Atas dengan betul

Sebelum melakukan tarik ke atas, pastikan alas yang anda gunakan benar-benar kuat untuk mengelakkan kecederaan jatuh. Alas juga mesti lebih tinggi daripada anda, kerana semasa melakukannya tarik balik, kaki anda mesti digantung. Selepas itu, lakukan langkah-langkah di bawah:

 1. Berdiri betul-betul di bawah alas.
 2. Sebarkan bahu anda dengan lebar bahu.
 3. Lompat, kemudian pegang alas dengan kuat dengan telapak tangan anda menghadap ke hadapan.
 4. Perlahan-lahan tarik badan anda sehingga dada anda hampir dengan sokongan yang anda pegang. Lakukan sambil menghembus nafas.
 5. Bengkokkan lutut dan lintasi pergelangan kaki agar tetap seimbang.
 6. Turunkan badan anda perlahan-lahan sehingga siku anda lurus lagi, menarik nafas. Semasa turun, jaga kekuatan otot di tangan anda, sehingga anda dapat turun dengan terkawal.
 7. Perlahan-lahan tarik badan anda ke belakang.
 8. Ulangi pergerakan seberapa banyak yang anda boleh.

Untuk mendapatkan hasil dan faedah tarik ke atas Untuk maksimum, anda perlu melakukan latihan ini dengan pergerakan yang betul dan kerap, iaitu 2-3 kali seminggu. Di samping itu, seimbangkan dengan pengambilan makanan berkhasiat seimbang dan rehat yang mencukupi.

Sekiranya anda pernah mengalami kecederaan belakang, leher, bahu, siku, atau pergelangan tangan, elakkan melakukan latihan ini. Daripada memberi manfaat tarik ke atas, kecederaan anda boleh menjadi lebih teruk. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor atau ahli terapi mengenai latihan kekuatan yang sesuai dengan keadaan anda


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found