Ini adalah kandungan salap penghilang parut yang kuat

Beberapa parut memerlukan masa yang lama untuk hilang. Namun, anda tidak perlu risau, kerana terdapat salap pembuangan parut yang berkesan untuk membantu menyamarkan dan menghilangkan parut yang degil.

Salap menghilangkan parut mengandungi bahan yang dapat menyamarkan dan menghilangkan parut. asid glikolik, asid salisilik, retinol, vitamin C, dan vitamin E. Berikut ini akan menerangkan lebih lanjut mengenai cara ia berfungsi dan faedahnya dalam menghilangkan parut.

Kandungan Salap Menghilangkan Parut

Salap penyingkiran parut over-the-counter atau preskripsi biasanya mengandungi:

1. Asid glikolik

Salap penghilang parut yang mengandungi asid glikolat mampu menghilangkan parut pada wajah, terutamanya bekas jerawat. Asid glikolat berfungsi dengan membuang sel kulit mati di permukaan kulit, sehingga pertumbuhan semula sel kulit baru dapat terjadi. Selain menghilangkan parut, asid glikolik juga mampu mengatasi hiperpigmentasi kulit.

2. Asid salisilik

Asid salisilik dapat merawat pelbagai masalah kulit, termasuk menghilangkan parut. Memakai salap yang mengandungi asid salisilat ke wajah juga dapat membantu merawat hiperpigmentasi kulit kerana terdedah kepada sinar matahari, ketuat, kulit bersisik, mata ikan, dan psoriasis.

 3. Retinol

Salap yang mengandungi parut dapat memudarkan parut dengan membuang sel kulit mati dan mempercepat pertumbuhan semula sel. Retinol juga membantu merangsang pengeluaran kolagen, protein yang mengekalkan keanjalan kulit.

4. Vitamin C

Salap yang mengandungi vitamin C dapat meningkatkan pengeluaran kolagen, sehingga dapat membantu menyamarkan dan menghilangkan parut. Penggunaan salap atau krim yang mengandungi vitamin C juga mampu meratakan warna kulit dan menjadikan kulit kelihatan lebih cerah.

5. Vitamin E

Walaupun masih memerlukan penelitian lebih lanjut, salap yang mengandung vitamin E diyakini dapat membantu menghilangkan bekas luka, termasuk menghilangkan gigitan nyamuk. Ini kerana vitamin E mampu mendorong pembentukan sel baru atau pertumbuhan semula sel.

 Sebagai tambahan kepada pelbagai jenis salap penghilang parut di atas, terdapat juga salap yang mengandungi hidrokuinon. Namun, anda harus mengelakkan menggunakan salap hidrokuinon, terutama tanpa nasihat doktor, kerana ada risiko menyebabkan kerengsaan kulit dan menjadikan warna kulit menjadi hitam.

Penggunaan salap penghilang parut boleh menjadi penyelesaian untuk melicinkan kulit anda semula setelah cedera, walaupun memerlukan masa yang lama. Sekiranya hasilnya dianggap tidak memuaskan, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan cadangan rawatan lain yang lebih sesuai.