Senarai Imunisasi Wajib Yang Mesti Mendapat Anak Anda

Imunisasi wajib adalah imunisasi yang mesti dilakukan oleh kanak-kanak sebelum berumur 1 tahun. Di Indonesia, ada 5 jenis imunisasi yang mesti diberikan kepada anak-anak. Setiap jenis imunisasi perlu diberikan mengikut jadualnya sendiri untuk memberikan kesan perlindungan maksimum terhadap penyakit.

Imunisasi adalah proses pemberian vaksin kepada tubuh seseorang untuk memberi imuniti terhadap penyakit berbahaya yang boleh menyebabkan kecacatan atau bahkan kematian.

Imunisasi wajib telah terbukti selamat dan berguna untuk mencegah penularan penyakit pada kanak-kanak dan pada masa yang sama mencegah mereka daripada menyebarkan penyakit kepada kanak-kanak lain.

Walaupun dijangkiti jangkitan, kanak-kanak yang telah menerima imunisasi juga biasanya akan menunjukkan gejala yang lebih ringan daripada kanak-kanak yang tidak diberi imunisasi.

5 Jenis Imunisasi Wajib dan Jadual Pentadbiran

Berdasarkan Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 42 tahun 2013 dan No. 12 tahun 2017 tentang pemberian imunisasi, dinyatakan bahwa ada 5 jenis imunisasi wajib yang harus diperoleh oleh si Kecil .

Lima jenis imunisasi wajib ini diberikan mengikut umur anak dan jadual yang ditetapkan oleh pemerintah, dan tentu saja berdasarkan pertimbangan doktor. Lima jenis imunisasi adalah:

1. Imunisasi hepatitis B

Hepatitis B masih sering dijumpai di Indonesia. Imunisasi hepatitis B bertujuan untuk mencegah hepatitis B, yang merupakan jangkitan hati yang dapat menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti sirosis dan barah hati. Jenis vaksin yang digunakan adalah vaksin hepatitis B.

Vaksin diberikan kepada bayi sebanyak 4 kali. Pentadbiran pertama dilakukan sebaik sahaja bayi dilahirkan atau selewat-lewatnya 12 jam selepas kelahiran. Kemudian, vaksin diberikan sekali lagi berturut-turut pada usia 2, 3, dan 4 bulan.

Sekiranya bayi dilahirkan oleh ibu yang dijangkiti hepatitis B, maka imunisasi hepatitis B mesti diberikan kepada bayi dalam masa 12 jam setelah kelahiran. Bayi juga perlu mendapatkan suntikan imunoglobulin hepatitis B (HBIG) untuk menghasilkan imuniti terhadap virus hepatitis B dengan cepat.

2. Imunisasi polio

Polio adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan virus yang menyerang sistem saraf di otak dan saraf tunjang. Dalam kes yang teruk, polio boleh menyebabkan sesak nafas, meningitis, lumpuh, dan bahkan kematian. Sekarang, Imunisasi polio bertujuan untuk mencegah kanak-kanak daripada dijangkiti penyakit ini.

Di Indonesia, jenis vaksin polio yang umumnya digunakan adalah vaksin polio tetes (oral), tetapi ada juga vaksin polio yang tersedia dalam bentuk suntikan.

Penurunan vaksin polio diberikan 4 kali, iaitu ketika bayi dilahirkan atau selambat-lambatnya ketika berusia 1 bulan. Selanjutnya, vaksin diberikan berturut-turut pada usia 2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan. Sementara itu, vaksin polio suntikan diberikan sekali, pada usia 4 bulan.

3. Imunisasi BCG

Imunisasi ini bertujuan untuk melindungi tubuh daripada kuman penyebab tuberkulosis atau TB. TB adalah penyakit berjangkit berbahaya yang dapat menyerang saluran pernafasan, tulang, otot, kulit, kelenjar getah bening, otak, saluran gastrointestinal, dan ginjal.

Imunisasi BCG termasuk dalam daftar imunisasi wajib di Indonesia, kerana Indonesia masih mempunyai jumlah kes TB yang tinggi. Imunisasi BCG hanya dilakukan sekali dan diberikan kepada bayi pada usia 2 atau 3 bulan. Imunisasi BCG diberikan melalui suntikan ke dalam kulit bayi.

4. Imunisasi campak

Imunisasi campak diberikan sebagai langkah pencegahan terhadap campak yang teruk yang boleh menyebabkan radang paru-paru, cirit-birit, dan radang otak (ensefalitis). Imunisasi campak diberikan 3 kali, iaitu ketika kanak-kanak berumur 9 bulan, 18 bulan dan 6 tahun.

Sekiranya anak diberi vaksin MR / MMR pada usia 15 bulan, maka imunisasi campak tidak diperlukan lagi pada usia 18 bulan. Ini kerana vaksin MR atau MMR sudah mengandungi vaksin campak.

5. imunisasi DPT-HB-HiB

Imunisasi DPT-HB-HiB dapat memberikan perlindungan dan pencegahan terhadap 6 penyakit sekaligus, yaitu difteria, pertusis (batuk rejan), tetanus, hepatitis B, radang paru-paru, dan meningitis (radang otak).

Imunisasi wajib ini diberikan 4 kali dengan jadual pemberian berturut-turut kepada bayi pada usia 2 bulan, 3 bulan, 4 bulan, dan dos terakhir diberikan ketika anak berusia 18 bulan.

Imunisasi Tambahan Yang Perlu Diberikan Kepada Kanak-kanak

Selain lima imunisasi wajib di atas, Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI) juga mengesyorkan kepada ibu bapa agar setiap anak menerima imunisasi tambahan, yaitu:

  • Vaksin MR / MMR, untuk mencegah campak, rubela, dan gondok.
  • Vaksin pneumokokus (PCV), untuk mencegah jangkitan dengan bakteria pneumokokus yang menyebabkan radang paru-paru, radang telinga, dan meningitis.
  • Vaksin rotavirus, untuk melindungi kanak-kanak dari gastroenteritis yang menyebabkan cirit-birit.
  • Vaksin hepatitis A dan kepialu, untuk mengurangkan risiko hepatitis A dan demam kepialu pada anak-anak.
  • Vaksin Varicella, untuk mencegah jangkitan dengan virus varicella-zoster yang menyebabkan cacar air.
  • Vaksin influenza, untuk memberi perlindungan terhadap ARI akibat selesema.
  • Vaksin HPV (Human Papillomavirus), sebagai pencegahan terhadap barah serviks.
  • Vaksin Ensefalitis Jepun (JE), untuk mencegah jangkitan virus Ensefalitis Jepun yang menyebabkan penyakit otak yang meradang.

Untuk mendapatkan imunisasi wajib, anda boleh membawa anak anda ke pusat-pusat perkhidmatan kesihatan, seperti posyandu, pusat kesihatan, pejabat doktor, dan hospital.

Imunisasi wajib boleh diberikan secara percuma atau dengan harga yang sangat murah kerana telah dianggarkan oleh kerajaan. Sementara itu, imunisasi tambahan boleh diperoleh dengan membayar yuran mengikut harga vaksin dan bayaran perkhidmatan doktor.

Untuk mencapai kesan perlindungan yang optimum, semua jenis imunisasi, baik imunisasi wajib dan imunisasi tambahan, mesti diperoleh oleh bayi mengikut jadual yang disyorkan. Namun, jika anak jatuh sakit ketika jadual imunisasi tiba, imunisasi dapat ditunda sehingga anak pulih.