Hati-hati, penyakit kuku boleh menjadi tanda penyakit serius

Walaupun kelihatan ringan, penyakit kuku tidak boleh dipandang ringan. Ini kerana beberapa penyakit kuku boleh menjadi tanda penyakit serius. Oleh itu, penting untuk memperhatikan keadaan kuku anda dan mengenali pelbagai penyakit yang boleh menyerang kuku anda.

Seiring usia anda, kuku anda mungkin menjadi lebih tebal atau lebih rapuh dan berubah warna. Perubahan ini secara amnya tidak berbahaya dan boleh dirawat dengan rawatan sederhana di rumah.

Namun, jika perubahan yang dialami menyebabkan penyakit kuku, keadaan ini tentu tidak dapat diabaikan dan mesti mendapat rawatan perubatan. Dalam kes yang lebih teruk, penyakit kuku dapat menunjukkan masalah kesihatan yang serius.

Penyakit Kuku yang Biasa

Penyakit kuku yang paling biasa adalah kuku jari kaki dan jangkitan kulat. Sekiranya tidak diperiksa, kedua-dua penyakit kuku ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan juga kesakitan yang berpanjangan. Berikut adalah penjelasan mengenai dua penyakit:

lekukan (kuku kaki ke dalam)

Kuku kaki yang tumbuh secara umum dicirikan oleh kuku kaki yang tumbuh ke dalam dan berubah menjadi daging lembut. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa sakit, bengkak, dan kemerahan di sekitar jari kaki. Bahagian kuku kaki yang paling sering terkena pada kuku jari kaki ke dalam adalah ibu jari.

Terdapat beberapa penyebab kuku kaki yang tumbuh ke dalam, termasuk:

 • Memotong kuku terlalu pendek atau tidak menggunakan gunting kuku
 • Memakai kasut yang sempit
 • Mengalami kecederaan pada jari kaki kerana melakukan aktiviti seharian
 • Mempunyai lengkungan kuku kaki yang tidak normal

Salah satu cara untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah dengan merendam kaki anda dengan air suam yang dicampurkan dengan cuka atau garam Epsom (garam Inggeris) selama 15-20 minit 3-4 kali sehari. Seterusnya, tutup dengan plaster dan antiseptik pada kawasan yang dijangkiti.

Namun, jika rawatan ini tidak berfungsi, elakkan memotong hujung kuku anda sendiri. Segera berjumpa doktor sekiranya kuku kaki yang tumbuh ke dalam menjadi lebih teruk, terutama bagi penghidap diabetes. Doktor akan memotong bahagian kuku yang masuk dan menetapkan ubat topikal atau oral untuk merawat jangkitan.

Sekiranya penggunaan ubat tidak berkesan untuk merawat kuku kuku yang tumbuh ke dalam, doktor akan menggunakan prosedur untuk memotong pinggir kuku bersama dengan sebahagian daging kuku sehingga kuku jari masuk ke dalam tidak berulang.

Jangkitan kuku kulat (onychomycosis)

Penyakit kuku ini dicirikan oleh perubahan warna pada kuku kaki sehingga menjadi kusam. Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan kulat di bawah kuku, sehingga kuku kaki berubah warna dan retak atau cacat. Sekiranya dibiarkan, jangkitan boleh merebak ke kulit ke seluruh jari.

Ramai orang dengan jangkitan kuku jamur membiarkannya tidak dirawat, kerana pada mulanya tidak menyakitkan. Walaupun secara amnya tidak menyakitkan, jangkitan ini dapat menyebabkan kuku menebal, menjadikannya sukar dipotong dan membuat kaki terasa sakit ketika memakai kasut.

Risiko jangkitan jamur kuku lebih tinggi jika anda menderita penyakit tertentu, seperti diabetes, gangguan imun, dan penyakit vaskular.

Penyakit Kuku sebagai Gejala Penyakit Berat

Berikut adalah beberapa penyakit kuku yang boleh menjadi gejala penyakit serius:

1. Sindrom kuku kuning

Keadaan ini menyebabkan kuku menjadi lebih tebal dan tumbuh lebih lama dari biasa. Dalam beberapa kes, mungkin kuku kekurangan kutikula dan bahkan jatuh dari jari.

Sindrom kuku kuning boleh disebabkan oleh saluran limfa yang bengkak, artritis reumatoid, gangguan pernafasan seperti sinusitis dan bronkitis kronik, serta penumpukan cecair di paru-paru atau efusi pleura.

2. Jari kelab (jari berdentum)

Keadaan ini dicirikan oleh kuku yang mengeras dan membulat di sekitar hujung jari, sehingga menyerupai perkusi. Penyakit ini secara amnya boleh berlaku kerana kadar oksigen yang rendah dalam darah untuk waktu yang lama, keradangan usus, dan gangguan jantung, hati, dan paru-paru.

3. Line Mees

Keadaan ini dicirikan oleh kehadiran garis putih melintasi kuku dan boleh menjadi tanda seseorang mengalami keracunan arsenik. Yang pasti, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian darah.

4. Koilonikia

Koilonychia adalah keadaan di mana kuku melengkung ke luar, membentuk bentuk seperti sudu. Penyakit kuku juga dapat menjadi gejala beberapa penyakit lain, seperti masalah jantung, lupus, anemia kekurangan zat besi, dan hipotiroidisme.

5. Leukonychia

Leukonychia dicirikan oleh kehadiran garis putih atau titik yang tidak teratur pada kuku. Keadaan ini umumnya tidak berbahaya dan sering disebabkan oleh kesan pada kuku.

Walau bagaimanapun, leukonychia kadang-kadang dikaitkan dengan kekurangan kesihatan atau kekurangan nutrisi yang disebabkan oleh penyakit berjangkit, gangguan metabolik, atau penggunaan ubat-ubatan tertentu.

6. Kuku melengkung (paku kuku)

Kuku melengkung ini biasanya dijumpai pada penderita psoriasis. Psoriasis adalah penyakit yang menyebabkan kulit kering, merah, dan jengkel.

7. Terry's Nails

Penyakit kuku ini berlaku apabila hujung kuku menjadi gelap. Selain penuaan, kuku Terry juga disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti penyakit hati, diabetes, dan kegagalan jantung kongestif.

Mengalami salah satu penyakit kuku di atas, tidak bermaksud anda mesti menderita penyakit serius. Namun, ada baiknya berjumpa doktor sekiranya terdapat perubahan warna, bentuk, atau ketebalan kuku.

Cara Menjaga Kesihatan Kuku

Untuk mengelakkan penyakit kuku, jaga kesihatan kuku dengan cara berikut:

 • Elakkan menggigit atau menarik hujung kuku tanpa gunting.
 • Potong kuku secara berkala dan jaga kebersihan kuku.
 • Gunakan gunting kuku yang tajam dan disarankan untuk memotong kuku setelah mandi, ketika kuku lembut.
 • Elakkan menggunakan alat pemotong kuku yang sama dengan orang lain.
 • Elakkan memanjangkan kuku, terutamanya jika kuku rapuh.
 • Sapukan losyen pada kuku agar sentiasa lembap.
 • Basuh kaki dengan kerap menggunakan sabun.
 • Pakai kasut ketika berada di luar rumah.
 • Pastikan kasut dan stoking yang digunakan bersih dan ganti dengan kerap.
 • Gunakan kasut yang selesa dan tidak ketat.

Sebagai salah satu bahagian paling luar badan, ada baiknya jika anda sentiasa menjaga kuku bersih dan sihat. Selain mencantikkan diri, kuku yang sihat juga dapat melindungi anda dari risiko terkena penyakit kuku.

Sekiranya anda mengalami salah satu penyakit kuku di atas, terutamanya jika disertai dengan pendarahan, bengkak dan sakit di sekitar kuku, atau bahkan kuku terlepas dari kulit, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.