Makanan Menyusu yang Disyorkan

Mengonsumsi makanan yang disyorkan untuk ibu yang menyusui dapat membantu Busui memenuhi keperluan pemakanan, baik untuk tubuh itu sendiri dan untuk si Kecil. Mari lihat makanan apa yang baik untuk dimakan semasa penyusuan.

Penting bagi ibu yang menyusu untuk makan makanan untuk ibu yang menyusui untuk memenuhi keperluan tenaga dan pemakanan mereka. Ini kerana pengambilan nutrien yang mencukupi akan membantu mengekalkan pengeluaran susu yang penting untuk kesihatan dan perkembangan bayi.

Tahap Kecukupan Pemakanan Ibu menyusu

Keperluan pemakanan ibu menyusu berbeza dengan keperluan ibu yang tidak menyusu. Berikut adalah gambaran keseluruhan:

KAlori

Secara amnya, ibu yang menyusu memerlukan 500 kalori lebih banyak daripada wanita yang tidak menyusu. Walau bagaimanapun, keperluan kalori setiap ibu yang menyusu boleh berbeza jumlahnya. Ini bergantung pada banyak faktor, seperti aktiviti harian, metabolisme badan, dan kekerapan penyusuan.

Daripada sibuk mengira jumlah kalori secara terperinci, Busui lebih baik hanya bergantung pada rasa lapar. Busui juga boleh mencuba makan pelbagai jenis makanan dalam bahagian yang lebih kecil tetapi lebih kerap, supaya pengambilan nutrien dan tenaga dapat masuk secara berkala.

Vitamin dan mineral

Semasa menyusu, Busui perlu memenuhi keperluan pelbagai vitamin dan mineral lebih daripada biasa. Untuk mendapatkan pengambilan nutrien ini, pastikan makanan yang dimakan oleh Busui bervariasi dan terdiri daripada pemakanan seimbang.

Pelbagai makanan juga dapat memperkaya nutrisi dalam susu ibu, dan juga membiasakan bayi apabila dapat diberikan makanan pelengkap.

Ccecair badan

Semasa menyusu, badan Busui akan mengeluarkan hormon oksitosin yang akan membuat Busui merasa dahaga lebih kerap. Oleh itu, minum air setiap kali Busui merasa dahaga. Walau bagaimanapun, Busui juga boleh mengambil minuman lain, seperti jus buah atau susu.

Pengambilan cecair adalah penting untuk memastikan tubuh Busui cergas dan mengelakkan dehidrasi.

sebaris Makanan Ibu menyusu yang mana Disyorkan

Untuk memenuhi keperluan pemakanan Busui dan anak kecil anda, makanan berikut boleh menjadi pilihan ideal, termasuk:

1. Gandum utuh dan beras perang

Ibu yang menyusu memerlukan pengambilan tenaga yang mencukupi dari makanan. Sumber tenaga ini boleh didapati dari karbohidrat yang terdapat dalam beras, roti, kentang, ubi jalar, dan gandum utuh dan beras perang yang kaya dengan serat.

Terutama biji-bijian, tidak hanya mengandungi karbohidrat dan serat, makanan ini juga kaya dengan folat yang sangat baik untuk ibu dan bayi yang menyusu. Busui boleh mencampurkan gandum utuh dengan beras perang untuk menghasilkan susu ibu yang berkualiti tinggi.

2. Ikan

Bukan hanya karbohidrat, ibu yang menyusu juga memerlukan pengambilan protein yang mencukupi. Pengambilan nutrien ini penting untuk menyokong pengeluaran susu dan pemulihan tisu selepas melahirkan anak. Untuk memenuhi pengambilan protein, Busui boleh makan ikan, sekurang-kurangnya 2 hidangan seminggu.

Pilih ikan yang kaya dengan DHA dan omega-3, seperti salmon, tuna, atau sardin. Sebabnya, kandungan nutrien ini baik untuk perkembangan sistem saraf dan otak bayi dan membantu mengurangkan tekanan selepas bersalin pada ibu.

3. Telur

Makanan yang disyorkan untuk ibu menyusu adalah telur. Hampir sama dengan ikan, telur adalah makanan yang kaya dengan protein, omega-3, dan vitamin D. Ketiga-tiga nutrien ini berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi, terutama untuk pertumbuhan tulang dan perkembangan otak.

4. Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh Busui dan si Kecil. Bukan hanya itu, buah-buahan dan sayur-sayuran juga mengandungi serat yang baik untuk pencernaan, sehingga Busui dapat menghindari sembelit.

Namun, sebelum memakannya, pastikan buah-buahan dan sayur-sayuran bersih dan bebas daripada racun perosak, ya.

5. Susus dan produk yang diproses

Susu adalah sumber nutrien penting, seperti kalsium, vitamin D, protein, lemak, dan vitamin B. Bukan hanya susu, pelbagai produk tenusu, seperti yoghUrt dan keju, juga mengandungi nutrien penting yang baik untuk menyokong kualiti dan pengeluaran susu ibu dan pertumbuhan dan perkembangan bayi.

6. Kacang

Kacang dan biji juga makanan yang baik untuk dimakan semasa menyusu. Sebabnya, makanan ini kaya dengan pelbagai nutrien penting yang bermanfaat untuk kesihatan Busui dan si Kecil, seperti protein, asid lemak penting, zat besi, kalsium, zink, serat, vitamin B, vitamin E, dan vitamin K .

Selain itu, kacang dan biji juga disebut sebagai makanan yang dapat meningkatkan pengeluaran susu.

Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan oleh Ibu Menyusu

Selain mengetahui makanan apa yang disyorkan untuk ibu menyusu, Busui juga harus memperhatikan beberapa makanan dan minuman yang berpotensi mengganggu kesihatan Busui dan Si Kecil.

Berikut adalah beberapa jenis makanan dan minuman yang harus dihindari oleh ibu menyusu:

ikan itu mengandungi banyak merkuri

Walaupun kaya dengan protein, beberapa jenis ikan juga mengandungi banyak merkuri. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, zat yang diklasifikasikan sebagai logam berat boleh membahayakan kesihatan dan merosakkan saraf dan organ tubuh Busui dan Little.

Beberapa jenis ikan yang mengandungi kadar merkuri tinggi termasuk hiu, ikan tenggiri, tuna, ikan todak, dan ikan kakap. Oleh itu, untuk lebih selamat, Busui disarankan untuk tidak memakan lebih dari 2 porsi ikan setiap minggu.

Kafein

Pengambilan kafein yang berlebihan juga tidak digalakkan semasa menyusu. Untuk berada di sisi yang selamat, Busui disyorkan untuk membatasi pengambilan kafein tidak lebih dari 300 mg kafein atau setara dengan 2-3 cawan kopi sehari.

Sebabnya, kandungan kafein yang tinggi dalam susu ibu boleh mengganggu sistem pencernaan bayi dan menyukarkannya untuk tidur. Selain kopi, kafein juga terkandung dalam teh, minuman tenaga, dan coklat.

Minuman beralkohol

Apabila Busui menggunakan minuman yang mengandungi alkohol, zat-zat ini akan diserap ke dalam susu ibu dan boleh diminum oleh Si Kecil. Ini tentu saja tidak baik untuk kesihatan bayi. Oleh itu, semasa menyusu, Busui harus menghindari pengambilan alkohol.

Selain makanan dan minuman, perkara yang juga perlu dielakkan adalah kebiasaan merokok. Merokok di sekitar bayi boleh meningkatkan risiko untuk beberapa penyakit, seperti asma, radang paru-paru, bronkitis, dan jangkitan telinga. Selain itu, merokok juga dapat mengurangkan kuantiti susu ibu yang dihasilkan.

Setelah mengetahui makanan apa yang disarankan untuk ibu menyusu dan yang harus dielakkan, Busui diharapkan lebih bijak dalam menentukan menu makanan dan minuman harian.

Sekiranya Busui masih mempunyai pertanyaan mengenai pengambilan makanan yang disyorkan untuk ibu menyusui, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda.