Tartar - Gejala, sebab dan rawatan

Tartar adalah keadaan di mana terdapat lapisan seperti kotoran yang duduk di gigi dan sukar dikeluarkan walaupun selepas membersihkan atau menyikat. Tartar disebabkan oleh kehadiran plak yang mengeras dan tidak dirawat. Plak itu sendiri adalah lapisan licin dan nipis pada gigi yang terbentuk kerana sisa makanan yang tersisa di gigi.

Rawatan tartar hanya boleh dilakukan oleh doktor gigi. Walaupun tartar tidak menyebabkan gejala yang mengganggu keseluruhan kesihatan atau fungsi gigi itu sendiri, tartar yang tidak dirawat boleh menyebabkan keadaan lain, seperti gingivitis atau gingivitis.

Gejala Tartar

Tartar dapat dikenali dengan adanya lapisan kekuningan seperti kekuningan, kehitaman, atau kecoklatan pada garis gusi, dan sukar dikeluarkan walaupun setelah dibersihkan atau disikat berulang kali. Kerana tartar adalah kesan plak gigi yang tidak dirawat, orang yang menghidap tartar akan mengalami gejala lain dalam bentuk mulut kering dan bau mulut.

Secara umum, pembentukan tartar pada gigi tidak menyebabkan gejala yang mengganggu fungsi gigi itu sendiri atau kesihatan tubuh secara keseluruhan. Tetapi, jika tartar tidak dirawat, keadaan ini boleh mencetuskan munculnya radang gusi. Gingivitis adalah keadaan di mana gusi menjadi radang. Apabila tartar telah menyebabkan gingivitis, gejala mungkin termasuk:

 • Gusi bengkak.
 • Gusi berwarna gelap.
 • Gusi terasa sakit apabila disentuh.
 • Gusi berdarah dengan mudah.

Punca Tartar

Tartar disebabkan oleh adanya plak pada gigi yang tidak mendapat rawatan. Plak gigi itu sendiri adalah lapisan licin dan nipis pada gigi yang terbentuk kerana sisa-sisa makanan yang tersisa di gigi. Apabila plak pada gigi dibiarkan lama untuk rawatan, ia akan mengeras, membentuk tartar yang sukar dikeluarkan hanya dengan menggosok gigi.

Makanan atau minuman yang boleh mencetuskan tartar penyebab plak adalah makanan yang mengandung gula, seperti gula-gula, kue, atau minuman ringan.

Seseorang mempunyai risiko tinggi terkena tartar jika:

 • Asap.
 • Jarang membersihkan gigi.
 • Tidak membersihkan mulut dengan ubat kumur antibakteria.
 • Mengambil ubat yang mempengaruhi kesihatan gigi, seperti antihistamin atau dekongestan.

Diagnosis tartar

Doktor boleh mendiagnosis tartar dengan memerhatikan simptomnya. Tartar juga dapat dikesan lebih awal ketika pesakit melakukan pemeriksaan rutin. Pemeriksaan gigi harus dilakukan secara berkala setiap 6 bulan. Selain memerhatikan keadaan gigi, pemeriksaan gigi juga bertujuan untuk mencegah atau merawat sekiranya terdapat masalah pada gigi.

Ujian transiluminasi juga dapat digunakan untuk mendiagnosis keadaan ini. Ujian transiluminasi adalah ujian yang menggunakan cahaya untuk memerhatikan gusi dan gigi. Ujian ini dilakukan di bilik gelap dan doktor akan menerangi rongga mulut dengan cahaya khas untuk melihat kehadiran atau ketiadaan plak atau tartar.

Doktor juga boleh melakukan prosedur sinar-X pergigian. X-ray gigi adalah prosedur yang digunakan untuk menghasilkan gambaran keadaan gigi dan gusi. Selain melihat tartar yang terdapat pada gusi dan gigi, sinar-X juga dapat mengesan kerosakan yang boleh terjadi akibat adanya tartar.

Rawatan Tartar

Apabila plak pada gigi mengeras dan menjadi tartar, keadaan ini tidak dapat diatasi dengan hanya menggosok gigi. Untuk mengatasi keadaan ini, doktor akan mengesyorkan penskalaan gigi.

Penskalaan Pergigian adalah prosedur perubatan bukan pembedahan (tanpa sayatan) untuk membuang tartar pada gigi. Proses membersihkan tartar dilakukan dengan menggunakan alat penipu. Manfaat penskalaan gigi bukan sahaja untuk kesihatan gigi dan mulut, tetapi juga untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Alat ini terdapat dalam beberapa jenis, iaitu: penipu manual dan ultrasonik. Masing-masing mempunyai fungsi yang sama, tetapi penggunaannya penipu ultrasonik dikelaskan sebagai lebih kerap daripada penipu secara manual. Ia disebabkan oleh penggunaan penipu Ultrasound menjadikan proses mengikis lebih cepat dan kurang menyakitkan.

Sebelum menjalani penskalaan gigi, beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat penipisan darah, seperti heparin atau warfarin. Doktor juga boleh memberikan ubat bius tempatan untuk mengurangkan kesakitan yang mungkin timbul akibat prosedur ini. Oleh itu, maklumkan juga kepada doktor anda jika anda mempunyai alahan terhadap anestetik.

Pencegahan Tartar

Tartar adalah keadaan yang boleh dicegah. Dengan melakukan rawatan pergigian di rumah, semua orang dapat mengelakkan batu karang. Beberapa usaha yang dapat dilakukan adalah:

 • Gosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari.
 • Gosok gigi sekurang-kurangnya sekali sehari.
 • Gunakan ubat kumur antibakteria.
 • Lakukan pemeriksaan gigi dan rawatan di doktor gigi setiap 6 bulan.
 • Makan makanan yang seimbang.
 • Elakkan merokok.

Komplikasi Tartar

Beberapa komplikasi yang boleh berlaku akibat tartar adalah:

 • Rongga
 • Penyakit gusi
 • Periodontitis
 • gigi longgar