Mengandung Tapi Menstruasi, Adakah Mungkin?

Semasa mengandung, seorang wanita biasanya tidak mempunyai haid. Namun, jika tiba-tiba pendarahan dari vagina yang menyerupai haid, wanita hamil perlu berwaspada. Ini dapat menunjukkan gangguan pada kehamilan.

Secara perubatan, mengalami haid semasa mengandung adalah keadaan yang mustahil. Fasa haid berlaku kerana telur tidak disenyawakan, sehingga hanya dialami oleh wanita yang tidak hamil. Walau bagaimanapun, seorang wanita yang hamil mungkin mengalami pendarahan faraj yang menyerupai haid.

 

Beberapa keadaan pendarahan semasa kehamilan boleh menjadi serius, sementara yang lain tidak. Walau bagaimanapun, wanita hamil masih harus mengetahui gejala seperti haid ini. Sekiranya wanita hamil mengalaminya, anda harus segera berjumpa pakar sakit puan.

Hamil Tapi Menstruasi, Mungkin Ini Sebabnya

Penyebab pendarahan menyerupai haid semasa kehamilan dapat dibezakan berdasarkan tempoh kehamilan, yaitu:

Kehamilan awal

Pelepasan bintik-bintik darah pada awal kehamilan sebenarnya agak biasa dan biasanya hanya untuk jangka waktu yang pendek, iaitu sekitar 1-2 hari. Keadaan ini, yang disebut pendarahan implantasi, berlaku ketika telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim.

Berbeza dengan pendarahan haid, yang cukup besar, pendarahan implantasi biasanya kecil dan sering hanya bintik berdarah atau coklat dari vagina.

Namun, selain disebabkan oleh pendarahan implantasi, ada beberapa keadaan lain yang dapat menyebabkan bintik pada awal kehamilan, termasuk:

 • Perubahan atau masalah pada serviks
 • Jangkitan pada faraj atau serviks
 • Keguguran
 • Kehamilan yang berlaku di luar rahim atau kehamilan ektopik
 • Anggur hamil

Pada awal kehamilan, wanita hamil juga sering mengalami gejala lain yang menyerupai haid, seperti kelemahan, kekejangan perut, dan sakit belakang bawah. Beberapa keadaan di atas adalah keadaan yang menunjukkan kelainan pada kehamilan dan perlu diperiksa dan dirawat secara langsung oleh doktor.

Kehamilan pertengahan atau lewat

Sementara itu, pendarahan yang berlaku pada trimester kehamilan kedua dan ketiga boleh disebabkan oleh perkara berikut:

 • Keguguran
 • Persalinan pramatang
 • Plasenta previa
 • Plasenta melepaskan diri dari dinding rahim
 • Seks semasa hamil

Selain pendarahan yang menyerupai haid, wanita hamil juga dapat merasakan kekejangan dan kontraksi, terutama jika bayi dilahirkan sebelum waktunya atau dilahirkan sebelum kehamilan 37 minggu.

Mengandung Tapi Menstruasi, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Walaupun tidak selalu disebabkan oleh sesuatu yang berbahaya, kemunculan keluhan pendarahan faraj yang menyerupai haid semasa kehamilan memang boleh mencetuskan kegelisahan. Semasa mengalaminya, wanita hamil boleh melakukan perkara berikut:

 • Gunakan pad untuk menentukan berapa banyak pendarahan yang berlaku dan warna pendarahan apa, sama ada merah, coklat, atau merah jambu.
 • Perhatikan juga apakah pendarahan faraj semasa kehamilan muncul bersamaan dengan pelepasan tisu atau benjolan yang menyerupai daging.
 • Elakkan menggunakan produk tampon dan pembersih faraj.
 • Menangguhkan hubungan seksual.
 • Dapatkan rehat yang banyak di rumah dan elakkan aktiviti fizikal yang berat.

Di samping itu, wanita hamil juga perlu berjumpa pakar sakit puan jika pendarahan tidak berhenti, pendarahan yang muncul disertai oleh kontraksi rahim atau sakit, pembekuan tisu, demam, dan jika darah yang keluar dari vagina sangat besar atau bahkan melebihi jumlah darah yang keluar semasa kehamilan. haid biasa.

Untuk mengetahui punca pendarahan, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ultrasound. Sekiranya doktor menyatakan bahawa pendarahan itu normal atau dalam bentuk pendarahan implantasi, wanita hamil hanya boleh dinasihatkan untuk berehat di rumah. Namun, sekiranya pendarahan faraj disebabkan oleh keadaan tertentu, doktor akan mengambil tindakan untuk mengubatinya.

Perkara penting yang perlu diingat bagi wanita hamil adalah melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala ke pakar obstetrik. Oleh itu, doktor dapat mengesan lebih awal sekiranya terdapat masalah atau kelainan pada kehamilan.