Pensterilan, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Pensterilan adalah kaedah kontrasepsi kekal yang bertujuan untuk mengelakkan seseorang daripada mempunyai anak. Prosedur ini boleh dilakukan pada lelaki dan wanita. Pada lelaki, pensterilan dilakukan dengan vasektomi. Semasa pada wanita, pensterilan dilakukan dengan ligasi tuba.

Vasektomi dilakukan dengan memotong dan menutup saluran sperma. Tindakan ini membuat sperma tidak bercampur dengan air mani, sehingga air mani tidak dapat menyuburkan telur.

Semasa dalam ligasi tuba, tiub fallopi, iaitu tiub yang menghubungkan ovari dan rahim, diikat atau ditutup. Ini akan mengelakkan sperma bertemu telur dan membaja.

Tahap kejayaan pensterilan dalam mencegah kehamilan adalah hampir 100 peratus. Dalam satu kajian, hanya 2 hingga 30 wanita dari setiap 1.000 wanita yang diketahui masih dapat hamil setelah menjalani pensterilan.

Pensterilan tidak mempengaruhi tahap hormon, dorongan seks, dan kemampuan seseorang untuk melakukan hubungan seks. Sebelum membincangkan lebih lanjut, harap maklum bahawa artikel ini hanya akan membincangkan pensterilan wanita atau ligasi tuba.

Petunjuk Pensterilan

Pensterilan dilakukan pada wanita yang memutuskan bahawa mereka tidak mahu mempunyai anak atau ingin berhenti mempunyai anak. Sebelum memutuskan untuk menjalani pensterilan, adalah penting untuk berunding terlebih dahulu dengan doktor, memandangkan kesan pensterilan adalah kekal.

Umumnya, doktor melakukan pensterilan pada wanita berusia 30 tahun ke atas dan sudah mempunyai anak. Pada pesakit di luar dua keadaan ini, doktor akan mencadangkan jenis kontrasepsi lain. Ini dilakukan agar pesakit tidak menyesal di kemudian hari.

Amaran Sebelum Menjalankan Pensterilan

Terdapat beberapa perkara yang harus diketahui oleh pesakit yang ingin menjalani pensterilan, iaitu:

 • Pensterilan tidak dapat mencegah jangkitan menular seksual. Oleh itu, teruskan melakukan hubungan seks dengan cara yang selamat.
 • Walaupun dianggap kekal, masih mungkin untuk memulihkan ligasi tuba atau membuka kembali tuba falopi sehingga anda dapat hamil lagi. Walau bagaimanapun, kadar kejayaannya sangat kecil.
 • Risiko komplikasi akibat pensterilan akan lebih besar pada pesakit yang menghidap diabetes, berat badan berlebihan (gemuk), dan pesakit dengan riwayat pembedahan perut atau pelvis.

Sebelum Prosedur Pensterilan

Bagi pesakit yang ingin menjalani prosedur pensterilan, bincangkannya dengan pasangan anda terlebih dahulu kerana terdapat banyak pilihan kontraseptif lain. Selepas itu, berjumpa juga dengan doktor anda sama ada pensterilan adalah pilihan yang tepat, kerana kesannya kekal.

Dalam sesi perundingan, doktor akan menanyakan alasan pesakit melakukan pensterilan untuk memastikan bahawa tidak ada penyesalan di kemudian hari. Doktor juga akan menerangkan faedah dan risiko pensterilan, peringkat prosedur pensterilan, kemungkinan kegagalan, dan masa yang tepat untuk menjalani pembedahan.

Pensterilan boleh dilakukan sejurus selepas bersalin atau pada masa yang sama dengan pembedahan caesar. Pada pesakit yang ingin menjalani pensterilan di luar kedua keadaan ini, doktor biasanya akan mengesyorkan penggunaan kontraseptif 1 bulan sebelum pensterilan sehingga prosedur selesai.

Sebelum menjalani pensterilan, pesakit akan diberitahu untuk melakukan perkara berikut:

 • Berhenti makan, minum, dan merokok malam sebelum pembedahan.
 • Sekiranya anda menggunakan cat kuku, buangkannya sebelum menjalani pembedahan.
 • Jangan lupa membawa pad. Pendarahan dari faraj boleh berlaku selepas pembedahan.
 • Jangan memakai kasut tumit tinggi pada hari pembedahan akan dilakukan. Kesan anestetik boleh menyebabkan pening ketika berjalan.
 • Tanggalkan semua perhiasan yang dipakai sebelum menjalani pensterilan.
 • Pakai pakaian yang longgar untuk mengelakkan ketidakselesaan selepas pembedahan.

Prosedur Pensterilan

Pensterilan wanita bertujuan untuk mengelakkan sperma menyuburkan telur. Berikut adalah peringkat prosedur pensterilan atau ligasi tuba pada wanita:

 • Pesakit akan terlebih dahulu dibius dengan anestesia umum sehingga tertidur, sehingga pesakit tidak merasakan apa-apa semasa operasi.
 • Pakar obstetrik akan membuat sayatan kecil di sekitar pusar, kemudian perut pesakit akan diisi dengan gas karbon dioksida untuk membuatnya membengkak. Sekiranya ligasi tuba dilakukan selepas pembedahan caesar, doktor akan menggunakan sayatan yang telah dibuat untuk melakukan langkah seterusnya.
 • Setelah perut pesakit membengkak, doktor akan memasukkan laparoskop, yang merupakan alat kecil yang dilengkapi dengan kamera dan cahaya, untuk mencapai organ pembiakan pesakit.
 • Doktor kemudian akan menutup tiub fallopio dengan memotong, melipat, atau mengepitnya menggunakan cincin atau penjepit khas.
 • Doktor biasanya akan membuat sayatan lain untuk memasukkan alat khas seperti penjepit yang digunakan untuk menutup tiub fallopio.

Selepas Prosedur Pensterilan

Setelah pensterilan selesai, doktor akan memantau keadaan pesakit setiap 15 minit hingga 1 jam. Sekiranya tidak ada komplikasi, pesakit boleh pulang beberapa jam kemudian.

Proses pemulihan pensterilan biasanya berlangsung selama 2-5 hari. Doktor akan meminta kawalan pesakit seminggu selepas operasi. Penting untuk diingat bahawa kontraseptif harus digunakan sehingga kitaran haid berikutnya atau sehingga 3 bulan selepas pembedahan.

Untuk membantu proses pemulihan, doktor akan memberikan beberapa cadangan untuk pesakit lakukan, iaitu:

 • Jangan mengambil alkohol dan memandu kenderaan dalam masa 24 jam selepas pembedahan.
 • Pembalut boleh dikeluarkan pada keesokan harinya setelah pembedahan, sementara mandi baru dibenarkan 2 hari selepas pembedahan. Jangan menggaru kawasan potong, dan selalu keringkan kawasan dengan berhati-hati setelah setiap mandi.
 • Jangan melakukan hubungan seks dan angkat benda berat sehingga doktor membenarkannya.
 • Lakukan aktiviti normal secara beransur-ansur sekiranya keadaan anda terasa lebih baik.

Segera berjumpa doktor jika anda tidak sembuh sepenuhnya atau gejala muncul, seperti:

 • Demam 38 darjah celcius atau lebih
 • Sakit perut yang terus bertambah teruk sehingga 12 jam selepas pembedahan
 • Luka sayatan berbau busuk
 • Pendarahan pada luka sayatan

Komplikasi Pensterilan

Prosedur pensterilan yang dilakukan dengan sempurna menimbulkan risiko menyebabkan kehamilan di luar rahim atau kehamilan ektopik. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan kematian, baik untuk ibu dan janin.

Pensterilan juga boleh menyebabkan beberapa komplikasi, seperti:

 • Reaksi alahan terhadap ubat
 • Kesakitan berterusan di perut dan pelvis
 • Kerosakan pada usus, pundi kencing, dan saluran darah
 • Luka kerana sayatan sukar disembuhkan atau dijangkiti