Pelbagai Pilihan Makanan Sihat untuk Wanita Hamil Muda

Terdapat pelbagai makanan sihat untuk wanita hamil muda yang boleh dimakan untuk memenuhi pengambilan nutrien semasa kehamilan. Ini penting untuk diketahui kerana pada trimester awal kehamilan, wanita hamil cenderung mengalami keguguran. Oleh itu, kesihatan badan mesti sentiasa dijaga.

Pengambilan nutrien adalah salah satu perkara penting yang perlu dipertimbangkan semasa kehamilan, terutama pada 3 bulan pertama kehamilan. Nutrien ini dapat diperoleh dari minuman dan makanan sihat untuk wanita hamil muda, serta makanan tambahan.

Bukan hanya baik untuk kesihatan ibu hamil, pengambilan makanan sihat juga baik untuk perkembangan janin.

Pelbagai Makanan Sihat untuk Wanita Hamil Muda

Semasa kehamilan muda, terdapat pelbagai nutrien yang diperlukan oleh wanita hamil. Berikut adalah beberapa jenis makanan sihat untuk wanita hamil muda berdasarkan jenis pemakanan:

1. Sumber asid folik

Asid folik adalah vitamin B kompleks yang larut dalam air. Nutrien ini memainkan peranan penting dalam proses pembentukan DNA dan sel darah merah. Selain itu, asid folik juga dapat mencegah bayi dilahirkan dengan kecacatan tiub saraf, seperti spina bifida dan anencephaly.

Folat, bentuk semula jadi asid folik, terdapat dalam berbagai jenis makanan, seperti hati sapi, kacang ginjal, bayam, brokoli, telur, kacang tanah, dan alpukat. Sementara itu, asid folik boleh didapati dari makanan tambahan kehamilan.

2. Sumber besi

Keletihan semasa awal kehamilan sering dialami oleh wanita hamil. Sekiranya wanita hamil mengalaminya, cubalah periksa tahap hemoglobin kepada doktor untuk menjangkakan risiko anemia.

Anemia sering terjadi pada wanita hamil dan umumnya disebabkan oleh kekurangan zat besi. Keadaan ini dapat diatasi dengan memakan makanan kaya zat besi, seperti biji-bijian, kacang, tahu, kacang ginjal, bayam, daging sapi, unggas, telur, dan makanan laut.

3. Sumber serat

Semasa mengandung, anda disarankan makan 25-30 gram serat setiap hari. Contoh makanan berserat tinggi yang boleh diambil oleh wanita hamil adalah buah-buahan segar, sayur-sayuran yang dimasak, dan biji-bijian, seperti beras perang dan kacang.

Makanan sihat jenis ini untuk wanita hamil muda baik untuk mencegah sembelit dan buasir semasa hamil.

4. Sumber protein

Protein adalah salah satu nutrien utama yang diperlukan oleh wanita hamil, jadi tidak boleh dilewatkan dalam diet harian. Protein memainkan peranan penting dalam proses pembentukan sel dan tisu janin dan baik untuk mengekalkan sistem imun semasa kehamilan.

Wanita hamil disarankan untuk mengambil 2-3 hidangan makanan protein setiap hari, seperti daging tanpa lemak, tahu, kacang, unggas, dan ikan.

5. Sumber kalsium

Produk tenusu mengandungi kalsium yang baik untuk wanita hamil dan pertumbuhan tulang janin. Produk tenusu yang boleh menjadi makanan sihat untuk wanita hamil muda, iaitu susu, keju, dan yogurt. Kalsium juga terdapat dalam sayur-sayuran berdaun hijau, biji-bijian, ikan, dan tahu dan tempe.

6. Sumber DHA

DHA diperoleh dari ikan dan makanan laut, seperti udang, sardin, ikan bilis, dan sotong. Di samping itu, DHA juga boleh diperoleh dengan mengambil suplemen DHA.

DHA bermanfaat untuk perkembangan otak, mata dan saraf bayi, dan mencegah kelahiran pramatang dan kemurungan selepas bersalin.

Semasa trimester pertama kehamilan, elakkan makan makanan dan minuman mentah, tidak dimasak, atau tidak dipasteurisasi.

Wanita hamil yang suka makan makanan laut juga harus berhati-hati, kerana terdapat beberapa jenis ikan makanan laut mungkin telah dicemari dengan merkuri. Jenis makanan laut yang harus dielakkan oleh wanita hamil muda adalah tuna, kakap putih, dan ikan tenggiri.

Wanita hamil juga disarankan untuk makan makanan sihat untuk wanita hamil muda dalam bahagian kecil, tetapi sering. Ini untuk mengelakkan loya yang sering timbul pada trimester awal kehamilan.

Selain makan makanan sihat untuk wanita hamil muda, jangan lupa untuk memeriksa keadaan kehamilan anda secara berkala kepada doktor. Ini penting untuk dilakukan untuk memastikan tidak ada masalah dalam kehamilan dan untuk mengesan lebih awal jika terdapat kelainan yang memerlukan rawatan.