Ketahui Definisi dan Perbezaan antara Panseksual dan Biseksual

Definisi dan perbezaan antara panseksual dan biseksual sering diabaikan. Walaupun umumnya dianggap sama, kedua-dua jenis orientasi seksual ini sebenarnya mempunyai makna yang berbeza. Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai perbezaan antara panseksual dan biseksual, lihat ulasan berikut.

Definisi panseksual dan biseksual memang serupa. Kedua-dua istilah ini kedua-duanya ditafsirkan sebagai jenis orientasi seksual yang menggambarkan tarikan seseorang terhadap lebih dari satu jantina. Jadi, apa sebenarnya perbezaan antara panseksual dan biseksual?

Jenis Jantina

Sebelum membincangkan definisi biseksual dan panseksual dan perbezaan di antara mereka, mari kita kenal pasti pelbagai jenis kelamin.

Sebenarnya, pada masa ini jantina tidak lagi sesuai untuk menggambarkan seks biologi, iaitu lelaki dan wanita. Terdapat jantina bukan binari yang tidak dikenali sebagai lelaki atau perempuan, termasuk:

  • Bigender, iaitu seseorang yang mempunyai 2 identiti jantina (lelaki atau perempuan), sama ada secara serentak atau tidak
  • Ejen, iaitu seseorang yang tidak menyatakan jantina sebagai lelaki atau perempuan
  • Transgender, iaitu seseorang yang identiti jantinanya berbeza dengan jantina biologi mereka
  • Genderfluid, iaitu seseorang yang menukar jantina dari masa ke masa

Definisi Biseksual

Perkataan "bi" dalam biseksual bermaksud "dua". Maksudnya, orang-orang dengan orientasi seksual ini mempunyai tarikan kepada dua jantina, yang berbeza dan sama. Sebagai contoh, istilah biseksual boleh berlaku untuk:

  • Seorang wanita yang tertarik secara seksual atau emosi kepada lelaki dan wanita
  • Seorang lelaki yang tertarik secara seksual atau emosi kepada lelaki dan wanita

Dalam contoh di atas, biseksual memandang jantina sebagai hanya terbahagi kepada dua jenis (binari), iaitu lelaki dan wanita. Walaupun begitu, ada juga yang berpendapat bahawa biseksual adalah orang yang menyukai dua jantina, termasuk jantina bukan binari.

Definisi Panseksual

Secara harfiah, kata awal "pan" dalam panseksual bermaksud "semua". Jadi, panseksual adalah istilah untuk menggambarkan seseorang yang boleh tertarik secara seksual atau emosi kepada semua jantina.

Biasanya, seorang panseksual dapat tertarik atau jatuh cinta kepada orang lain tanpa mengira jantina biologi atau orientasi seksual mereka, tetapi berdasarkan keperibadian, kemampuan, atau penampilan fizikal mereka. Jadi, seseorang boleh dikatakan panseksual jika:

  • Seorang wanita tertarik pada lelaki yang pandai berbicara di depan umum, tetapi kemudian juga dapat tertarik pada wanita, orang transgender, dan orang besar yang mempunyai kemampuan yang sama.
  • Seorang lelaki tertarik pada wanita yang mempunyai wajah yang cantik dan berambut panjang, tetapi kemudian juga dapat tertarik pada orang transgender yang juga cantik dan berambut panjang, atau lelaki yang wajahnya kelihatan feminin.

Berdasarkan definisi di atas, dapat dilihat bahawa terdapat perbezaan mendasar antara panseksual dan biseksual. Panseksual tidak bergantung pada keutamaan seksual mereka pada jantina seseorang, sementara biseksual masih mempunyai pilihan berdasarkan jantina.

Pada hakikatnya, seseorang mungkin merasakan dirinya biseksual, kemudian berubah menjadi panseksual atau mungkin orientasi seksual yang lain. Ini kadang-kadang boleh menimbulkan perasaan tertekan atau tekanan.

Di samping itu, orang yang biseksual atau panseksual juga boleh diklasifikasikan sebagai demekseksual, iaitu orientasi di mana seseorang hanya dapat merasa tertarik secara seksual kepada orang yang mempunyai ikatan emosi yang kuat. Sementara itu, tarikan seksual kepada orang yang pintar atau mempunyai tahap kecerdasan yang tinggi disebut sapiosexual.

Sekiranya anda mengenali seseorang yang keliru mengenai identiti atau orientasi seksual mereka, atau mungkin anda pernah mengalaminya sendiri, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar psikologi untuk mendapatkan nasihat atau terapi sekiranya diperlukan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found