Cara Memulakan Jadual Penyusuan Bayi 6 Bulan

Apabila bayi berusia 6 bulan, makanan tambahan dapat dimulakan. sekarangSebelum itu, Ibu perlu mengetahui jadual penyusuan bayi 6 bulan agar makanan pelengkap kepada si kecil dapat berjalan dengan lancar.

Memasuki usia 6 bulan, bayi boleh diberi makanan pelengkap (MPASI). Selain mempunyai saluran pencernaan yang siap untuk makanan pejal, refleks bayi berusia 6 bulan juga berkembang dengan baik.

Bayi yang berumur 6 bulan umumnya mempunyai refleks lidah yang baik, dapat mengangkat kepalanya dengan baik, dan juga dapat duduk tegak. Sebilangan ciri ini menunjukkan bahawa bayi sudah siap diperkenalkan dengan makanan pejal.

Menetapkan Jadual Penyusuan Bayi 6 Bulan

Makanan pelengkap yang dimulakan pada usia 6 bulan harus diberikan secara beransur-ansur. Oleh itu, anda perlu menyiapkan jadual makan anak anda, agar dia dapat menyesuaikan diri dengan perubahan jenis dan tekstur makanannya.

Berikut ini adalah jadwal makan bayi 6 bulan yang direkomendasikan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia:

 • 06.00-07.00: Susu ibu, seperti yang diinginkan oleh bayi.
 • 09.00-10.00: Tulen buah, sebanyak 2-3 sudu besar.
 • 12.00-12.30: Susu ibu, seperti yang diinginkan oleh bayi.
 • 14.00-15.00: Tulen buah, sebanyak 2-3 sudu besar.
 • 5: 30-18: 00: Susu ibu, seperti yang diinginkan oleh bayi.
 • 20.00-21.00: Susu ibu, seperti yang diinginkan oleh bayi.

Harus diingat, jadual makan bayi selama 6 bulan mungkin berbeza untuk setiap bayi, tetapi selang waktu pemberiannya lebih kurang sama, iaitu 6-8 kali sehari. Ibu boleh bereksperimen untuk mencari masa yang paling sesuai untuk si kecil.

Petua Memulakan Makanan Tambahan

Berikut adalah beberapa petua untuk memberi makanan pelengkap yang termasuk dalam jadual penyusuan bayi 6 bulan:

 • Sekiranya si kecil menolak padatan yang anda berikan, cuba tunggu beberapa minit atau beberapa hari. Sekiranya si kecil masih tidak berminat, anda tidak perlu risau, kerana dalam tempoh ini, makanan pejal masih menjadi makanan pelengkap dan bukan pengambilan utama untuk bayi.
 • Sekiranya anak anda ingin makan satu jenis makanan pejal, tunggu hingga 3 hari sebelum memperkenalkan jenis makanan pejal yang lain. Jangka masa ini diperlukan untuk melihat apakah bayi mempunyai alergi terhadap makanan.
 • Semasa memperkenalkan MPASI, anda boleh mencampurkan buah dan sayur yang dihancurkan dengan susu ibu. Pencampuran ini bertujuan menjadikan tekstur makanan pejal lebih lembut sehingga mudah dicerna oleh bayi.
 • Supaya pepejal lebih kaya rasa, anda boleh menambahkan sedikit garam dan gula ke dalamnya.
 • Semasa memberi MPASI, anda dapat memberi makan air sebagai gangguan, untuk menolong anak anda menelan.
 • Elakkan memberi madu atau susu lembu kepada si kecil anda. Kedua-duanya hanya dapat diberikan ketika dia berumur 1 tahun.
 • Lihat panduan menu MPASI yang diedarkan secara meluas, contohnya MPASI 4 bintang. Berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatan panduan ini.

Selain melakukan petua di atas, anda juga boleh berjumpa dengan doktor anda untuk merancang jadual penyusuan bayi 6 bulan dan jenis makanan apa yang baik untuk diberikan ketika memperkenalkan makanan pelengkap. Selain itu, ingatlah untuk mengawasi si kecil semasa makan, agar dia tidak tersedak.