Keguguran - Sebab dan pencegahan

Keguguran adalah pemberhentian kehamilan dengan sendirinya ketika masih hamil (sebelum usia kehamilan mencapai 20 minggu). Penyebab keguguran berbeza-beza dari orang ke orang, misalnya disebabkan oleh penyakit yang dialami oleh wanita hamil atau kerana janin tidak berkembang secara normal.

Keguguran dapat dicirikan oleh pendarahan dari faraj, serta rasa sakit atau kekejangan di perut dan punggung bawah. Apabila gejala atau tanda bahaya kehamilan muncul, wanita hamil disarankan untuk segera menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin.

Tidak ada langkah-langkah khusus untuk mencegah keguguran. Secara amnya, pencegahan keguguran dilakukan dengan menjaga kesihatan ibu hamil.

Ciri Keguguran

Ciri utama keguguran adalah pendarahan dari vagina semasa awal kehamilan, sama ada dalam bentuk bintik atau mengalir. Gejala ini mungkin disertai dengan sakit perut atau kekejangan, dan sakit belakang bawah. Selain darah, cairan tebal atau gumpalan darah dan tisu juga dapat keluar.

Ciri-ciri keguguran pada wanita hamil berbeza mengikut peringkat keguguran, termasuk:

 • Keguguran tidak dapat dielakkan (insipiens pengguguran)

  Pada insipiens abortus, janin belum keluar dari rahim. Namun, wanita hamil mengalami pendarahan dan pembukaan saluran kelahiran (serviks), jadi keguguran tidak dapat dielakkan.

 • Keguguran tidak lengkap (pengguguran tidak lengkap)

  Pada tahap pengguguran yang tidak lengkap, tisu janin telah keluar tetapi hanya sebahagian.

 • Keguguran lengkap (pengguguran lengkap)

  Ia dikatakan sebagai pengguguran lengkap, ketika semua tisu janin telah keluar dari rahim.

Kadang kala, keguguran juga boleh berlaku tanpa pendarahan. Keadaan ini dipanggil pengguguran yang terlepas.

Bila hendak berjumpa doktor

Harus diingat bahawa tidak semua pendarahan vagina pada awal kehamilan adalah tanda keguguran. Wanita hamil normal mengalami bintik-bintik pendarahan dari faraj 6-12 hari selepas pembuahan, iaitu ketika janin melekat pada dinding rahim. Pendarahan ini disebut pendarahan implantasi. Tetapi biasanya pada masa ini, seorang wanita belum menyedari bahawa dia hamil.

Walaupun boleh menjadi normal, pendarahan dari faraj pada trimester pertama kehamilan harus disyaki adanya ancaman keguguran (pengguguran imminens), jadi perlu segera berjumpa pakar sakit puan. Sekiranya memang keguguran belum berlaku, doktor boleh mengambil rawatan untuk mencegahnya.

Di samping itu, wanita hamil juga perlu segera berjumpa doktor sekiranya mereka mengalami aduan berikut pada trimester pertama kehamilan:

 • Demam
 • Muntah sehingga anda tidak boleh makan dan minum
 • keputihan
 • Sakit ketika membuang air kecil

Punca Keguguran

Penyebab keguguran sangat pelbagai, dan kadang-kadang tidak selalu dapat ditentukan dengan pasti. Secara amnya, keguguran berlaku kerana perkembangan janin yang tidak normal kerana gangguan genetik atau masalah pada plasenta.

Selain itu, keguguran juga boleh disebabkan oleh:

 • Penyakit kronik, seperti diabetes atau penyakit buah pinggang.
 • Penyakit autoimun, seperti sindrom lupus dan antiphospholipid.
 • Penyakit berjangkit, seperti toxoplasmosis, rubella, sifilis, malaria, HIV, dan gonorea.
 • Gangguan hormon, seperti penyakit tiroid atau PCOS.
 • Kelainan rahim, seperti serviks yang lemah (ketidakupayaan serviks) dan fibroid.
 • Ubat yang diambil, seperti ubat anti-radang bukan steroid, methotrexate, dan retinoid.
 • Kelainan pada rahim, seperti serviks.

Terdapat beberapa faktor yang membuat wanita hamil lebih berisiko mengalami keguguran, termasuk:

 • Mengandung berusia lebih dari 35 tahun
 • Pernah mengalami keguguran sebelum ini
 • Asap
 • Mengambil minuman beralkohol
 • Menyalahgunakan dadah
 • Tekanan berlebihan

Bukan Punca Keguguran

Terdapat banyak mitos atau salah tanggapan mengenai keguguran. Oleh itu, tidak sedikit wanita hamil yang enggan melakukan perkara tertentu kerana bimbang ia boleh menyebabkan keguguran. Perlu diulangi, syarat berikut tidak menyebabkan keguguran:

 • Bersukan, tetapi boleh dibincangkan lagi dengan pakar obstetrik mengenai latihan yang sesuai.
 • Makan makanan pedas.
 • Di dalam kapal terbang.
 • Lakukan hubungan seks.
 • Bekerja, kecuali pekerjaan di mana terdapat risiko terkena bahan kimia atau radiasi.

Diagnosis Keguguran

Apabila wanita hamil mengalami gejala keguguran, pakar obstetrik akan melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk pemeriksaan dalaman. Selain meminta simptom dan memeriksa keadaan fizikal wanita hamil, doktor akan melakukan pemeriksaan ultrasound untuk menentukan sama ada wanita hamil mengalami keguguran atau tidak.

Selain ultrasound, ujian darah juga dilakukan untuk memeriksa tahap hormon HCG, yang seharusnya meningkat semasa kehamilan.

Keguguran Berulang

Sekiranya wanita hamil mengalami keguguran berulang (pengguguran kebiasaan) adalah perlu untuk mengetahui faktor-faktor yang boleh menjadi penyebabnya. Untuk itu, pakar obstetrik akan melakukan pemeriksaan berikut:

 • Pemeriksaan ultrasound transvaginal

  Melalui ultrasound transvaginal, doktor dapat memeriksa keadaan rahim dengan lebih terperinci, untuk mengesan sebarang kelainan.

 • Pemeriksaan gen

  Pemeriksaan ini bertujuan untuk memeriksa sama ada terdapat kelainan genetik pada pesakit atau pasangannya.

 • ujian darah

  Ujian ini dilakukan untuk memeriksa gangguan tertentu yang boleh menyebabkan keguguran, seperti gangguan hormon, pembekuan darah atau pembekuan, dan jangkitan.

Pengurusan Keguguran

Rawatan untuk keguguran berbeza-beza bergantung pada tahap keguguran. Prinsip utama rawatan adalah untuk mengelakkan pendarahan atau jangkitan. Berikut adalah beberapa rawatan keguguran mengikut tahap yang dialami:

Ancaman keguguran

Sekiranya keguguran belum berlaku, tetapi sudah ada ancaman ke arah itu, doktor akan menasihati wanita hamil untuk berehat sepenuhnya di tempat tidur. Tanyakan kepada pakar obstetrik anda dengan jelas, berapa lama anda perlu berehat sepenuhnya di tempat tidur dan perkara-perkara apa yang harus anda elakkan.

Walaupun begitu, wanita hamil masih mempunyai risiko keguguran. Itulah sebabnya, kadang-kadang doktor juga memberi ubat hormon untuk menguatkan rahim.

Keguguran itu ttidak dapat delakkan dan kkeguguran ttidak llengkap

Sekiranya wanita hamil dinyatakan keguguran, sama ada janin sama sekali tidak keluar atau diusir sebagian, janin selebihnya dapat keluar secara semula jadi dari rahim dalam 1-2 minggu. Tetapi proses menunggu ini berpotensi menimbulkan tekanan emosi kepada ibu. Oleh itu, doktor cenderung mengesyorkan rawatan dengan ubat atau pembedahan.

Ubat-ubatan yang diberikan bertujuan untuk mempercepat proses mengeluarkan sisa tisu dari rahim, iaitu dalam 24 jam. Ubat ini boleh diminum atau dimasukkan terus ke dalam vagina. Selain ubat untuk membantu melahirkan janin, pakar obstetrik juga dapat memberikan antibiotik untuk mencegah jangkitan dan ubat anti pendarahan untuk mengurangkan pendarahan.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, doktor dapat melakukan kuretase dalam menangani keguguran. Operasi kecil ini dilakukan dengan melebarkan serviks (leher rahim) dan menggunakan alat khas untuk mengeluarkan plasenta dan janin dari rahim. Curettage perlu dilakukan secepat mungkin jika wanita hamil mengalami pendarahan berat atau tanda-tanda jangkitan muncul.

Keguguran llengkap

Dalam keguguran dengan semua tisu janin dikeluarkan, tidak diperlukan rawatan lebih lanjut. Ubat-ubatan boleh diberikan oleh doktor untuk mengatasi keluhan lain yang dirasakan oleh pesakit.

Pemulihan Pasca Keguguran

Masa yang diperlukan untuk pemulihan selepas keguguran adalah beberapa hari hingga seminggu. Namun, berkali-kali wanita hamil yang baru saja mengalami keguguran mengalami kejutan emosi, atau juga kemurungan setelah keguguran. Keadaan ini mengambil masa lebih lama untuk pulih. Oleh itu, sangat diperlukan sokongan dari pasangan dan keluarga.

Seorang wanita akan mendapat haidnya 1 hingga 1,5 bulan selepas keguguran, dan boleh hamil kembali dengan cara yang sihat.

Cuti Keguguran

Menurut Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 13 Tahun 2003 tentang Tenaga Kerja, Pasal 82 ayat 2, seorang pekerja wanita berhak mendapat cuti 1,5 bulan atau menurut surat keterangan dokter, jika dia mengalami keguguran.

Ini untuk memberi wanita masa untuk berehat sehingga keadaan fizikal dan emosinya pulih.

Pencegahan Keguguran

Kerana keguguran dipengaruhi oleh pelbagai faktor, sukar untuk menentukan langkah-langkah khusus yang perlu diambil untuk mencegah keguguran. Tetapi secara umum, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah keguguran, yaitu:

 • Melaksanakan diet yang sihat dengan pemakanan seimbang, terutama meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi serat.
 • Mengekalkan berat badan yang normal.
 • Jangan merokok, jangan minum minuman beralkohol, dan jangan menyalahgunakan dadah.
 • Terima vaksin seperti yang disarankan oleh doktor untuk mencegah penyakit berjangkit.
 • Mengubati penyebab keguguran yang telah dikesan, misalnya menyuntik ubat penipisan darah jika anda menghidapi sindrom antifosfolipid.

Komplikasi Keguguran

Keguguran berisiko menyebabkan jangkitan disebabkan oleh sisa tisu badan janin yang masih tersisa di rahim. Keadaan ini dipanggil pengguguran septik. Gejala yang perlu diperhatikan dari pengguguran septik adalah demam, menggigil, keputihan, dan pengerasan perut bawah.

Selain itu, tisu plasenta yang masih tersisa di rahim juga berisiko menyebabkan pendarahan, yang boleh menyebabkan anemia atau bahkan kejutan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found