Palma Gatal, Berhati-hatilah dengan Penyakit Berat yang Berikut

Telapak tangan gatal boleh menjadi keluhan yang sangat menjengkelkan. Kadang-kadang, semakin kerap anda menggaru, semakin teruk gatal. Walaupun sering dianggap remeh dan kelihatan ringan, keadaan ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan, kamu tahu.

Gatal adalah sensasi yang tidak selesa yang membuat anda ingin menggaru bahagian tertentu badan anda. Dari segi perubatan, aduan ini disebut pruritus. Gatal boleh dialami oleh sesiapa sahaja dan menyerang mana-mana bahagian badan, termasuk telapak tangan.

Gatal-gatal yang timbul di tangan mungkin disertai ruam atau kemerahan pada kulit, kulit kering atau bersisik, lebam atau bintik-bintik, dan lepuh. Gatal boleh bertahan lama dan sangat teruk.

Kadang kala, gatal tidak mereda walaupun tergores dan malah terasa lebih gatal, menyebabkan kerosakan atau kecederaan pada kulit.

Beberapa Keadaan Yang Menyebabkan Gatal-Gatal

Telapak tangan gatal boleh disebabkan oleh beberapa keadaan kecil, seperti kulit kering, kerengsaan kulit, jangkitan kulit jamur, impetigo, atau reaksi alergi. Sebagai tambahan kepada keadaan dan penyakit ini, telapak gatal juga boleh disebabkan oleh beberapa perkara lain, seperti:

1. Ekzema

Ekzema atau dermatitis boleh berlaku di semua bahagian kulit badan. Ekzema yang menyebabkan telapak tangan gatal dan kaki gatal dikenali sebagai dermatitis dyshidrotik.

Tetapi bukan hanya itu, telapak tangan yang gatal juga disebabkan oleh dermatitis kontak, misalnya disebabkan oleh kerosakan pada kulit akibat terdedah kepada pencuci, sabun, bahan kimia yang keras, terhadap alahan.

Selain sensasi gatal, gejala lain yang disebabkan oleh penyakit ini adalah lepuh, ruam merah, dan kulit retak dan bersisik.

2. Kudis

kudis (kudis) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh tungau kecil yang masuk dan membiak di lapisan paling luar kulit. Penyakit ini dicirikan oleh beberapa gejala, seperti gatal pada waktu malam, ruam, lepuh kecil, dan luka di beberapa bahagian lipatan badan, seperti ketiak, siku, dan telapak tangan dan kaki.

Penularan penyakit kudis boleh berlaku melalui hubungan fizikal secara langsung dengan orang yang menghidap kudis atau menggunakan peralatan peribadi, seperti tuala dan tisu tangan, secara bergantian dengan penderita kudis.

3. Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit autoimun yang dicirikan oleh keradangan pada kulit di beberapa bahagian badan, termasuk telapak tangan dan kaki. Penyakit ini menjadikan tisu kulit tumbuh dengan cepat, sehingga lapisan kulit lama terkumpul di permukaan kulit. Keadaan ini tidak menular.

Selain gatal dan ruam, psoriasis biasanya disertai dengan benjolan kecil yang berisi air dan apabila lebam pecah, dapat menyebabkan kulit menjadi kering dan bersisik. Psoriasis juga dapat muncul di bahagian tubuh yang lain, seperti siku, lutut, pangkal paha, punggung, dan wajah.

4. Diabetes

Walaupun jarang berlaku, diabetes sebenarnya boleh mencetuskan gatal di telapak tangan. Penyakit ini boleh menyebabkan peredaran darah yang lemah, sehingga memicu munculnya gatal-gatal pada kulit. Walau bagaimanapun, kebanyakan penghidap diabetes merasa gatal pada kaki lebih kerap daripada tapak tangan.

5. Gangguan Saraf

Beberapa keadaan yang mempengaruhi sistem saraf juga boleh menyebabkan tapak tangan dan bahagian badan yang lain gatal. Gangguan saraf ini termasuk neuropati periferal, herpes zoster, gangguan saraf tunjang, epilepsi, dan tumor otak. Selain gatal pada tangan atau bahagian badan tertentu, gangguan saraf juga boleh menyebabkan kesemutan dan kebas.

6. Penyakit lain

Kulit gatal pada tangan dan kaki juga boleh menjadi gejala penyakit pada organ dalaman atau penyakit sistemik, seperti:

 • Penyakit hati.
 • Kegagalan buah pinggang.
 • Anemia kekurangan zat besi.
 • Malnutrisi atau kekurangan zat makanan yang teruk.
 • Kanser, seperti leukemia dan limfoma.

Selain tangan dan kaki, gatal juga boleh muncul di bahagian lain badan kerana gangguan pada organ dalaman.

Mengatasi Keluhan Palma Gatal

Pengendalian yang betul dapat membantu melegakan gatal pada tapak tangan dengan cepat. Langkah rawatan yang diambil bergantung kepada penyebabnya. Contohnya, tapak tangan yang gatal yang disebabkan oleh alahan boleh dirawat dengan ubat-ubatan anti-alergi, seperti antihistamin.

Sementara itu, gatal yang disebabkan oleh eksim dapat diatasi dengan krim atau salap kortikosteroid. Sekiranya gatal di tangan telah menyebabkan luka dan jangkitan, maka keadaan ini perlu dirawat dengan salap antibiotik. Ubat ini boleh didapati dari preskripsi doktor.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan dari doktor, terdapat beberapa cara untuk mengatasi tapak tangan yang gatal yang boleh dilakukan di rumah, termasuk:

 • Gunakan krim, salap, atau serbuk anti-gatal.
 • Seboleh-bolehnya, elakkan menggaru tangan kerana boleh menyebabkan luka dan jangkitan.
 • Sapukan losyen untuk melembapkan kulit dan mengelakkan kulit kering.
 • Mandi air suam dan gunakan sabun mandi kimia ringan. Elakkan mandi terlalu lama, hadkan waktu mandi hingga 5 minit.
 • Elakkan menggunakan kain atau bahan tertentu, seperti bulu dan kain sintetik, yang boleh mencetuskan gatal.
 • Sapukan kompres sejuk ke tangan anda menggunakan tuala yang dibungkus dengan ais untuk melegakan gatal.

Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya keadaan tapak tangan gatal berlangsung lebih dari dua minggu dan gatal menjadi lebih teruk atau tidak bertambah baik setelah kaedah rawatan di atas dijalankan.