Pergolakan Adalah Biasa, Kecuali dalam Situasi Tertentu

Pergolakan adalah perasaan gelisah, kerengsaan, dan kemarahan yang secara umum dapat membuat anda mondar-mandir atau meremas tangan anda tanpa henti. Dalam situasi tertentu, pergolakan normal berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat juga kegelisahan yang boleh menjadi tanda gangguan kesihatan mental.

Secara umum, pergolakan adalah gejala gangguan mood timbul sebagai tindak balas kepada tekanan. Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat pelbagai tekanan atau peristiwa dalam hidup yang dapat mengganggu perasaan atau pemikiran kita, baik dari tempat kerja, sekolah, atau pasangan. Dalam keadaan ini, pergolakan adalah perkara biasa.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang pergolakan juga boleh berlaku tanpa pencetus. Biasanya ini disebabkan oleh masalah kesihatan fizikal atau mental, sama ada secara sedar atau tidak. Pergolakan seperti ini boleh berlaku secara tiba-tiba dan bertahan dalam masa yang singkat atau perlahan dan bertahan dalam jangka masa yang lama.

Pelbagai Gejala Pergolakan

Biasanya, pergolakan adalah episod yang dicirikan oleh beberapa gejala biasa berikut:

  • Perasaan tidak selesa atau gelisah
  • Gementar
  • Bercakap terlalu banyak
  • Pergerakan yang tidak disengajakan dan tanpa tujuan, seperti mondar-mandir atau menarik pakaian seseorang
  • Tidak dapat bekerjasama atau tidak bertindak balas terhadap orang lain
  • Mudah tersinggung
  • Berkata kasar atau mengancam

Tidak semua orang yang mengalami pergolakan akan menunjukkan sikap ini. Ini bergantung kepada keparahan pergolakan.

Pergolakan Adalah Gejala Yang Perlu Diatasi Sekiranya Keadaan Ini Tercetus

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, pergolakan adalah ekspresi emosi yang normal ketika kita berada dalam keadaan tertekan. Namun, berhati-hatilah jika pergolakan sering terjadi secara tiba-tiba atau bahkan berlangsung lama, kerana pencetusnya mungkin:

1. Skizofrenia

Skizofrenia menyebabkan penderita mengalami kesukaran untuk membezakan kenyataan dari pemikiran mereka sendiri. Selain itu, gangguan ini juga boleh menyebabkan halusinasi yang membuatnya merasa terancam.

Perkara-perkara ini tentunya boleh mengganggu ketenteraman orang yang menderita skizofrenia, sehingga akhirnya terjadi pergolakan.

2. Gangguan bipolar, kemurungan, dan gangguan kecemasan

Ketiga-tiga keadaan ini boleh menyebabkan perubahan drastik pada tahap emosi dan tenaga seseorang. Salah satu gejala yang boleh timbul adalah pergolakan.

Sebagai tambahan kepada pergolakan, orang dengan gangguan bipolar, kemurungan, dan gangguan kecemasan juga dapat mengalami gejala lain, seperti sukar tidur, terlalu banyak tidur, alkoholisme, perubahan diet, atau bahkan pemikiran bunuh diri.

3. Ketidakseimbangan hormon

Punca kegelisahan lain yang perlu diperhatikan adalah ketidakseimbangan hormon, seperti hipotiroidisme. Dalam keadaan ini, tubuh kekurangan hormon tiroid, jadi otak dan organ tidak berfungsi dengan berkesan seperti dulu.

Gejala boleh merangkumi gangguan tumpuan, sembelit, kemurungan, kegelisahan, dan keletihan, yang semuanya boleh menyebabkan pergolakan.

Perubahan hormon ketika menghampiri haid juga boleh menyebabkan gangguan mood teruk atau gangguan dysphoric pramenstruasi. Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang merasa gelisah, menangis selalu, lupa dengan mudah, merasa sangat letih, malah mempunyai masalah dengan pekerjaan atau hubungan.

4. Gangguan autisme

Sesiapa sahaja akan merasa tidak selesa jika mereka tidak dapat menyatakan apa yang ada di fikiran mereka. Itulah sebabnya orang yang menderita autisme mudah terkilan, bahkan boleh bertindak agresif. Ini kerana orang dengan autisme pada dasarnya mempunyai masalah untuk meluahkan perasaan atau berkomunikasi.

5. Gejala ketagihan dan penarikan

Penghidap alkohol pada amnya akan menggunakan alkohol sebagai ubat penenang. Akibatnya, apabila dia tidak mendapat pengambilan alkohol, dia akan gelisah atau gelisah. Pada masa itu, dia juga dapat mengalami mual, keringat sejuk, gemetar, halusinasi, muntah, dan juga kejang.

Selain penyebab kegelisahan yang disebutkan di atas, pergolakan juga dapat terjadi akibat penyakit Alzheimer, demensia, dan gangguan sistem saraf, seperti tumor otak. Sebaliknya, jika seseorang gelisah tetapi tidak menyedari persekitarannya, mereka mungkin mengalami kecelaruan.

Pergolakan adalah keadaan biasa. Tetapi jika anda sering mengalami gejala tanpa sebab yang jelas, anda harus segera berjumpa pakar psikologi atau psikiatri untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang tepat.