Memahami Fungsi Gigi Berdasarkan Jenis

Gigi adalah salah satu bahagian tubuh manusia yang paling kuat. Gigi terbuat dari protein dan mineral, serta kalsium. Secara umum, gigi memainkan peranan penting dalam mengunyah makanan, dan juga membantu anda bercakap dengan jelas.

Terdapat beberapa jenis gigi yang disusun di rongga mulut dengan fungsi masing-masing. Setiap fungsi gigi ini berfungsi bersama dengan organ lidah dalam memproses dan mencerna makanan sehingga masuk ke kerongkong.

Pelbagai fungsi gigi mengikut jenis

Biasanya, setiap manusia mempunyai empat jenis gigi yang disebut gigi seri, gigi taring, premolar, dan geraham yang merangkumi gigi kebijaksanaan. Pada kanak-kanak jumlah gigi adalah 20, sementara jumlah gigi pada orang dewasa meningkat menjadi 32. Setiap jenis gigi mempunyai bentuk yang sedikit berbeza dan mempunyai fungsinya sendiri.

Berikut adalah fungsi gigi mengikut jenis:

 • gigi palsu

  Gigi seri terletak di bahagian depan mulut yang berperanan menggigit makanan. Secara amnya, setiap orang mempunyai empat gigi seri yang terletak di bahagian atas dan empat di bahagian bawah. Gigi seri biasanya gigi pertama yang muncul ketika bayi berusia 6 bulan.

 • Gigi taring

  Gigi taring adalah gigi paling tajam yang berfungsi mengunyah dan merobek makanan. Setiap orang mempunyai dua taring di bahagian atas mulut dan dua di bahagian bawah. Biasanya, taring muncul antara usia 16-20 bulan dengan taring atas muncul sebelum taring bawah. Walau bagaimanapun, pada gigi kekal (dewasa), urutannya terbalik. Taring bawah kelihatan pertama daripada yang atas, yang muncul sekitar usia 9 tahun.

 • Premolar

  Premolar terletak di sebelah taring, dan lebih besar daripada taring dan gigi seri. Fungsi premolar adalah mengunyah dan mengisar makanan menjadi kepingan kecil agar mudah ditelan. Orang dewasa biasanya mempunyai jumlah lapan premolar, iaitu empat gigi di setiap sisi, masing-masing dua di atas dan dua di bahagian bawah.

 • Geraham

  Geraham adalah gigi terbesar dan terkuat. Fungsi geraham adalah mengunyah dan mengisar makanan. Umumnya, orang dewasa mempunyai lapan geraham, yang terbahagi kepada empat di atas dan empat di bawah.

Selain itu, terdapat juga gigi kebijaksanaan yang terletak di belakang geraham.Gigi kebijaksanaan biasanya muncul pada masa dewasa, iaitu sekitar usia 17-25 tahun. Tidak semua orang mempunyai ruang untuk gigi kebijaksanaan tumbuh. Sebenarnya, kadang-kadang gigi kebijaksanaan ini boleh menyebabkan keluhan seperti sakit atau bengkak yang berulang kali terjadi, jadi ia mesti segera dikeluarkan.

Gigi adalah salah satu organ penting dalam tubuh, jadi penting untuk selalu menjaga kesihatan gigi untuk memastikan prestasi fungsi gigi yang optimum. Sebaiknya pergi ke doktor gigi sekurang-kurangnya dua kali setahun atau setiap 6 bulan.