Pemeriksaan D-dimer dan CRP pada pesakit COVID-19

Pemeriksaan D-dimer dan CRP dilakukan untuk mengesan jangkitan dan masalah pembekuan darah yang sering dialami oleh pesakit COVID-19. Dengan cara itu, doktor dapat segera mengambil langkah merawatnya lebih awal untuk mengelakkan keadaannya bertambah buruk.

Jangkitan virus korona boleh mempengaruhi pelbagai sel dan tisu badan, termasuk darah. Nah, pemeriksaan D-dimer dan CRP pada pesakit COVID-19 dilakukan untuk menentukan peningkatan kadar protein dalam darah.

Pengukuran kadar protein dapat digunakan sebagai parameter untuk menentukan apakah ada gumpalan atau pembekuan darah dan mengesan jangkitan atau keradangan di dalam tubuh.

Ujian D-dimer

Pemeriksaan D-dimer dilakukan untuk mengesan kehadiran protein D-dimer dalam darah. Protein ini berfungsi untuk memecahkan pembekuan darah di saluran darah.

Dalam keadaan normal, D-dimer tidak akan dapat dikesan. Sekiranya dikesan, itu bermakna ada gumpalan darah di dalam badan, walaupun lokasi tertentu tidak diketahui. Jumlah D-dimer yang biasanya digunakan sebagai penanda aras untuk mengesan kehadiran gumpalan darah adalah 500 nanogram per mililiter darah atau lebih.

Pada pesakit dengan COVID-19, jumlah protein D-dimer dapat meningkat dengan ketara. Ini diduga disebabkan oleh ribut sitokin yang mencetuskan ketidakseimbangan antara pembentukan dan pemecahan gumpalan darah.

Semakin tinggi bilangan D-dimer dalam darah, semakin besar risiko pesakit COVID-19 mengalami pembekuan darah atau gumpalan darah. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti trombosis urat dalam, embolisme paru, atau strok.

Semakan CRP

Sekiranya pemeriksaan D-dimer dilakukan untuk mengesan protein D-dimer, pemeriksaan CRP bertujuan untuk menentukan tahap protein CRP (Protein C-Reaktif) dalam darah. Ujian ini dilakukan untuk mengesan keradangan di dalam badan atau menentukan keparahan keadaan kronik tertentu.

Dalam keadaan normal, jumlah protein CRP dalam darah kurang dari 10 miligram per liter darah. Namun, pada pesakit dengan COVID-19, jumlah CRP dapat meningkat melebihi had normal, bahkan mencapai 86%.

Tahap CRP akan meningkat dengan cepat 6-8 jam setelah gejala pertama muncul dan akan memuncak dalam 48 jam. Tahap CRP akan turun ketika keradangan selesai dan pesakit dinyatakan sembuh.

Sama seperti kenaikan D-dimer, peningkatan CRP dalam darah penderita COVID-19 juga dianggap disebabkan oleh ribut sitokin. Selain itu, peningkatan protein CRP juga dipercayai berkaitan dengan kerosakan tisu.

Peningkatan tahap protein CRP pada pesakit COVID-19 dapat menyebabkan penurunan tepu oksigen, trombosis urat dalam dan emboli paru, kecederaan buah pinggang akut, dan bahkan kematian.

Sekiranya anda diuji positif COVID-19, mempunyai gejala sederhana atau teruk, dan menjalani pengasingan diri, sama ada di rumah atau di pusat pengasingan, lebih baik jika anda melakukan pemeriksaan D-dimer dan CRP secara berkala dengan doktor anda untuk mengesan jangkitan atau pembekuan darah lebih awal.

Anda juga boleh berjumpa doktor melalui aplikasi sembang ALODOKTER untuk mendapatkan maklumat mengenai pemeriksaan dan rawatan COVID-19 yang boleh anda lakukan.