Mulut Rasa Asam Ternyata Gejala Penyakit

Anda mungkin mengalami sensasi rasa masam di mulut anda. Penyebab keadaan ini sangat pelbagai, mulai dari kesan makanan yang dimakan, kesan sampingan dari ubat yang digunakan, hingga kemungkinan gejala penyakit.

Dalam istilah perubatan, gangguan rasa yang dicirikan oleh rasa masam di mulut disebut disgeusia. Selain rasa masam di mulut, orang yang mengalami keadaan ini juga kadang-kadang dapat merasakan sensasi pahit atau masin di mulut mereka. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun kanak-kanak.

Dysgeusia tidak dapat diubati dengan sewenang-wenangnya dan mesti disesuaikan mengikut penyebabnya. Untuk mengetahui perkara apa yang boleh menyebabkan keadaan ini, lihat penjelasan berikut.

Pelbagai Punca Mulut Asid

Terdapat banyak penyebab rasa masam di mulut. Berikut adalah beberapa kemungkinan sebab mengapa mulut anda terasa masam:

1. Kesan sampingan ubat

Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan rasa masam di mulut, termasuk:

  • Ubat untuk merawat jangkitan, seperti antibiotik, antijamur, dan antivirus.
  • Antidepresan.
  • Antipsikotik.
  • Ubat asma.
  • Ubat untuk darah tinggi dan penyakit jantung.
  • Kemoterapi.
  • Perubatan untuk penyakit neurologi.
  • Ubat untuk gout, seperti allopurinol.

Selain itu, beberapa jenis makanan tambahan atau ubat-ubatan juga dapat membuat mulut terasa masam, termasuk ubat demam, suplemen kehamilan yang mengandung kalsium dan zat besi, dan multivitamin yang mengandungi zink, tembaga, atau kromium.

Beritahu doktor anda jika mulut anda terasa masam setelah mengambil suplemen atau ubat di atas. Doktor boleh menyesuaikan dos ubat atau menukar ubat yang diberikan.

2. Pengambilan makanan tertentu

Makan terlalu banyak makanan berprotein tinggi, seperti daging, telur, susu, dan yogurt, boleh menyebabkan mulut anda terasa masam. Oleh itu, jika mulut anda terasa masam, cuba hadkan pengambilan makanan ini.

3. Alahan makanan

Rasa masam di mulut adalah gejala alergi makanan. Sekiranya mulut anda terasa masam dan disertai dengan gatal-gatal dan pembengkakan bibir, lidah, atau tekak anda ketika anda makan makanan tertentu, berjumpa doktor dengan segera.

4. Penyakit gigi dan mulut

Beberapa gangguan pada gigi dan mulut, seperti gingivitis, jangkitan gigi, atau periodontitis, boleh menyebabkan mulut terasa masam. Untuk mengelakkan masalah mulut yang dapat membuat mulut terasa masam, disarankan agar anda menggosok gigi 2 kali sehari menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida.

Jangan lupa membersihkan gigi dengan benang gigi sekurang-kurangnya sekali sehari.

5. Pendedahan kepada bahan kimia

Pendedahan kepada bahan kimia, seperti merkuri dan plumbum, yang disedut juga dapat mengganggu fungsi deria rasa dan menyebabkan mulut terasa masam.

Sekiranya anda tinggal atau bekerja di persekitaran yang terdedah kepada bahan kimia, lindungi diri anda dengan memakai topeng atau pakaian pelindung dan peralatan semasa bekerja.

6. Kehamilan

Semasa mengandung, wanita akan mengalami banyak perubahan, mulai dari bentuk tubuh, mood, hingga kemampuan untuk merasakan. Rasa masam di mulut adalah gejala kehamilan yang biasa dan normal.

7. Jangkitan

Mulut masam boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai jangkitan. Beberapa jenis jangkitan yang boleh membuat anda mengalami keadaan ini adalah jangkitan telinga dan tekak, sinusitis, dan selesema.

Bukan hanya itu, mulut terasa masam juga boleh disebabkan oleh: penyakit refluks gastroesophageal (GERD). Keadaan ini disebabkan oleh asid perut naik ke esofagus. Untuk melegakannya, cubalah makan bahagian kecil tetapi kerap. Sekiranya perlu, minta doktor menetapkan ubat yang dapat mengurangkan pengeluaran asid perut.

Rasa masam di mulut juga boleh menjadi tanda masalah dengan saraf di otak yang mengawal kemampuan untuk merasakan. Keadaan ini juga sering dialami oleh penghidap demensia.

Memandangkan bahawa keluhan mulut masam boleh menjadi tanda penyakit, anda harus berjumpa doktor, terutamanya jika keadaan ini sering muncul tanpa sebab yang jelas atau bertahan lama.