Seperti Diet Kurus Cepat Semula Jadi Ini yang Tahan Lama

Diet cepat kurus boleh dilakukan dengan mengubah gaya hidup yang anda jalani. Walaupun mendakwa untuk menurunkan berat badan dengan cepat terdengar menggoda, menjalani diet untuk menurunkan berat badan dengan cepat bukanlah perkara yang mudah.

Sasaran penurunan berat badan yang ideal ialah 0.5-1 kg setiap minggu. Jadi, walaupun anda ingin menurunkan berat badan dengan cepat, anda masih harus sabar dan rajin menjalani diet sehingga mencapai berat badan ideal yang diinginkan.

Ramai orang tergoda untuk mencuba pelbagai diet untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Sebenarnya, diet kurus cepat sebenarnya kurang digalakkan. Selain tidak sihat, diet ini juga sukar dilakukan secara konsisten.

Lama kelamaan, anda mungkin sukar mengekalkan perubahan diet yang disyorkan semasa diet.

Panduan Diet Cepat Kurus

Bagi anda yang ingin mencuba diet cepat kurus, cubalah ikuti beberapa petua berikut:

1. Elakkan melangkau sarapan

Ramai orang beranggapan bahawa tidak bersarapan boleh membuat badan menjadi kurus dengan cepat. Walau bagaimanapun, anggapan ini tidak benar.

Sarapan pagi sangat penting untuk memberi tenaga yang diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan aktiviti harian sambil membuat anda merasa kenyang lebih lama. Oleh itu, dorongan untuk makanan ringan dan makan berlebihan dikurangkan.

Semasa sarapan, pilih makanan yang sihat dan mengandungi protein, karbohidrat kompleks, dan serat, seperti telur, susu skim, kacang, buah, dan sayur-sayuran.

2. Elakkan minuman bergula

Minuman gula mengandungi banyak gula dan kalori cukup tinggi untuk menambah berat badan.

Dalam menjalankan diet kurus yang cepat, anda disarankan untuk tidak minum minuman bergula dan berkalori tinggi, seperti soda, smoothie, teh es manis, yogurt manis, minuman tenaga, dan jus buah-buahan yang dibungkus.

3. Minum air sebelum makan

Supaya penurunan berat badan dapat berjalan lebih cepat, biasakan minum air sekurang-kurangnya 30 minit sebelum makan. Kebiasaan ini dapat mengelakkan anda makan berlebihan dan membuat anda merasa kenyang lebih lama.

4. Makan makanan yang mengandungi serat larut

Makanan yang mengandungi serat larut dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama. Anda boleh mendapatkan serat larut ini dengan memakan kacang, alpukat, ubi jalar, brokoli, pir, wortel, epal, buah naga, jambu biji, biji bunga matahari, buah ara, dan kacang. oat.

5. Kpengambilan kopi dan teh

Minuman berkafein, seperti kopi dan teh, dapat meningkatkan kadar hormon epinefrin dalam tubuh. Apabila tahap hormon epinefrin meningkat, lemak dalam badan akan mudah dipecah sehingga berat badan akan turun.

Namun, perlu diingat bahawa prestasi hormon epinefrin dalam penurunan berat badan tidak dapat berjalan dengan optimum tanpa diet yang sihat dan latihan yang mencukupi. Juga, pastikan anda mengambil kopi dan teh tanpa bahan tambahan lain, seperti gula atau krim.

6. Helakkan makanan yang diproses

Elakkan penggunaan makanan yang diproses, seperti buah kering, makanan beku, sarapan bijirin, makanan segera, roti, kek, biskut, sayur-sayuran dalam tin, dan daging olahan.

Penggunaan buah segar, sayur-sayuran, ikan dan kacang disarankan kerana lebih berkhasiat dan dapat membuat anda kenyang lebih lama.

7. Pengambilan makanan perlahan-lahan

Orang yang sering makan dengan cepat akan menambah berat badan dengan lebih mudah. Oleh itu, makanlah dengan perlahan agar badan anda dapat menyesuaikan rasa kenyang dengan jumlah makanan yang dimakan.

Makan dengan perlahan juga dapat membuat anda kenyang lebih cepat, walaupun makanan yang dimakan tidak terlalu banyak.

8. Lakukan bersenam dengan kerap

Selain menjaga pengambilan makanan, anda juga disarankan untuk melakukan senaman secara berkala jika anda ingin menurunkan berat badan. Latihan kardio dan pembinaan rintangan, seperti mengangkat berat, adalah pilihan yang baik untuk penurunan berat badan.

9. TDapatkan tidur yang mencukupi

Kualiti tidur yang buruk menyumbang kepada kenaikan berat badan, jadi penting untuk memastikan anda mendapat cukup tidur setiap hari.

Walaupun terdapat pelbagai cara untuk menurunkan berat badan dengan cepat, anda tetap disarankan untuk mengikuti diet yang sihat untuk menurunkan berat badan secara beransur-ansur. Makanan seperti ini juga lebih berkekalan dalam jangka masa panjang.

Perkara yang tidak kurang pentingnya ialah diet kurus yang cepat tidak boleh dilakukan secara sewenang-wenang dan harus dilakukan di bawah pengawasan pakar pemakanan.

Sekiranya dilakukan dengan tidak betul atau terlalu ekstrem, diet cepat dapat menyebabkan anda mengalami pelbagai masalah kesihatan, seperti sakit kepala, sembelit, dehidrasi, dan kekurangan zat makanan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found