Jangan putus asa, ada banyak cara untuk menahan selera makan anda

Salah satu cabaran sukar yang dihadapi oleh banyak orang ketika menjalani diet adalah menentukan cara mengawal selera makan mereka dengan berkesan. Sekiranya anda salah seorang daripada mereka, cubalah ikuti beberapa kaedah mudah dan senang untuk mengawal selera makan anda dalam artikel berikut.

Pada dasarnya, setiap orang mempunyai selera yang berbeza. Ada orang yang mudah mengawal selera makan mereka, tetapi tidak sedikit yang sukar menahannya. Ini boleh dipengaruhi oleh metabolisme dan aktiviti fizikal harian.

Selera makan yang sukar dikawal boleh membuatkan seseorang makan lebih banyak atau makan berlebihan. Sekiranya dibiarkan, ia boleh menyebabkan kenaikan berat badan, bahkan kegemukan. Ini tentu tidak baik untuk kesihatan. Kesukaran mengawal selera makan anda juga boleh menjadikan diet yang berjaya sukar dicapai.

Kesukaran mengawal selera makan boleh disebabkan oleh tabiat makan harian anda, misalnya makan terlalu cepat atau makan semasa melakukan aktiviti lain. Namun, selain faktor kebiasaan, selera makan yang sukar ditahan juga disebabkan oleh pelbagai perkara lain, seperti:

  • Diet yang buruk, seperti diet tinggi gula dan karbohidrat tetapi rendah serat, protein, dan lemak sihat.
  • Faktor genetik.
  • Masalah psikologi, tekanan, dan gangguan kecemasan.
  • Gangguan makan, misalnya gangguan pesta minum-minum makan.
  • Kurang tidur.
  • Penyakit atau keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, hipoglikemia, dan gangguan tiroid.
  • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti kortikosteroid, cyproheptadine, dan antidepresan.

Pelbagai Cara Menahan Selera Anda

Sekiranya anda terus merasa lapar dan sukar menahan selera makan, cubalah beberapa cara berikut untuk mengawal selera makan anda:

1. Tingkatkan pengambilan makanan berserat tinggi

Tidak hanya baik untuk pencernaan, kandungan serat dalam makanan juga menjadikan perut kenyang lebih lama. Oleh itu, khasiat serat yang satu ini baik untuk mengurangkan selera makan anda.

Beberapa jenis makanan berserat tinggi, termasuk kacang, gandum, jeli, dan buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain mengandungi banyak serat, makanan ini juga mengandungi banyak nutrien lain yang baik untuk kesihatan tubuh.

2. Makan makanan dengan perlahan

Semasa makan, tubuh memerlukan sekitar 20 minit untuk menghasilkan rasa kenyang. Sekiranya anda makan dengan perlahan, ini akan memberi otak masa untuk memberi isyarat bahawa anda kenyang sambil mengehadkan jumlah kalori yang dimakan.

Oleh itu, anda dapat mengurangkan pengambilan kalori sambil mengawal selera makan anda.

3. Gandakan minum air

Berbagai kajian menunjukkan bahawa membiasakan diri minum banyak air dapat menekan rasa lapar, sehingga mengurangkan keinginan untuk makan atau makan berlebihan.

Bukan hanya mengurangkan selera makan, air minum juga dapat membantu menurunkan berat badan dan mencegah dehidrasi. Untuk itu, pastikan anda memenuhi keperluan cecair badan anda dengan minum sekurang-kurangnya 2 liter air (kira-kira 8 gelas air) sehari.

4. Jangan terlepas sarapan

Elakkan melangkau sarapan pagi. Selain memastikan anda kenyang sepanjang pagi, sarapan juga mengelakkan anda makan berlebihan pada siang hari. Pastikan anda makan menu sarapan pagi yang sihat yang mengandungi karbohidrat kompleks, serat, protein, dan sedikit lemak.

5. Bersenam secara berkala

Ketika badan baru menjalani aktiviti fizikal atau sukan, selera makan adalah normal. Namun, jika dilakukan secara teratur, senaman sebenarnya dapat membantu tubuh menahan nafsu makannya.

Bersenam secara berkala dipercayai dapat mengurangkan aktiviti bahagian otak yang mengawal selera makan dan mengurangkan tahap hormon yang mencetuskan rasa lapar.

6. Dapatkan masa rehat yang mencukupi

Tidur sekurang-kurangnya 7 jam malam boleh mempengaruhi pengeluaran hormon leptin dan ghrelin, yang mengawal selera makan. Sekiranya anda mendapat tidur yang cukup, hormon badan anda akan berfungsi dengan baik dan badan anda akan dapat mengawal selera makan anda dengan lebih baik.

7. Elakkan makan makanan ringan

Apabila anda mula merasa lapar, elakkan makan makanan ringan untuk menghilangkan rasa lapar anda. Terutama jika jenis makanan ringan yang anda makan tidak sihat, seperti makanan goreng, ais krim, gula-gula, atau coklat.

Walaupun rasanya enak, makanan ringan jenis ini mengandungi banyak gula, lemak, dan kalori yang tidak baik untuk kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Sekiranya anda merasa lapar dan ingin snek, cuba pilih makanan ringan yang sihat, seperti buah, bijirin, granola, telur rebus, dan yogurt rendah lemak. Anda juga boleh mencampurkan madu dalam makanan ringan yang sihat ini.

Terdapat banyak cara untuk mengawal selera makan yang boleh anda amalkan mulai sekarang. Sekiranya dilakukan secara teratur, corak makan anda akan lebih sihat dan selera makan anda dapat dikawal dengan lebih mudah. Sekiranya selera makan anda terkawal, lebih mudah bagi anda untuk mengawal berat badan anda.

Walau bagaimanapun, jika selera makan anda masih sukar dikawal walaupun mengikuti petua di atas atau jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mengetahui lebih banyak cara sihat dan sesuai untuk mengawal selera makan dan mengawal berat badan anda.