Jangan Mengonsumsi Royal Jelly secara sembarangan

Rjeli oyalsecara amnya dimakan sebagai makanan tambahan herba untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, Sebenarnya, sehingga kini belum banyak kajian atau penyelidikan saintifik yang dapat memastikan keberkesanannya. Sesementara itu, pada sebilangan orang, jeli diraja boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti alahan.

Jeli diraja dihasilkan dari rembesan susu pada lebah. Produk ini adalah salah satu produk lebah yang diproses, selain madu dan madu debunga lebah. Sebilangan orang sering membuatjeli diraja sebagai ubat kerana diklaim dapat membantu mengatasi penyakit tertentu.

Memahami Kandungan Kandungan dan Faedah Jeli Diraja

Jeli diraja mengandungi air, protein dan asid amino, gula, antioksidan, vitamin B kompleks, dan pelbagai mineral, seperti kalium, fosfor, kalsium, magnesium, natrium, dan zink. Bukan hanya mempunyai sifat antioksidan yang kuat, jeli diraja Ia juga diketahui mempunyai sifat anti-radang, antibakteria, antikanker.

Berkat kandungannya, terdapat beberapa faedah jeli diraja baik untuk kesihatan, termasuk:

1. Tolong penyembuhan luka pada kulit

Jeli diraja Telah digunakan sejak zaman kuno sebagai ubat tradisional untuk membantu menyembuhkan luka dan merawat jangkitan dan keradangan pada kulit. Ini kerana produk herba ini mengandungi kesan antibakteria, anti-radang, dan antioksidan yang dapat menjaga kebersihan luka dan mencegah jangkitan.

Beberapa kajian menyatakan bahawa jeli diraja berpotensi memiliki manfaat untuk merawat luka pada pasien diabetes, luka bakar ringan, hingga lecet.

2. Menjaga kesihatan kulit

Jeli diraja Ia juga sering digunakan sebagai bahan tambahan dalam produk penjagaan kulit kerana diklaim bermanfaat dalam menjaga kesihatan kulit. Jeli diraja Dikatakan dapat melembapkan kulit, mengatasi keradangan pada kulit, memperbaiki kerosakan pada kulit yang disebabkan oleh pendedahan kepada sinaran ultraviolet, untuk mencegah penuaan kulit pramatang.

3. Mmengurangkan keradangan

Sebatian fenolik dan beberapa jenis asid amino di jeli diraja Ia diketahui mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang tinggi. Kerana itu, jeli diraja dipercayai dapat mengurangkan keradangan, sekaligus mencegah kerusakan sel dan tisu badan akibat terkena radikal bebas.

4. Menurunkan kadar kolesterol jahat

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa jeli diraja berguna untuk menurunkan kolesterol jahat (LDL) dalam darah. Dengan cara itu, ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Walaupun begitu, anda tidak boleh bergantung begitu sahaja jeli diraja untuk mengurangkan kolesterol.

Untuk menjaga kadar kolesterol jahat rendah, anda perlu menjalani diet yang sihat dengan membatasi makanan yang mengandungi banyak lemak jenuh, seperti jeroan, makanan goreng, dan sayur-sayuran. makanan segera, dan bersenam secara rutin.

5. Menurunkan tekanan darah

Kandungan kalium, antioksidan, dan anti-radang jeli diraja Ia juga baik untuk melancarkan tisu otot pada saluran darah sehingga dapat membantu menurunkan tekanan darah dan tetap stabil.

Lain daripada itu, jeli diraja Ia juga dikatakan baik untuk mencegah pembentukan penyumbatan pada saluran darah (aterosklerosis) sehingga dapat mengurangi risiko penyakit kardiovaskular.

6. Mengurangkan simptom menopaus

Beberapa kajian menunjukkan bahawa produk herba tertentu, seperti jeli diraja, dapat mengurangkan simptom menopaus. Kajian lain juga menunjukkan bahawa jeli diraja difikirkan berguna untuk mengurangkan gejala pramenstruasi.

7. Mengawal kadar gula dalam darah

Jeli diraja didakwa baik untuk menjaga kadar gula dalam darah stabil untuk mencegah ketahanan insulin dan mengurangkan risiko diabetes. Walau bagaimanapun, keberkesanan faedahnya jeli diraja Yang ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

Selain daripada faedah di atas, jeli diraja Ia juga dianggap baik untuk mencegah dan membantu mengatasi beberapa penyakit, seperti asma, insomnia, pankreatitis, penyakit hati, bisul perut, penyakit ginjal, dan kebotakan atau keguguran rambut.

Walau bagaimanapun, malangnya beberapa faedah menuntut jeli diraja untuk kesihatan belum terbukti berkesan. Hingga kini, belum banyak penyelidikan saintifik perubatan yang dapat memastikan keberkesanan dan keselamatan jeli diraja untuk kesihatan, terutamanya sebagai rawatan penyakit.

Kesan Sampingan Penggunaan Jeli Diraja

Mengambil makanan tambahan yang mengandungi gabungan jeli diraja dan ekstrak debunga lebah ia dibenarkan. Walau bagaimanapun, anda masih berhati-hati kerana penggunaannya jeli diraja boleh menyebabkan reaksi alergi, bahkan alahan teruk atau anafilaksis.

Selain itu, jika dikonsumsi terlalu banyak atau kerap, jeli diraja boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti:

  • Sakit perut dan cirit-birit
  • Pendarahan gastrousus
  • Tekanan darah menurun (hipotensi)
  • Ruam atau lebam pada kulit

Produk herba ini juga belum terbukti selamat dan sesuai untuk dimakan oleh kumpulan tertentu, seperti kanak-kanak, wanita hamil, atau ibu yang menyusu. Oleh itu, jika anda mahu menggunakan jeli diraja sebagai rawatan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.