Ini adalah penyebab jerawat yang menjengkelkan di pipi

Jerawat di pipi boleh mengganggu penampilan dan keyakinan diri anda. Pelbagai benda kotor, kuman, dan tabiat buruk boleh menjadi penyebab munculnya jerawat di pipi.

Jerawat terbentuk apabila folikel, di mana rambut tumbuh, menjadi tersumbat dengan sel kulit mati, sebum (minyak semula jadi kulit), atau bakteria. Pubertas biasanya merupakan permulaan penampilan jerawat, tetapi jerawat juga dapat dialami oleh orang dewasa. Jerawat boleh muncul di mana sahaja, sama ada di bahagian belakang, leher, dada, bahu, atau pipi.

Beberapa Punca Jerawat di Pipi

Kehadiran jerawat di pipi memang mengganggu, kerana semua orang dapat dengan mudah melihat bintik-bintik merah di wajah anda. Sekiranya anda tidak mahu jerawat muncul di pipi anda, ayuh, elakkan beberapa penyebab jerawat di pipi berikut:

1. Sarung bantal dan cadar yang kotor

Salah satu penyebab jerawat di pipi adalah sarung bantal dan sprei yang kotor. Sel kulit mati, kotoran, residu solekan, dan bakteria dapat terkumpul di sarung bantal dan sprei. Ketika tidur di atas katil yang kotor, kotoran dan kuman dapat menempel pada kulit dan menyumbat liang-liang wajah.

Sekiranya sarung bantal dan sprei tidak kerap diganti, jerawat boleh muncul di pipi dan bahagian badan yang lain. Oleh itu, disarankan agar anda menukar linen tempat tidur anda secara berkala beberapa hari atau seminggu sekali.

Selain itu, pilih cadar yang terbuat dari kapas yang dapat menyerap peluh dan minyak di wajah, agar tidak menyebabkan jerawat di pipi.

2. Pilihan yang salah solekan

Sebilangan wanita sanggup membayar banyak wang untuk melakukan pelbagai rawatan kecantikan wajah. Malangnya, tidak semua rawatan ini sesuai untuk semua jenis kulit.

Gunakan solekan dan produk penjagaan wajah yang tidak sesuai untuk jenis kulit boleh menjadi penyebab munculnya jerawat di pipi. Oleh itu, pilihlah solekan sesuai untuk jenis kulit dan elakkan produk solekan yang mengandungi minyak. Produk yang selamat untuk mencegah jerawat biasanya dilabelkan 'bukan komedogenik'.

3. Telefon bimbit yang tidak bersih

Telefon bimbit yang sering anda gunakan boleh menjadi tempat berkumpulnya minyak dan bakteria yang mencetuskan jerawat di pipi. Semasa anda membuat panggilan, bakteria di permukaan telefon bimbit dapat memindahkan ke pipi anda. Oleh itu, disarankan agar anda rajin membersihkan telefon bimbit anda setiap hari dengan kain yang sedikit lembap.

4. Tidak selektif dalam memilih makanan dan minuman

Punca lain jerawat di pipi adalah memilih makanan dan minuman yang salah. Beberapa jenis makanan penyebab jerawat adalah makanan yang mengandungi banyak karbohidrat, seperti nasi putih, roti, pasta, minuman ringan, dan minuman bergula, yang dapat meningkatkan kadar gula darah dan insulin.

Keadaan ini akan mencetuskan hormon androgen menjadi lebih aktif. Kesannya, sel kulit tumbuh lebih cepat dan pengeluaran sebum meningkat. Apabila ini berlaku, jerawat di pipi lebih cenderung muncul.

5. Tekanan berlebihan

Apabila mengalami tekanan atau tekanan yang teruk, badan akan mengalami perubahan hormon. Ini boleh menyumbang kepada pembentukan jerawat di pipi atau bahagian badan yang lain. Oleh itu, kurangkan tekanan dan berehat secukupnya agar jerawat di pipi tidak kerap muncul.

Selain dari beberapa penyebab di atas, jerawat juga boleh muncul disebabkan oleh kesan sampingan penggunaan pil kawalan kelahiran, kehamilan, sebelum haid, berkeringat kerap, hingga keturunan.

Agar jerawat tidak muncul di pipi atau bahagian badan yang lain, perhatikan jenis makanan dan minuman yang anda makan. Di samping itu, bersenam secara teratur, selalu basuh tangan anda sebelum menyentuh wajah anda, cuci muka dua kali sehari, dan basuh tangan anda solekan sebelum tidur.

Apabila jerawat muncul, cuba jangan memerahnya. Ini berisiko menjadikan jerawat sukar sembuh dan menyebabkan parut. Sekiranya anda telah mengelakkan pelbagai penyebab jerawat di pipi anda tetapi jerawat masih muncul di pipi anda dan bahagian muka atau badan anda yang lain, segera berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.