Ubat sakit gigi untuk anak-anak yang harus diberikan oleh ibu bapa

Sakit gigi boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, okey? orang kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak. Tidak seperti orang dewasa, hadiah ubat sakit gigi untuk kanak-kanak memerlukan perhatian yang lebih khusus dan tidak boleh sewenang-wenangnya.

Sakit gigi pada kanak-kanak kebanyakannya disebabkan oleh rongga atau gigi. Gejala termasuk: air liur, sakit gigi dan berdenyut, gusi bengkak di sekitar gigi, dan demam atau sakit kepala.

Bapa dan Ibu dapat memberikan ubat sakit gigi kepada anak-anak untuk mengurangkan kesakitan yang dirasakan oleh Si Kecil, sebelum membawanya ke doktor gigi terdekat.

Ubat sakit gigi keselamatan untuk kanak-kanak

Sekiranya seorang kanak-kanak mengalami sakit gigi, ibu bapa mungkin panik dan segera mencari ubat bebas untuk menghilangkan rasa sakit. Anda mungkin memberi ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol, sebagai ubat sakit gigi untuk kanak-kanak.

Tetapi pastikan bahawa dos ubat yang diberikan betul dan sesuai dengan berat badan atau usia si Kecil. Ingat, selalu baca arahan penggunaan dengan teliti semasa anda ingin memberikan ubat sakit gigi kepada anak.

Tidak disyorkan untuk memberikan aspirin kepada anak-anak atau remaja, kerana ubat ini dapat meningkatkan risiko mengembangkan sindrom Reye. Sindrom ini dicirikan oleh pembengkakan otak dan hati.

Anda juga tidak boleh memberi ubat sakit gigi yang mengandungi benzokain pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Benzocaine dapat mengurangkan pengambilan oksigen di dalam badan anak. Kekurangan oksigen ini boleh membawa maut dan mengakibatkan kematian.

Cara Melegakan Sakit Gigi pada Kanak-kanak

Selain memberi ubat sakit gigi kepada anak-anak dan membawanya ke doktor gigi, ada rawatan yang dapat dilakukan secara bebas di rumah untuk melegakan sakit gigi anak, yaitu:

  • Berkumur dengan air suam, bukan air masin.
  • Terus membersihkan serpihan makanan yang tersekat di antara gigi, menggunakan benang gigi.
  • Untuk mengurangkan rasa sakit, campurkan beberapa tetes minyak cengkih dengan 2 sendok teh minyak zaitun atau minyak kelapa, kemudian sapukan pada gigi yang sakit dengan menggunakan kapas. Ingatkan anak untuk tidak menelan minyak.
  • Sapukan kompres sejuk ke pipi di kawasan gigi di mana suhu sejuk dapat membantu mengurangkan kesakitan.
  • Cari bengkak atau bisul di sekitar gigi, kerana ini mungkin menunjukkan abses gigi.

Sakit gigi pada kanak-kanak dapat dicegah dengan menanamkan kebiasaan baik dalam menjaga kesihatan gigi dan mulut, iaitu:

  • Gosok gigi dua kali sehari dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida, selama dua minit.
  • Bersihkan gigi anda dengan benang gigi sekali sehari.
  • Kurangkan makanan dan minuman yang mengandungi banyak gula.
  • Pemeriksaan berkala dengan doktor gigi, sekurang-kurangnya dua kali setahun.

Sekiranya pelbagai rawatan di atas tidak dapat melegakan sakit gigi anak anda, segera berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Jangan berlengah membawa anak kecil anda ke doktor gigi jika sakit gigi yang dialaminya tidak hilang setelah dua hari, bertambah teruk, atau disertai demam, sakit telinga, dan sakit ketika membuka mulutnya.