Ketahui penggunaan tiub nasogastrik dan rawatannya

Memasukkan tiub nasogastrik atau tiub nasogastrik (NGT) sering dilakukan untuk memberi makanan dan ubat kepada pesakit, atau untukkosong perut. Tidak hanya melekat semasa berada di hospital, tiub nasogastrik juga boleh dilekatkan sehingga pesakit pulang ke rumah.

Tiub Nasogastrik (tiub nasogastrik/ NGT, juga dikenali sebagai tabung makan atau sonde, adalah tiub plastik lembut yang dimasukkan melalui hidung (hidung) ke dalam perut (gastrik). Agar tidak beralih kedudukan, tiub akan dilekatkan pada kulit berhampiran hidung dengan pita pelekat.

Tujuan memasukkan tiub nasogastrik adalah untuk membantu pemberian makanan dan ubat kepada pesakit yang tidak dapat mengambil makanan atau ubat melalui mulut, seperti bayi pramatang atau pesakit koma. Selain itu, tiub nasogastrik juga boleh digunakan untuk mengeluarkan gas atau cecair dari perut.

Selain hidung, tiub juga boleh dimasukkan melalui mulut (oral). Tiub ini dikenali sebagai tiub orogastrik.tiub orogastrik/ OGT).

NGT dan OGT digunakan untuk tujuan yang sama, tetapi tiub orogastrik biasanya diletakkan pada pesakit yang tidak dapat menggunakan tiub nasogastrik, seperti pesakit yang mengalami kecederaan hidung atau bayi baru lahir yang perlu bernafas sepenuhnya melalui hidung.

Syarat yang Memerlukan Tabung Nasogastrik

Salah satu tujuan memasukkan tiub nasogastrik adalah untuk memberi khasiat, iaitu untuk:

 • Pesakit dalam keadaan koma
 • Pesakit yang mengalami penyempitan atau penyumbatan saluran pencernaan
 • Pesakit yang menggunakan alat pernafasan (ventilator)
 • Bayi dilahirkan sebelum waktunya atau mengalami kecacatan kelahiran
 • Pesakit yang tidak dapat mengunyah atau menelan, misalnya, mereka yang mengalami strok atau disfagia

Selain itu, penyisipan tiub nasogastrik juga dapat dilakukan untuk pengambilan isi gastrik dan pengosongan gastrik, misalnya untuk membuang bahan toksik.

Kesan Samping Pemas SHelang Nasogastrik

Beberapa kesan sampingan yang boleh timbul daripada pemasangan tiub nasogastrik adalah mual dan muntah, perut kembung, dan kenaikan makanan dan ubat dari perut. Selain itu, terdapat risiko kecederaan pada hidung, esofagus, dan perut semasa memasukkan tiub.

Tempoh Pmenggunakan SHelang Nasogastrik

Tempoh masa penggunaan tabung nasogastrik bergantung pada keadaan pesakit dan tujuannya dimasukkan, tetapi hanya boleh digunakan untuk jangka masa yang pendek. Selang ini boleh dipasang hingga 4-6 minggu, tetapi harus diganti setiap 3-7 hari atau sesuai keperluan.

Penyelenggaraan SHelang Nasogastrik di Rkediaman

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang mesti terus menggunakan tiub nasogastrik selepas keluar dari hospital, berikut adalah perkara penting untuk anda ketahui mengenai penjagaan tiub nasogastrik:

 • Sebelum meninggalkan hospital, tanyakan kepada doktor atau jururawat mengenai cara menyediakan makanan dan memberikannya melalui tabung nasogastrik, dan jangan lupa untuk meminta jadual makan.
 • Basuh tangan anda sebelum dan selepas menyentuh selang.
 • Sebelum memberi makanan atau ubat, pastikan tiub masih terpasang dengan kuat dengan melihat lokasi penanda pada tiub, dan pastikan pita pelekat masih di tempatnya.
 • Semasa memberi makan hingga 1 jam setelah makan, jaga pesakit agar tegak sehingga kepalanya lebih tinggi daripada perut.
 • Lekatkan pita pelekat dengan baik untuk memastikan hos tetap terpasang. Pita pelekat boleh ditukar setiap hari, atau apabila kotor atau basah. Sebelum mengeluarkan pita pelekat, sapukan sedikit air di atasnya dan kawasan sekitarnya, kemudian keluarkan dengan lembut.
 • Bilas tiub selepas setiap makan atau ubat, untuk mengelakkan tiub tersumbat. Caranya adalah dengan mengalirkan air menggunakan picagari disyorkan oleh doktor.
 • Jaga kebersihan mulut pesakit dengan menggosok gigi dan memberinya ubat kumur, atau seperti yang diarahkan oleh doktor.
 • Pesakit masih boleh mandi seperti biasa setelah penutup tiub terpasang dengan selamat dan pita pelekat dipasang dengan kuat. Selepas mandi, keringkan hidung dan pita pelekat sehingga kering sepenuhnya.
 • Bersihkan dan keringkan kulit di sekitar hidung pesakit dengan air suam secara berkala. Sapukan krim pelembap pada kulit di kawasan hidung, terutamanya jika terdapat kemerahan.
 • Sekiranya terdapat penyumbatan pada tiub nasogastrik, pastikan tiub tidak bengkok atau bengkok, kemudian jalankan air suam dengan kekuatan sederhana menggunakan picagari.
 • Sekiranya pesakit perlu menggunakan tiub nasogastrik untuk waktu yang lama, ubah tabung nasogastrik secara berkala dengan bantuan doktor atau pegawai perubatan. Jangan cuba memasukkan tiub nasogastrik sendiri sekiranya anda belum terlatih untuk melakukannya.

Tanda Bahaya Pmenggunakan SHelang Nasogastrik

Segera hubungi doktor atau pegawai perubatan anda sekiranya anda mendapati pesakit yang menggunakan tiub nasogastrik mempunyai keadaan berikut:

 • Susah bernafas
 • Gag
 • Sakit di lubang jantung
 • Demam
 • Kerengsaan, kemerahan, pengelupasan kulit, atau pembengkakan lubang hidung di mana tiub nasogastrik dilekatkan
 • Penyumbatan pada selang yang tidak dapat diatasi dengan membilas rumah

Peralihan dan Penyesuaian untuk Kembali ke MakanMelaluiMmulut

Sekiranya pesakit dianggap siap untuk makan seperti biasa, pertukaran boleh dilakukan di bawah pengawasan doktor atau pegawai perubatan. Beberapa cara yang dapat dilakukan adalah:

 • Memberi makan secara bergantian melalui tiub nasogastrik dan terus ke mulut.
 • Beri makanan bertekstur lembut terlebih dahulu, kemudian tingkatkan ketumpatan perlahan-lahan.
 • Perhatikan kemampuan pesakit untuk mengunyah dan menelan makanan, status pemakanan, dan pengambilan cecair yang mencukupi. Pantau juga jika dia mempunyai masalah dengan saluran pernafasannya, seperti tersedak, semasa proses peralihan.
 • Buat jadual makan mengikut cadangan doktor.

Sekiranya pesakit dapat makan secara langsung dan keperluan pemakanannya dipenuhi, maka tiub nasogastrik dapat dikeluarkan dan pesakit dapat kembali sepenuhnya makan melalui mulut.

Walaupun tidak selesa dan berisiko memberi kesan sampingan, tiub nasogastrik sangat penting untuk memberi khasiat dan ubat kepada pesakit, jika tidak dapat memberi makan atau ubat. Selagi penggunaan dan penjagaan tiub nasogastrik dilakukan dengan betul mengikut nasihat doktor, risiko kesan sampingan dapat dikurangkan. Oleh itu, jika anda masih keliru atau mengalami kesukaran merawat tiub nasogastrik di rumah, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda.

 Ditulis oleh:

Andi Marsa Nadhira