Koma - Gejala, sebab dan rawatan

koma ialah tahap paling dalam bila seseorangtidak sedar. Pesakit dalam keadaan koma tidak dapat bertindak balas ke persekitaran sama sekali.

Orang yang berada dalam keadaan koma tidak akan bergerak, mengeluarkan suara, apalagi membuka mata, walaupun mereka dicubit. Berbeza dengan pengsan, yang hanya berlaku buat sementara waktu, penghidap koma mengalami kehilangan kesedaran untuk waktu yang lama.

Koma berlaku kerana kerosakan pada satu bahagian otak, baik sementara atau selamanya. Punca kerosakan otak ini sangat pelbagai, contohnya strok, kecederaan kepala yang teruk, jangkitan, atau tumor. Pengenalpastian penyebab koma sangat penting bagi doktor untuk menentukan langkah-langkah rawatan.

SebabKoma

Koma berlaku kerana kerosakan pada satu bahagian otak. Bahagian otak yang rosak pada pesakit koma adalah bahagian yang mengatur kesedaran seseorang. Kerosakan boleh berlaku dalam jangka pendek atau jangka panjang.

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kerosakan otak dan menyebabkan koma, termasuk:

 • Pukulan.
 • Kecederaan kepala yang teruk.
 • Gula darah yang terlalu tinggi atau terlalu rendah.
 • Jangkitan otak, seperti meningitis dan ensefalitis.
 • Keracunan, misalnya dari karbon monoksida atau logam berat.
 • Overdosis alkohol atau ubat.
 • Kekurangan oksigen, misalnya selepas serangan jantung atau lemas.
 • Kejang.
 • Ketumbuhan di otak.
 • Kegagalan hati (koma hepatik).
 • Ketidakseimbangan tahap garam dalam darah.

Gejala Koma

Gejala utama koma adalah penurunan kesedaran yang dicirikan oleh kehilangan kemampuan berfikir dan tidak bertindak balas terhadap persekitaran di sekitarnya. Orang yang berada dalam keadaan koma tidak dapat bergerak atau mengeluarkan suara, apalagi membuka mata.

Keadaan ini berlaku walaupun pesakit telah diberi rangsangan, seperti mencubit dengan kuat. Walaupun ada tindak balas, responsnya hanya minimum, misalnya hanya rintihan kecil ketika dicubit.

Seseorang yang berada dalam keadaan koma kadang-kadang masih boleh bernafas dan mempunyai degupan jantung biasa. Namun, seringkali penderita koma sudah menggunakan alat pernafasan atau diberi ubat degupan jantung.

Bila hendak berjumpa doktor

Koma adalah keadaan kecemasan yang memerlukan rawatan perubatan segera. Keadaan ini boleh berlaku secara tiba-tiba atau sedikit demi sedikit. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kemalangan, terutamanya jika terdapat pukulan di kepala.

Di samping itu, berjumpa doktor dengan kerap sekiranya anda mempunyai penyakit yang berisiko menyebabkan koma, seperti diabetes.

Sekiranya anda menjumpai orang yang tidak sedarkan diri atau mengalami kesedaran, segera dapatkan pertolongan sambil memberikan pertolongan cemas. Beberapa langkah pertolongan cemas yang boleh diambil sebelum bantuan perubatan tiba adalah:

 • Periksa pernafasan dan nadi di leher seseorang, jika tidak bernafas atau tidak ada nadi, lakukan resusitasi kardiopulmonari.
 • Longgarkan pakaian.
 • Sekiranya orang itu mengalami pendarahan dengan teruk, tutup dan berikan tekanan ke kawasan pendarahan sehingga dia tidak kehilangan terlalu banyak

Diagnosis koma

Apabila pesakit dibawa ke hospital dalam keadaan tidak sedarkan diri, doktor akan mengambil langkah-langkah untuk memastikan keadaannya stabil. Kemudian doktor akan menilai tahap kesedaran pesakit, iaitu dengan:

 • Nilai sama ada pesakit boleh membuka mata
 • Nilai sama ada pesakit boleh mengeluarkan suara
 • Nilai sama ada pesakit boleh melakukan pergerakan

Semasa pemeriksaan, doktor akan memberikan pelbagai rangsangan, seperti cahaya ke mata, mengetuk dan memberi tekanan pada bahagian tubuh tertentu untuk menilai tindak balas, serta rangsangan kesakitan dengan mencubit pesakit.

Doktor kemudian akan memberikan nilai yang disesuaikan dengan Glasgow Coma Scale (GCS), untuk menentukan tahap kesedaran pesakit. Koma adalah nilai terendah dari tahap kesedaran.

Selepas itu, doktor akan mengetahui punca koma dan kelainan lain yang dialami oleh pesakit, dengan memeriksa:

 • Corak pernafasan.
 • Suhu badan.
 • Denyut jantung dan tekanan darah.
 • Tanda-tanda kecederaan kepala.
 • Keadaan kulit, seperti ada atau tidaknya ruam dan warna kuning, pucat, atau kebiruan pada kulit.

Doktor juga akan meminta maklumat daripada keluarga pesakit atau orang yang mengetahui keadaannya sebelum dia koma. Beberapa perkara yang akan ditanya oleh doktor adalah:

 • Sejarah perubatan pesakit, misalnya sama ada dia pernah menghidap diabetes.
 • Bagaimana pesakit hilang kesedaran, sama ada secara perlahan atau tiba-tiba.
 • Gejala sebelum pesakit mengalami koma, seperti sakit kepala, sawan, atau muntah.
 • Dadah yang digunakan sebelum pesakit berada dalam keadaan koma.
 • Tingkah laku pesakit sebelum koma.

Untuk mengetahui punca koma dan menentukan rawatan yang sesuai, doktor perlu melakukan pemeriksaan yang lebih terperinci. Pemeriksaan ini boleh dilakukan dalam bentuk:

MRI dan CT imbas

Melalui imbasan ini, doktor dapat melihat gambaran yang jelas mengenai keadaan otak, termasuk batang otak. Pemeriksaan melalui imbasan MRI dan CT dilakukan untuk mengetahui penyebab koma pesakit.

Ujian darah

Tahap hormon tiroid, gula darah, dan elektrolit pesakit akan diperiksa melalui ujian darah. Tujuannya adalah untuk menentukan kehadiran pencetus koma, seperti alkohol atau overdosis ubat, gangguan elektrolit, keracunan karbon monoksida, gangguan metabolik (seperti diabetes), dan gangguan hati.

Electroencephalography atau EEG

Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengukur aktiviti elektrik di otak. Pemeriksaan EEG bertujuan untuk menentukan sama ada koma dipicu oleh gangguan elektrik di otak.

Tusukan lumbar

Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengambil sampel cecair saraf tunjang, dengan menembusi jurang antara vertebra di punggung bawah. Dari sampel cecair, dapat dilihat bahawa terdapat jangkitan pada saraf tunjang dan otak, yang dapat menyebabkan koma.

Rawatan Koma

Pesakit koma akan dirawat di ICU, sehingga keadaan mereka dapat dipantau secara intensif. Semasa menjalani rawatan di ICU, penderita koma dapat dilengkapi dengan alat pernafasan untuk menjaga kecepatan pernafasan mereka.

Pesakit koma juga akan diberi tabung makan dan titisan intravena untuk memasukkan nutrien dan ubat. Di samping itu, doktor juga akan memasang monitor degupan jantung dan kateter kencing.

Selain rawatan sokongan seperti di atas, rawatan koma juga diberikan untuk merawat penyebabnya. Doktor akan memberikan antibiotik sekiranya koma berlaku kerana jangkitan pada otak. Infusi gula juga dapat diberikan untuk mengobati hipoglikemia.

Untuk mengurangkan pembengkakan di otak, doktor boleh melakukan pembedahan. Sekiranya ada sawan, doktor akan memberi anda ubat antikonvulsan.

Peluang pemulihan pesakit bergantung pada keparahan penyebabnya dan tindak balas pesakit terhadap rawatan. Apabila pesakit bangun dari koma, doktor tidak dapat meramalkan, tetapi semakin lama koma berlangsung, kemungkinan pesakit bangun umumnya lebih kecil.

Pulih daripada knenek

Pemulihan kesedaran pada seseorang dalam keadaan koma biasanya berlaku secara beransur-ansur. Terdapat beberapa pesakit yang dapat pulih sepenuhnya dari koma tanpa mengalami sedikit pun kecacatan. Yang lain terjaga, tetapi dengan penurunan fungsi otak atau bahagian badan tertentu, bahkan lumpuh.

Pesakit yang mengalami kecacatan setelah koma mesti mendapat rawatan lebih lanjut melalui pelbagai terapi, termasuk fisioterapi, psikoterapi, dan terapi pekerjaan.

Komplikasi Koma

Akibat berbaring terlalu lama, penghidap koma dapat mengalami pelbagai komplikasi, seperti:

 • Luka di bahagian belakang badan (ulser dekubitus)
 • Pneumonia
 • Jangkitan saluran kencing
 • Trombosis urat dalam

Pencegahan Koma

Pencegahan utama koma adalah merawat penyakit yang berisiko menyebabkan koma. Orang yang menderita penyakit dengan risiko koma, seperti diabetes atau penyakit hati, perlu berjumpa doktor secara berkala agar keadaan mereka dapat dipantau.

Untuk mengelakkan koma dari kecederaan kepala, berhati-hatilah ketika berjalan, bekerja, dan memandu kenderaan. Sekiranya anda menjalankan aktiviti atau pekerjaan yang berisiko menyebabkan anda jatuh atau terkena, gunakan peralatan pelindung diri mengikut cadangan keselamatan kerja.

Pandu dengan selamat dan pakai tali pinggang keledar jika anda memandu kereta, atau topi keledar jika anda menunggang motosikal. Sekiranya anda mengalami pukulan di kepala, segera berjumpa doktor untuk memastikan tidak ada gangguan di otak.