Pelbagai Buah Pengurangan Demam yang Sedap Dimakan ketika Demam

Mungkin anda tidak biasa dengan istilah febrifuge. Namun, sebenarnya, ada buah-buahan yang boleh menjadi penyelesaian apabila anda atau keluarga anda demam. Selain mempunyai rasa yang enak dan segar, buah-buahan ini juga sangat senang dijumpai di pasaran.

Demam atau panas badan adalah keadaan apabila suhu badan meningkat hingga lebih dari 38 darjah celcius. Demam adalah reaksi semula jadi sistem imun untuk melawan jangkitan. Apabila anda demam, badan anda akan kehilangan cecair dan menghabiskan lebih banyak tenaga daripada biasa.

Buah pengurang demam tidak dapat menghilangkan demam dengan serta-merta. Namun, buah-buahan ini dapat membantu sistem kekebalan tubuh berfungsi untuk melawan jangkitan dan meningkatkan pengambilan cecair yang hilang akibat demam. Dengan begitu, demam dapat turun dengan lebih cepat dan tidak menyebabkan komplikasi, seperti dehidrasi.

Pelbagai Buah Mengurangkan Demam

Berikut adalah beberapa buah pengurang demam yang boleh anda pilih untuk dimakan semasa demam:

1. Kelapa

Buah kelapa, terutama air kelapa, adalah buah pengurang demam yang baik. Air kelapa mengandung antioksidan yang dapat mendukung kerja sistem kekebalan tubuh dalam memerangi jangkitan, sehingga suhu tubuh dapat kembali normal lebih cepat.

Selain itu, air kelapa juga mengandungi elektrolit sehingga dapat membantu tubuh kekal terhidrat semasa demam. Kandungan glukosa dalam air kelapa juga dapat memberikan kalori tambahan untuk tubuh yang memerlukan banyak tenaga kerana melawan jangkitan.

2. Tembikai

Sama seperti kelapa, semangka mempunyai kandungan air dan gula yang cukup tinggi. Oleh itu, semangka sedap dimakan ketika anda demam untuk memastikan badan sentiasa terhidrat dan bertenaga.

Bukan hanya itu, semangka juga mengandungi likopena, sebatian karotenoid yang mempunyai aktiviti antioksidan. Kerana sifat ini, likopen dapat mengurangkan keradangan yang juga menyebabkan panas badan. Oleh itu, suhu badan juga akan turun lebih cepat.

3. Jingga

Jeruk juga merupakan buah pengurang demam yang boleh anda makan ketika anda demam. Kandungan vitamin C yang tinggi dalam jeruk dapat meningkatkan fungsi sistem kekebalan tubuh dalam membunuh virus dan fungsi sel darah putih dalam membasmi bakteria. Dengan begitu, suhu badan anda boleh kembali normal.

4. Alpukat

Alpukat adalah buah yang baik untuk dimakan ketika anda sakit, kerana alpukat dapat memberikan tenaga, vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh anda. Tekstur lembut alpukat juga menjadikannya lebih mudah dimakan ketika anda sakit.

Alpukat juga merupakan buah pengurang demam yang baik, kerana mengandung lemak sihat, seperti asam oleat, yang dapat membantu mengurangkan keradangan dan memperkuat sistem kekebalan tubuh untuk melawan jangkitan penyebab demam.

5. Beri

Pelbagai buah beri, seperti strawberi, blueberry, dan blackberry juga boleh menjadi pilihan buah untuk mengurangkan demam bagi anda dan keluarga. Buah-buahan ini kaya akan vitamin C dan antioksidan, seperti flavonol dan antosianin, yang dapat mengurangkan keradangan dan melawan jangkitan yang menyebabkan demam.

Walaupun pelbagai buah pengurang demam di atas dapat membantu meredakan demam, bergantung pada buah sahaja sudah tentu tidak mencukupi. Anda juga perlu makan makanan berkhasiat lain untuk memenuhi keperluan tenaga dan pemakanan ketika anda demam.

Makanan lembut atau sup dan tinggi protein, seperti sup ayam dan oatmeal dengan topping buah atau sayur, boleh menjadi pilihan yang sesuai. Di samping itu, anda juga perlu berehat secukupnya dan mengambil air secukupnya agar badan kekal terhidrat dan dapat pulih lebih cepat.

Sekiranya suhu badan melebihi 39 darjah Celsius, anda harus mengambil ubat penurun demam yang boleh dibeli di farmasi, seperti paracetamol. Namun, lebih baik jika anda berjumpa doktor untuk pemeriksaan terlebih dahulu, terutamanya jika demam telah berlangsung lebih dari 3 hari.