Homeschooling: Kelebihan dan Kekurangan

Homeschool adalah kaedah pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan di rumah. Kaedah ini dianggap mempunyai kelebihan berbanding sekolah formal. Tetapi di sisi lain, sekolah rumah juga mempunyai kekurangan. Oleh itu, pertimbangkan dengan teliti sebelum anda memilih kaedah ini.

Dalam kaedah sekolah rumah, ibu bapa dapat menentukan sendiri sistem pengajaran yang sesuai mengikut kemampuan, minat, dan gaya pembelajaran anak.

Namun, ketika memutuskan untuk menggunakan kaedah tersebut sekolah rumah, ibu bapa bertanggungjawab sepenuhnya terhadap proses pendidikan anak. Selain itu, ibu bapa juga dapat membawa guru ke rumah mereka.

Sistem pendidikan Homeschool di Indonesia

Di Indonesia, sekolah rumah telah menjadi sistem pendidikan undang-undang. Ini berdasarkan Peraturan Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia Nomor 129 Tahun 2014.

Peraturan tersebut menyatakan bahawa persekolahan di rumah atau sekolah rumah adalah proses perkhidmatan pendidikan yang sedar dan terancang yang dilakukan oleh ibu bapa atau keluarga di rumah atau di tempat dengan suasana yang kondusif.

Ibu bapa yang ingin mendidik anak mereka dengan sekolah rumah dikehendaki melapor ke pejabat pendidikan di tingkat kabupaten atau kota.

Homeschool dipilih dengan pelbagai alasan, seperti keadaan perubatan tertentu yang tidak membenarkan anak-anak menghadiri sekolah formal, rasa tidak puas hati dengan kaedah pendidikan yang ada, atau kepercayaan bahawa anak-anak tidak dapat mengembangkan minat, bakat, dan kreativiti mereka di sekolah awam.

Beberapa Kelebihan Homeschool untuk Pendidikan Kanak-kanak

Kelebihan utama kaedah pembelajaran dengan sistem sekolah rumah adakah kanak-kanak itu mendapat perhatian guru sepenuhnya.

Apabila anak dapat mengikuti pelajaran, dia dapat terus belajar ke tahap seterusnya. Namun, jika ada bahan yang tidak difahami, dia masih boleh meminta guru mengulang bahan tersebut sehingga akhirnya dia memahaminya.

Homeschool juga mempunyai sejumlah kelebihan lain, seperti:

1. Masa belajar yang fleksibel

Salah satu kelebihannya sekolah rumah adalah fleksibiliti masa belajar. Ibu bapa, anak-anak, dan guru boleh berunding antara satu sama lain bilakah waktu yang tepat untuk memulakan pembelajaran dan menentukan jangka masa belajar.

Di samping itu, ibu bapa juga dapat menyesuaikan jadual mata pelajaran yang akan dipelajari dalam satu hari.

2. Kanak-kanak lebih mampu mengembangkan bakat mereka

Ibu bapa dan anak-anak dapat bersama-sama menentukan topik, jadual, jangka masa, dan cara belajar mereka sendiri mengikut minat, kemampuan, dan gaya pembelajaran anak-anak mereka.

Setiap kanak-kanak mempunyai bakat dan minat yang berbeza serta kemampuan memproses maklumat. Dengan sekolah rumah, kaedah pembelajaran dapat menjadi lebih optimum untuk mengembangkan bakat anak-anak mengikut kehendak dan kemampuan mereka.

3. Anak-anak dapat rehat yang cukup

Rutin sekolah formal memerlukan anak-anak datang lebih awal dan kadang-kadang pergi pada waktu petang. Ini menjadikan masa rehat anak dikurangkan. Kanak-kanak yang kurang tidur akan menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian dan sukar menyerap maklumat yang disampaikan oleh guru.

Dengan kaedah sekolah rumah, anak-anak dapat masa rehat yang lebih lama, sehingga mereka dapat mengikuti pelajaran yang diberikan dengan optimum.

4. Ibu bapa dapat mengawasi interaksi anak-anak

Homeschool Ini juga membolehkan ibu bapa mengawasi persekitaran sosial anak mereka. Oleh itu, kanak-kanak dapat mengelakkan dari berleluasa dan risiko mengalami membuli.

5. Kanak-kanak berpeluang belajar di luar rumah

Berbeza dengan pendidikan formal yang memerlukan pelajar belajar di sekolah, sekolah rumah memberi peluang kepada anak-anak untuk menimba ilmu dengan belajar di muzium, perpustakaan, hingga ke luar.

Pelbagai Kerugian Homeschool

Dari pelbagai kelebihan yang telah dinyatakan di atas, anda juga perlu mengetahui keburukan program ini sekolah rumah. Berikut adalah beberapa kelemahan:

Skop kanak-kanak terhad

Kesan utama dari sekolah rumah adalah ruang lingkup pergaulan dan persahabatan anak-anak yang terhad. Kaedah ini menjadikan kanak-kanak hanya berinteraksi dengan guru dan ibu bapa mereka.

Untuk mengatasi kesan sosial yang boleh berlaku pada kanak-kanak sekolah rumah, ibu bapa perlu memastikan anak-anak mereka sentiasa berhubung dengan rakan sebaya. Contohnya, mewujudkan kumpulan kanak-kanak sekolah rumah untuk berkumpul, belajar, dan berinteraksi bersama.

Kemudahan pembelajaran juga terhad

Anak-anak sekolah rumah biasanya tidak mendapat kemudahan yang menyokong proses pengajaran dan pembelajaran seperti sekolah formal. Contohnya, peralatan sukan, makmal dengan semua alat peragaannya, atau perpustakaan. Ini menjadikan ibu bapa perlu menyediakan lebih banyak dana untuk dapat menikmati kemudahan ini.

Memerlukan usaha tambahan dari ibu bapa

Oleh kerana ia terlibat secara langsung dalam mengajar anak-anak, usaha tambahan diperlukan dari ibu bapa. Bermula dari penyediaan bahan pengajaran, memahami bahan, hingga mengembangkan kaedah pembelajaran yang menyeronokkan untuk kanak-kanak.

Walaupun anda menggunakan bantuan tutor, ibu bapa tidak boleh melepaskannya kerana kejayaan sekolah rumah menjadi tanggungjawab ibu bapa. Ini boleh menjadi cabaran sekiranya ibu bapa bekerja atau mempunyai anak yang lebih muda.

Kategori Kanak-kanak yang Memerlukan Homeschool

Ibu bapa lebih suka memasukkan anak mereka dalam program ini sekolah rumah kerana dipengaruhi oleh pelbagai faktor, misalnya kerana anak itu menderita penyakit serius yang menjadikan aktivitinya terhad.

Berikut adalah beberapa syarat khas kanak-kanak yang memerlukan program ini sekolah rumah:

ADHD (gangguan hiperaktif kekurangan perhatian)

ADHD adalah keadaan di mana kanak-kanak mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi dan mempunyai tingkah laku hiperaktif dan impulsif. Gejala-gejala ini biasanya muncul ketika anak memasuki usia sekolah, jadi dia menghadapi kesukaran untuk mengikuti pelajaran.

OCD (gangguan kompulsif obsesif)

OCD adalah keadaan yang menyebabkan kanak-kanak mempunyai fikiran, perasaan, dan ketakutan yang tidak diingini. Kanak-kanak dengan OCD biasanya menghadapi kesukaran untuk menumpukan tugas sekolah yang diberikan.

disleksia

Disleksia adalah gangguan proses pembelajaran yang menyukarkan kanak-kanak membaca, menulis, dan mengeja. Tetapi secara umum, kanak-kanak dengan disleksia masih mempunyai tahap kecerdasan yang normal.

Satu perkara yang perlu anda perhatikan adalah sekolah rumah bukan jalan pintas untuk kanak-kanak yang mengalami halangan semasa di sekolah, misalnya masalah akademik atau menjadi mangsa buli.

Sebelum membuat keputusan sekolah rumah, ibu bapa dan guru harus berbincang bersama untuk mengetahui masalah yang dihadapi dan sekiranya perlu berjumpa dengan ahli psikologi, untuk menentukan kaedah pendidikan yang terbaik untuk anak-anak.