4 Cara Mengetatkan Kulit Muka Secara Semula Jadi

Cara menegangkan kulit wajah boleh dilakukan dengan bantuan ubat-ubatan atau langkah-langkah perubatan. Namun, ada juga beberapa cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk memastikan kulit wajah anda kelihatan tegap dan awet muda.

Keupayaan kulit untuk memperbaiki dirinya semakin berkurang seiring bertambahnya usia. Ini kerana penghasilan kolagen dalam tubuh semakin berkurang, sehingga kulit wajah akan terlihat lebih kendur disertai dengan penampilan garis-garis halus di sekitar hidung, mulut, dan pipi.

Inilah Cara Mengetatkan Kulit Muka Anda

Sekiranya anda mula risau kulit wajah kelihatan kendur, ada beberapa cara untuk menegangkan kulit wajah secara semula jadi yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Menggunakan topeng muka

Untuk menegangkan kulit wajah dan mengurangkan garis-garis kerutan, anda boleh menggunakan topeng muka dengan bahan semula jadi, seperti alpukat, madu, dan serbuk koko.

Anda hanya mencampurkan 2 alpukat, 1 sudu madu, dan 2 sudu besar serbuk koko. Seterusnya, sapukan topeng ke wajah sehingga rata. Biarkan selama 20 minit, kemudian bilas dengan air suam hingga bersih.

Anda juga boleh menggunakan topeng yang terbuat dari yogurt untuk melembapkan kulit wajah anda.

2. Lakukan urutan muka dengan kerap

Cara lain untuk menegangkan kulit wajah adalah dengan mengurut wajah secara teratur atau melakukan senaman wajah, yang merupakan gabungan pergerakan wajah dan urutan wajah. Rawatan ini dapat meningkatkan peredaran darah di wajah dan leher.

Anda boleh mengurut wajah dengan gerakan bulat atau dari bawah ke atas untuk mengelakkan kemunculan kedutan dan garis-garis halus. Lakukan urutan muka secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Anda juga boleh mencuba urutan akupresur pada wajah untuk menghilangkan ketegangan dan merehatkan otot-otot wajah. Walaupun kaedah ini belum terbukti secara saintifik untuk menegangkan kulit, urut pada wajah sekurang-kurangnya dapat memberikan rasa selesa dan relaks.

3. Keperluan pemakanan yang mencukupi

Tidak hanya dipengaruhi oleh faktor dari luar badan, cara menegangkan kulit wajah juga boleh dilakukan dari dalam badan. Salah satunya ialah makan makanan berkhasiat.

Untuk mengekalkan ketegasan dan kulit wajah yang sihat, anda disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D, vitamin E, protein, dan asid lemak penting seperti omega-3 dan omega-6.

Makanan dengan antioksidan seperti polifenol dan flavonoid juga baik untuk kesihatan kulit, seperti brokoli, bayam, epal, dan buah beri. Jangan lupa untuk selalu memenuhi keperluan cecair badan dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

4. Mengamalkan gaya hidup sihat

Tidak kurang pentingnya mengencangkan kulit wajah adalah dengan menerapkan gaya hidup sihat, seperti:

  • Bersenam secara berkala
  • Berhenti merokok yang boleh mengganggu perkembangan sel kulit dan penghasilan kolagen
  • Elakkan cahaya matahari langsung
  • Gunakan pelindung matahari, terutamanya ketika anda berada di luar rumah
  • Bersih solekan sebelum tidur.

Namun, perlu juga diperhatikan bahawa setiap orang mungkin mendapat hasil yang berbeza kerana perbezaan struktur tisu muka, termasuk tulang dan otot. Di samping itu, hasilnya tidak dapat diperoleh dengan serta-merta sehingga anda perlu bersabar dan konsisten dalam menerapkannya.

Cara menegangkan kulit wajah secara semula jadi senang dilakukan. Namun, anda tetap dinasihatkan untuk berhati-hati ketika menggunakan bahan semula jadi, terutama jika anda mengalami alahan. Begitu juga dengan penggunaan diet atau senaman tertentu.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan prosedur perubatan sebagai cara menegangkan kulit wajah, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui tindakan atau rawatan yang sesuai mengikut keperluan dan keadaan kulit wajah anda.