Lipoma - Gejala, sebab dan rawatan

Lipoma adalah benjolan lemak yang tumbuh secara perlahan di antara kulit dan lapisan otot. Jika ditekan dengan lembut dengan jari,lipoma terasa lembut dan senang digoncang. Lipoma juga tidak menimbulkan rasa sakit ketika ditekan.

Lipoma lebih biasa pada orang berusia 40-60 tahun atau usia pertengahan, dan lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Sebilangan pesakit mungkin mempunyai lebih daripada satu lipoma di dalam badan mereka.

Lipoma tidak memerlukan rawatan khas kerana tidak berbahaya dan tidak ganas. Walau bagaimanapun, pembedahan membuang lipoma dapat dilakukan jika tumor jinak ini membesar dan mula menyebabkan kesakitan.

Gejala Lipoma

Lipoma boleh muncul di mana sahaja di badan, tetapi biasanya muncul di bahagian belakang, paha, leher, lengan, perut, atau bahu. Kadang-kadang, lipoma juga boleh muncul di kepala atau belakang kepala. Benjolan yang muncul mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Ia boleh tumbuh lebih besar, dari ukuran guli hingga ukuran bola ping pong.
 • Pertumbuhan benjolan sangat perlahan.
 • Rasa lembek dengan konsistensi seperti lemak daging sapi.
 • Mudah digoncang.

Benjolan boleh menyakitkan jika bertambah besar dan menekan saraf di sekelilingnya.

Bila hendak ke doktor

Benjolan di permukaan badan tidak semestinya lipoma, boleh menjadi kista atau bahkan tumor ganas (barah) yang boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera.

Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda menemui benjolan di mana-mana bahagian badan dan apa sahaja ciri-cirinya, sama ada kecil atau besar, lembut atau keras, boleh bergerak atau tidak, dan menyakitkan atau tidak.

Punca Lipoma

Penyebab sebenar lipoma tidak diketahui, tetapi ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengembangkan lipoma, yaitu:

 • Keturunan.
 • Berumur 40-60 tahun.
 • Mempunyai penyakit tertentu, seperti penyakit Madelung, sindrom Cowden, sindrom Gardner, atau adiposis dolorosa.

Diagnosis Lipoma

Lipoma dapat dikenal pasti melalui pemeriksaan fizikal dengan melihat dan merasakan ciri-ciri ketulan tersebut. Biasanya tidak perlu pemeriksaan lanjut. Tetapi untuk memastikan penyebab benjolan itu adalah lipoma, doktor boleh melakukan:

 • ultrasound
 • Imbasan CT
 • MRI
 • Biopsi

Pelbagai pemeriksaan ini dilakukan untuk memastikan bahawa benjolan itu bukan tumor malignan, seperti barah tisu lemak (liposarcoma).

PemelayanLipoma

Lipoma sering tidak memerlukan rawatan khas, kerana tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah yang boleh diambil jika lipoma tidak selesa, menyakitkan atau mengganggu, dan saiznya terus bertambah.

Kaedah yang paling biasa untuk merawat lipoma adalah pembedahan membuang benjolan. Biasanya lipoma tidak akan tumbuh semula setelah dikeluarkan.

Selain pembedahan membuang benjolan, suntikan liposuction atau kortikosteroid dapat dilakukan untuk mengecilkan ukuran lipoma. Walau bagaimanapun, kedua kaedah ini tidak dapat menghilangkan lipoma sepenuhnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found