Hati-hati, pukulan ringan boleh berkembang menjadi pukulan

Strok kecil adalah strok yang berlangsung dalam masa yang singkat dan boleh hilang dalam beberapa minit atau jam. Namun, anda masih harus mengetahui stroke ringan, kerana ia boleh menjadi gejala stroke kekal yang perlu segera diatasi.

Strok ringan atau dikenali dari segi perubatan serangan iskemia sementara(TIA) adalah keadaan apabila bekalan darah ke otak terhenti buat sementara waktu kerana penyumbatan pada saluran darah otak.

Walaupun ia berlangsung dalam waktu yang singkat dan tidak menyebabkan kerosakan otak secara kekal, anda masih harus waspada kerana stroke ringan boleh menjadi amaran bahawa anda berisiko mengalami strok yang lebih teruk di masa depan.

Pelbagai Gejala Strok Minor

Gejala strok ringan umumnya serupa dengan strok kekal. Berikut adalah beberapa gejala:

 • Otot muka melemahkan dan menjadikan satu sisi wajah ke bawah
 • Kesukaran mengangkat kedua-dua lengan dan kaki kerana kelemahan atau kebas
 • Keupayaan pertuturan terganggu, misalnya ucapan yang tidak jelas dan tidak teratur atau bahkan ketidakupayaan untuk bercakap
 • Kesemutan di bahagian badan yang terkena strok ringan, seperti wajah, lengan, dan kaki
 • Penglihatan terjejas pada satu atau kedua-dua mata
 • Kehilangan keseimbangan badan dan sistem koordinasi badan
 • Sukar ditelan

Perbezaan asas antara strok ringan dan strok adalah keparahan penyumbatan yang menyekat aliran darah ke otak. Pada strok ringan, penyumbatan masih kecil dan tidak menyebabkan kerosakan kekal pada saraf otak.

Selain itu, gejala strok ringan juga dapat bertambah baik dalam beberapa minit atau jam. Sementara itu, penyumbatan aliran darah ke otak yang berlaku dalam strok cukup parah sehingga menyebabkan kerosakan saraf otak.

Faktor Risiko Strok Ringan

Telah disebutkan sebelumnya bahawa strok ringan disebabkan oleh penyumbatan bekalan darah ke otak. Penyumbatan ini boleh berlaku kerana penumpukan plak atau gumpalan udara di arteri.

Selain itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami strok ringan, yaitu:

 • Berumur lebih 55 tahun
 • Sejarah keluarga strok
 • Tabiat merokok
 • Pengambilan makanan berlemak dan tinggi garam
 • Pengambilan alkohol secara berlebihan
 • Keadaan perubatan tertentu, seperti darah tinggi, obesiti, dan diabetes
 • Gangguan irama jantung

Sekiranya anda mengalami gejala strok ringan, segera hubungi doktor atau hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Doktor akan melakukan serangkaian pemeriksaan untuk mengesahkan diagnosis, termasuk ujian fizikal, ujian darah, dan pemeriksaan sokongan, seperti imbasan CT, MRI, EKG, dan sinar-X.

Melalui diagnosis yang diperoleh doktor, rawatan akan disesuaikan dengan penyebab strok kecil yang anda alami. Doktor boleh menetapkan ubat untuk mencegah pembekuan darah atau menghilangkan penumpukan plak dari arteri yang membekalkan darah ke otak.

Perkara penting yang perlu diberi perhatian dari gejala strok ringan

Walaupun gejala strok ringan tidak lama, keadaan ini perlu diperhatikan kerana boleh mengancam nyawa. Seseorang yang mengalami strok ringan dianggap mempunyai jangka hayat yang lebih rendah daripada mereka yang tidak pernah mengalami strok ringan.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa sekitar 4 dari 10 orang yang mengalami strok ringan berisiko mengalami stroke secara kekal. Lebih berbahaya lagi ialah separuh daripada kejadian strok boleh berlaku dalam 48 jam selepas gejala strok ringan.

Penyelidikan lain menunjukkan bahawa kira-kira 10 peratus orang yang mengalami strok ringan akan mengalami strok dalam 1-5 tahun ke depan.

Keadaan yang lebih teruk boleh berlaku sekiranya gejala strok ringan tidak dikesan dan tidak dirawat. Gangguan otak yang tidak dapat dirawat dengan cepat dan tepat boleh menyebabkan komplikasi, seperti demensia.

Tidak kira sama ada anda pernah mengalaminya atau tidak, ada beberapa cara yang dapat mengurangkan risiko terkena strok ringan, yaitu berhenti merokok, membatasi pengambilan makanan kolesterol, menghindari minuman beralkohol, dan berolahraga secara teratur.

Anda juga harus memenuhi keperluan makanan kaya nutrien dari buah-buahan dan sayur-sayuran, dan mengekalkan berat badan yang ideal. Sekiranya anda mempunyai keadaan yang dapat meningkatkan risiko strok ringan, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui cara mencegahnya.