Ketahui perbezaan antara probiotik dan prebiotik, dan faedah kedua-duanya

Semasa membeli produk makanan, minuman, atau makanan tambahan, kadang-kadang kita membaca bahawa terdapat prebiotik dan probiotik yang tercantum di dalam bungkusan. Kedua-dua istilah ini seringmasa dianggap sama. Sebenarnya, apa perbezaan antara probiotik dan prebiotik?, dapa faedahnya? Ayuh, lihat penjelasan dalam artikel ini.

Probiotik adalah bakteria yang bermanfaat untuk kesihatan, terutama saluran pencernaan. Kita boleh mendapatkan bakteria baik ini dari makanan, minuman, atau makanan tambahan. Lactobacillus dan Bifidobacterium adalah dua contoh bakteria probiotik yang paling biasa.

Berbeza dengan probiotik, prebiotik adalah makanan (biasanya makanan berserat tinggi) yang berfungsi sebagai pengambilan bakteria baik dalam tubuh manusia sehingga jumlahnya tetap terjaga.

Ringkasnya, probiotik adalah bakteria baik sementara prebiotik adalah pengambilan makanan untuk menyokong pertumbuhan bakteria baik ini.

Kebaikan Probiotik dan Prebiotik untuk Badan

Probiotik dan prebiotik mempunyai beberapa faedah kesihatan, termasuk:

 • Membantu mengatasi gangguan pencernaan, seperti cirit-birit dan sembelit.
 • Mengurangkan gejala penyakit radang usus.
 • Mencegah cirit-birit yang berkaitan dengan penggunaan antibiotik.
 • Menjaga kesihatan saluran pencernaan.
 • Membantu merawat penyakit kulit, seperti eksim.
 • Menjaga kesihatan saluran kencing dan kawasan wanita.
 • Mencegah alahan, selesema, dan jangkitan saluran pernafasan atas.
 • Menjaga kesihatan mulut.

Untuk mengelakkan alahan, Organisasi Alergi Dunia mengesyorkan penggunaan probiotik untuk wanita hamil dan menyusui dan bayi yang mempunyai risiko tinggi untuk mengalami alergi.

Dalam literatur, dijelaskan bahawa kehadiran bakteria baik dalam usus manusia dapat menurunkan kadar lipid darah, walaupun keberkesanannya belum terbukti dengan pasti.

Manfaat lain yang dapat diberikan oleh probiotik adalah melindungi sistem pencernaan dari bakteria, virus, dan jamur, merangsang pembentukan enzim pencernaan, menghambat pertumbuhan sel barah, dan meningkatkan daya tahan.

Petua Memilih Produk yang Mengandungi Probiotik dan Prebiotik

Probiotik boleh didapati dalam produk makanan, seperti yogurt dan kimchi, serta beberapa makanan tambahan dalam bentuk minuman, kapsul, atau serbuk. Sementara prebiotik dapat dijumpai dalam gandum, kacang kedelai, kacang buncis, serta sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti bawang putih, bawang, daun bawang, asparagus, buah ara, dan pisang.

Baru-baru ini, produk suplemen synbiotik juga tersedia, yang merupakan gabungan produk prebiotik dan probiotik. Apabila anda ingin mengambil probiotik atau prebiotik, anda harus memilih produk yang mengandungi prebiotik dan kandungan serat yang tinggi, kerana produk ini baik untuk kesihatan usus.

Pengambilan probiotik dan prebiotik juga baik untuk sistem imun kanak-kanak. Pada kanak-kanak, kedua pengambilan ini dapat diperoleh dengan mengambil susu formula yang dirumus khas untuk menyokong sistem imun anak.

Selain mengambil probiotik atau prebiotik, juga melengkapkan diet yang sihat dengan makan makanan berkhasiat seimbang. Elakkan pengambilan makanan yang tinggi gula dan tinggi lemak, kerana boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria berbahaya yang berpotensi menyebabkan penyakit.

Untuk mendapatkan faedah maksimum, berikut adalah beberapa petua apabila anda ingin menggunakan probiotik dan prebiotik:

 • Beli produk probiotik dan prebiotik yang telah diuji secara klinikal.
 • Perhatikan dos dan cadangan penggunaannya.
 • Ketahui bagaimana produk disimpan, misalnya sama ada produk mesti disimpan pada suhu tertentu.
 • Jangan lupa untuk selalu memeriksa tarikh luput produk.
 • Pastikan produk yang akan dibeli telah mendapat izin pengedaran dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).

Harus diingat bahawa hingga sekarang, penggunaan probiotik tidak dianjurkan pada pasien yang memiliki sistem kekebalan tubuh yang lemah, walaupun pada umumnya penggunaan probiotik adalah selamat untuk anak-anak, orang dewasa, dan orang tua.

Bagi orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti menjalani rawatan barah, mengambil ubat yang menekan sistem kekebalan tubuh, atau menderita HIV / AIDS, penggunaan probiotik dan prebiotik harus berkonsultasi terlebih dahulu dengan doktor.

 Ditulis oleh:

dr. Riana Nirmala Wijaya