Ketahui Kebaikan Grapefruit untuk Kesihatan

Buah limau gedang adalah salah satu daripada banyak buah habis awam Indonesia. Terlepas dari rasa bagusTerdapat banyak faedah limau gedang yang dapat diperoleh dari pelbagai kandungan nutrien penting di dalamnya.

Grapefruit atau dikenali dengan nama Latin Citrus grandis atau Citrus maksima ini adalah sejenis buah sitrus atau oren. Uniknya, buah ini, yang juga disebut pomelo, adalah jenis buah sitrus terbesar yang dapat menimbang hingga 1-2 kg. Daging buahnya berdaging dengan warna merah-oren dan rasanya cenderung manis, dicampur dengan masam dan sedikit pahit.

Kandungan Nutrien dalam Pomelo

Grapefruit kaya dengan vitamin dan nutrien yang baik untuk kesihatan. Salah satu bahan utama buah ini adalah vitamin C. Dalam sepiring limau gedang (kira-kira 100 gram), ia mengandungi 60 mg vitamin C dan 40 kalori. Bukan hanya itu, limau gedang juga mengandungi:

  • Serat.
  • Vitamin B, seperti niasin (vitamin B3), riboflavin (vitamin B2), tiamin (vitamin B1), folat, dan piridoksin (vitamin B6).
  • Karbohidrat kompleks.
  • Gula.
  • Protein.
  • Mineral, seperti kalium, fosforus, tembaga, besi, kalsium, magnesium, mangan, dan zink.
  • Antioksidan, seperti flavonoid dan likopena.

Buah Pomelo juga mengandung banyak air yang baik untuk mencegah dan mengatasi dehidrasi.

Ketahui pelbagai faedah limau gedang

Buah limau gedang dengan pelbagai kandungan di dalamnya menyimpan pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh. Berikut adalah kelebihan limau gedang yang tidak boleh anda lewatkan:

1. Naik taraf sistem kekebalan badan

Kandungan antioksidan dan vitamin dalam limau gedang berfungsi untuk mengekalkan dan meningkatkan daya tahan. Sekiranya sistem imun anda terjaga, anda akan mengelakkan pelbagai penyakit, terutamanya penyakit berjangkit, seperti selesema dan cirit-birit.

2. Penghadaman yang sihat

Buah sitrus, termasuk limau gedang, dikenal sebagai salah satu buah yang kaya dengan serat. Berkat kandungan ini, limau gedang dapat mengekalkan sistem pencernaan secara keseluruhan. Selain itu, beberapa kajian kesihatan juga mengatakan bahawa buah ini dapat membantu menurunkan berat badan.

3. Mengurangkan risiko batu karang

Batu ginjal adalah simpanan mineral di buah pinggang yang mengkristal dan menyerupai batu. Keadaan ini boleh berlaku kerana tahap sitrat dalam air kencing yang rendah. sekarangKandungan sitrat yang tinggi dalam limau gedang dapat membantu menurunkan risiko batu karang.

4. Mengurangkan risiko barah

Banyak kajian menunjukkan hubungan antara buah sitrus, termasuk limau gedang, dengan risiko terkurang terkena barah. Ini kerana buah sitrus mengandungi sebatian flavonoid yang dapat melindungi tubuh dari barah. Flavonoid adalah sejenis antioksidan yang berperanan penting dalam mencegah pertumbuhan sel barah.

5. Menjaga kesihatan jantung

Makan buah sitrus, seperti limau gedang, dapat menjaga kesihatan jantung anda. Ini kerana kandungan serat dan flavonoid dalam buah sitrus dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) dan menurunkan kolesterol jahat (LDL). Kesan ini penting untuk mengelakkan pembentukan plak yang dapat menyumbat saluran darah. Ini menjadikan limau gedang dimakan sebagai buah untuk penyakit jantung.

6. Menjaga kesihatan otak

Kandungan flavonoid dalam limau gedang dapat membantu menangkal penyakit degeneratif otak, seperti penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa orang yang makan buah secara teratur, termasuk limau gedang, mempunyai ingatan yang lebih baik dan cenderung mengalami demensia.

Anda boleh mendapatkan pelbagai faedah limau gedang di atas jika dimakan dalam kadar yang mencukupi dan tidak berlebihan. Kandungan asid yang tinggi menjadikan limau gedang tidak disarankan untuk dimakan dalam jumlah besar kerana boleh meningkatkan risiko berlubang.

Selain itu, pengambilan limau gedang juga harus dibatasi oleh orang yang mengambil ubat tertentu, seperti ubat anti-sawan karbamazapin, ubat untuk tekanan darah tinggi, dan ubat penurun kolesterol, seperti atorvastatin.

Walaupun diyakini bermanfaat untuk kesehatan, manfaat limau gedang dalam perawatan penyakit tidak dapat dipastikan. Oleh itu, jangan gunakan limau gedang sebagai pengganti ubat dari doktor.

Kerana kesannya yang boleh mempengaruhi ubat-ubatan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memakan limau gedang jika anda sedang menggunakan ubat.