Manfaat Daun Insulin Bukan Hanya untuk Rawatan Diabetes

Walaupun terdengar asing, daun insulin dengan bentuk panjang dan lebar mempunyai banyak khasiat yang dapat dimanfaatkan. Salah satu kelebihan daun insulin adalah untuk merawat diabetes.

Daun insulin adalah tumbuhan herba yang berasal dari Amerika Selatan. Daun ini sering dikeringkan untuk digunakan dalam seni perubatan Ayurveda di India, kerana dipercayai dapat merawat diabetes.

Pelbagai Khasiat Daun Insulin

Tidak hanya digunakan untuk rawatan diabetes, daun insulin juga digunakan sebagai rawatan semula jadi untuk gangguan ginjal dalam perubatan tradisional di Mexico. Selain itu, daun insulin juga dipercayai mempunyai sejumlah manfaat lain, termasuk:

 • Mencegah barah

  Menurut penemuan penyelidikan, ekstrak daun insulin dianggap berpotensi antikanker, malah mampu mencegah perkembangan barah.

 • Melawan bakteria dan kulat

  Selain itu, ekstrak tumbuhan insulin dianggap mempunyai kesan antimikroba untuk melindungi tubuh daripada gangguan bakteria dan kulat.

 • Melawan radikal bebas

  Akar dan daun insulin mempunyai kandungan antioksidan yang cukup tinggi. Sebatian bioaktif quercetin dan diosgenin dalam tumbuhan ini mempunyai kesan antioksidan dan dapat membantu merawat gangguan hati, pankreas dan buah pinggang.

 • Mempunyai kesan diuretik

  Satu kajian mendapati insulin tumbuhan mempunyai kesan diuretik yang serupa dengan furosemide, ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan edema. Kesan diuretik menjadikan buah pinggang mengeluarkan garam dan cecair badan yang tidak diperlukan atau berlebihan melalui air kencing.

 • Mencegah masalah jantung

  Ekstrak tanaman insulin diyakini dapat menurunkan kadar kolesterol tinggi, sehingga diyakini dapat mengurangi risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung koroner, serangan jantung, dan strok.

Walaupun terdapat pelbagai kemungkinan manfaat daun insulin untuk kesihatan, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan dan keselamatannya. Perlu diingat, daun insulin tidak dapat menggantikan rawatan perubatan. Sekiranya anda menghidap diabetes, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil ubat-ubatan herba dengan bahan-bahan asas daun insulin, sebagai pendamping rawatan perubatan.