Ini adalah Fungsi Hormon Estrogen dan Progesteron pada Wanita dan Lelaki

Fungsi hormon estrogen dan progesteron sangat penting untuk menyokong perubahan fizikal dan perkembangan organ pembiakan wanita. Lelaki juga mempunyai kedua-dua jenis hormon, hanya tahap tubuh yang kurang.

Keseimbangan tahap hormon estrogen dan progesteron dalam badan sangat penting bagi manusia. Sekiranya jumlah kedua-dua hormon ini terlalu rendah atau terlalu tinggi, pada wanita dan lelaki, ia dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan.

Fungsi Hormon Estrogen yang Beragam

Tahap estrogen hormon wanita lebih tinggi daripada lelaki. Fungsi hormon estrogen pada wanita juga tidak sama dengan fungsinya pada lelaki. Inilah penjelasannya:

pada wanita

Peranan hormon estrogen sangat besar dalam sistem pembiakan wanita. Ketika wanita memasuki akil baligh, hormon estrogen berperanan dalam perubahan fizikal seperti pertumbuhan payudara, rambut kemaluan, dan rambut ketiak.

Hormon estrogen juga menyebabkan haid pertama dan kemudian mengatur kitaran haid seterusnya.

pada lelaki

Dikaitkan dengan sistem pembiakan, hormon estrogen berperanan dalam menentukan gairah seksual dan kualiti sperma lelaki. Apabila tahap hormon estrogen lelaki terlalu rendah, ia boleh menyebabkan penurunan keinginan seksual.

Sementara itu, ketika tahap estrogen hormon lelaki berada pada tahap yang terlalu tinggi, penurunan kualiti sperma yang memberi kesan pada kesuburan lelaki mungkin berlaku. Risiko mengalami disfungsi ereksi juga dapat dialami oleh lelaki ketika tahap estrogen berada pada tahap tinggi.

Selain itu, tahap estrogen yang melebihi tahap normal juga boleh menyebabkan dada lelaki mengalami pembesaran yang tidak normal sehingga menyerupai payudara wanita (ginekomastia). Sekiranya anda mengalami keadaan ini, segera berjumpa doktor agar rawatan dapat dilakukan dengan segera.

Fungsi Utama Hormon Progesteron

Pada wanita dan lelaki, hormon progesteron mempunyai tugas dan tahap yang berbeza. Lihat penjelasan berikut:

pada wanita

Fungsi hormon estrogen dan progesteron sebenarnya saling berkaitan dalam mengatur kitaran haid. Walau bagaimanapun, tugas utama hormon wanita progesteron adalah menyiapkan badan untuk mengandung.

Semasa seorang wanita hamil, tahap hormon progesteron dalam badan akan meningkat. Fungsi hormon progesteron pada wanita hamil adalah untuk memastikan otot rahim menjadi rileks dan mengekalkan ketebalan dinding rahim semasa janin sedang berkembang.

Sekiranya anda mengalami pening, pedih ulu hati, loya, dan sembelit semasa kehamilan, ini mungkin kerana badan anda bertindak balas terhadap perubahan tahap progesteron.

Penampilan rambut halus pada payudara atau perut juga tidak perlu dibimbangkan kerana ini adalah salah satu kesan peningkatan hormon progesteron.

pada lelaki

Tahap progesteron dalam badan lelaki agak rendah. Walau bagaimanapun, hormon ini masih mempunyai fungsi yang sangat penting, iaitu membantu proses spermiogenesis agar sperma matang.

Progesteron juga berperanan dalam proses pembentukan testosteron. Fungsi lain hormon ini pada lelaki adalah mempengaruhi sistem saraf pusat dan sistem imun, dan untuk merangsang kenaikan berat badan dan selera makan.

Pada tahap yang seimbang, fungsi estrogen dan progesteron akan berfungsi dengan optimum. Untuk menjaga keseimbangan tahap kedua hormon ini, anda disarankan menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur.

Di samping itu, jika anda mengalami gejala gangguan hormon, segera berjumpa doktor. Rawatan yang cepat akan meningkatkan keberkesanan rawatan sambil mengurangkan kemungkinan komplikasi serius.