Fahami Gejala Kepialu pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Kepialu adalah penyakit biasa yang dialami oleh kanak-kanak. Gejala kepialu pada kanak-kanak boleh muncul secara tiba-tiba atau secara beransur-ansur dalam jangka masa beberapa minggu. Oleh itu, adalah penting bagi setiap ibu bapa untuk mengenali gejala penyakit ini pada anak-anak supaya rawatan dapat dilakukan dengan segera.

Tifoid atau juga dikenali sebagai demam kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi. Bakteria ini secara amnya dapat berkembang dalam minuman atau makanan yang diproses tidak bersih atau tidak dimasak.

Kanak-kanak dianggap paling berisiko mendapat demam kepialu kerana sistem imun mereka belum kuat dan masih berkembang.

Gejala Kepialu pada Kanak-kanak Secara Umum

Gejala kepialu pada kanak-kanak boleh muncul kira-kira 1-2 minggu setelah anak dijangkiti bakteria yang menyebabkan tifus. Apabila diserang demam kepialu, kanak-kanak boleh mengalami gejala ringan hingga sederhana. Gejala ini boleh bertahan hingga 4 minggu atau lebih.

Berikut adalah beberapa gejala yang biasanya muncul ketika anak menghidap demam kepialu:

 • Demam tidak hilang lebih dari 1 minggu
 • Pening dan muntah
 • Sakit perut
 • Gangguan pencernaan, seperti cirit-birit atau sukar membuang air besar
 • Lemah dan sakit
 • Sakit kepala
 • Sakit tekak
 • Hilang selera makan
 • Kemunculan lapisan keputihan di lidah

Apabila terkena demam kepialu, anak-anak juga dapat mengalami pembesaran hati dan limpa, penurunan berat badan, dan dehidrasi akibat kekurangan minum. Sekiranya dirawat dengan segera, gejala kepialu pada kanak-kanak biasanya hilang selepas 3 atau 4 minggu.

Sebaliknya, jika anda tidak mendapat rawatan yang tepat, gejala demam kepialu pada kanak-kanak dapat berlanjutan lebih dari 1 bulan dan berisiko menyebabkan pelbagai komplikasi, seperti:

 • Pendarahan di saluran gastrointestinal, seperti perut dan usus
 • Ulser usus (perforasi usus)
 • Terkejut
 • Kehilangan kesedaran atau koma
 • Bronkitis
 • Keracunan darah atau sepsis
 • Peritonitis
 • Meningitis

Komplikasi ini boleh membahayakan dan berpotensi mengancam nyawa anak. Oleh itu, kanak-kanak perlu segera mendapatkan rawatan perubatan apabila mereka mengalami simptom kepialu.

Pengendalian Tifoid yang betul pada kanak-kanak

Apabila anak mengalami simptom kepialu yang disebutkan di atas, segera bawa anak ke doktor atau hospital terdekat untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.

Untuk mendiagnosis simptom kepialu pada kanak-kanak, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan seperti ujian darah dan air kencing, pemeriksaan Widal, dan kultur najis atau darah.

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa kanak-kanak itu menderita kepialu, doktor boleh memberikan beberapa rawatan dalam bentuk:

Memberi oubat

Untuk merawat jangkitan bakteria yang menyebabkan demam kepialu pada anak-anak, doktor dapat memberikan antibiotik dalam bentuk suntikan melalui IV atau ubat oral, seperti tablet, kapsul, atau sirap.

Antibiotik untuk kepialu biasanya akan diberikan selama 1-2 minggu. Sekiranya timbul komplikasi, doktor boleh memberikan antibiotik untuk jangka masa yang lebih lama sehingga lebih dari 4 minggu.

Apabila diberi antibiotik, kanak-kanak mesti menghabiskan ubat walaupun gejala demam kepialu yang dirasakannya telah bertambah baik. Ini penting untuk dilakukan untuk memastikan bakteria penyebab kepialu hilang sepenuhnya.

Selain memberi antibiotik, doktor juga dapat meresepkan ubat penurun demam, seperti paracetamol, untuk merawat gejala kepialu pada anak-anak.

Terapi cecair

Gejala kepialu pada kanak-kanak, seperti demam tinggi, cirit-birit, mual, muntah, dan penurunan selera makan, dapat membuat anak-anak rentan terhadap dehidrasi. Untuk menggantikan cecair badan yang hilang, doktor dapat memberikan pengambilan cecair melalui IV. Dalam keadaan ini, kanak-kanak tersebut harus menjalani rawatan di hospital.

Beberapa langkah rawatan perubatan di atas juga perlu disertai dengan pelbagai usaha yang perlu dilakukan oleh ibu bapa untuk mempercepat proses penyembuhan anak. Usaha yang boleh dilakukan, iaitu:

Sediakan makanan berkhasiat secara berkala

Selera makan menurun adalah salah satu gejala kepialu yang biasa dialami oleh kanak-kanak. Walau bagaimanapun, kanak-kanak masih perlu diberi pengambilan makanan berkhasiat semasa sakit sehingga keperluan pemakanan dan tenaga mereka dapat dipenuhi. Dengan keperluan pemakanan yang mencukupi, kanak-kanak dapat pulih dengan cepat.

Beri anak anda makanan bertekstur lembut dan sangat berkhasiat, seperti bubur, telur rebus, sup ayam, ikan, dan buah-buahan dan sayur-sayuran seperti pisang dan kentang rebus.

Sekiranya dia tidak dapat makan dalam bahagian besar, berikan dalam bahagian yang lebih kecil tetapi kerap. Jangan lupa memproses makanan secara bersih dan dimasak sepenuhnya.

Memastikan anak mendapat rehat yang mencukupi

Semasa kepialu, kanak-kanak memerlukan rehat sepenuhnya selama seminggu setelah demam dan simptom kepialu lain mereda. Rehat yang mencukupi memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga dan menyokong proses penyembuhan.

Walaupun gejala demam kepialu pada kanak-kanak telah hilang, penyakit ini boleh berulang lagi pada bila-bila masa. Sebenarnya, simptom kepialu yang dialami oleh kanak-kanak boleh kambuh sekiranya mereka tidak mendapat rawatan yang betul.

Oleh itu, sediakan makanan dan minuman kebersihan kepada kanak-kanak dan ajarkan mereka untuk mencuci tangan dengan kerap untuk mengelakkan demam kepialu. Sekiranya gejala kepialu muncul pada kanak-kanak, segera bawa anak ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.