Manfaat Manfaat Ikan Lele untuk Kesihatan

Adakah anda suka makan ikan keli? Sekiranya ada, ada berita baik untuk anda. Anda dapat memperoleh banyak manfaat kesihatan ikan keli, mulai dari menjaga kesehatan otak, menurunkan kolesterol, hingga mendukung kesehatan tulang dan otot.

ikan keli atau Pangasius adalah salah satu sumber protein haiwan berkhasiat tinggi dengan harga yang cukup berpatutan. Ikan ini tergolong dalam jenis ikan air tawar.

Oleh kerana rasanya enak dan dagingnya lembut, tidak hairanlah bahawa ikan keli disukai oleh hampir semua orang, dari kanak-kanak, wanita hamil, dan juga orang tua. Di Indonesia sendiri, ikan ini biasa dimakan dan diproses menjadi berbagai hidangan, mulai dari ikan keli goreng atau panggang, sup ikan, hingga keropok ikan.

Kandungan Nutrien Ikan Lele

Dalam 100 gram ikan keli, mengandungi kira-kira 120 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

 • 15 gram protein
 • 5.9–6 gram lemak
 • 10 miligram magnesium
 • 200 miligram fosforus
 • 300 miligram kalium
 • 100 miligram natrium
 • 10 mikrogram folat
 • 8.2 mikrogram selenium
 • 9 IU vitamin D
 • 0.8 miligram vitamin E
 • 0,5 miligram zink

Selain kandungan nutrisi yang disebutkan di atas, ikan keli juga mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6 yang cukup banyak. Ikan ini juga mengandungi vitamin A, vitamin B, vitamin K, kalsium, dan kolin yang juga baik untuk kesihatan tubuh.

6 Khasiat Ikan Lele untuk Kesihatan

Kerana kandungan nutriennya yang tinggi, ikan keli baik untuk dimakan untuk memenuhi keperluan pemakanan harian. Bukan hanya itu, ikan keli juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk:

1. Mencegah penyakit kardiovaskular dan menurunkan kolesterol

Ikan keli mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6 yang sihat dan baik untuk jantung dan saluran darah. Ikan keli juga berguna untuk meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dan mengurangkan kolesterol jahat (LDL).

Sekiranya tahap terlalu tinggi, kolesterol jahat dapat berkumpul dan mencetuskan penyumbatan pada saluran darah. Ini boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular, seperti strok dan penyakit jantung.

Oleh itu, untuk mengekalkan jantung dan saluran darah yang sihat, anda perlu memenuhi pengambilan nutrisi harian anda, salah satunya dapat diperoleh dari ikan keli.

Namun, selain mengkonsumsi ikan ini, Anda juga harus menyertainya dengan latihan teratur, menjalani diet yang sihat, menjauhkan diri dari rokok dan minuman beralkohol, dan menjaga berat badan yang ideal, untuk menjaga kesehatan jantung.

2. Menjaga kesihatan otak

Selain baik untuk jantung, lemak omega-3, protein, dan pelbagai vitamin dan mineral yang terkandung dalam ikan keli juga berguna untuk menjaga kesihatan otak, kamu tahu.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet yang sihat, termasuk pengambilan ikan secara teratur, dapat menjaga fungsi dan kinerja otak, meningkatkan daya ingat dan konsentrasi pada orang tua, dan mengurangi risiko penyakit otak tertentu, seperti demensia dan penyakit Alzheimer.

3. Menyokong kesihatan otot dan tulang

Protein yang terkandung dalam ikan keli memainkan peranan penting dalam proses pembentukan dan memperbaiki tisu badan, seperti kulit, otot, dan tulang. Selain itu, protein juga berperanan dalam pembentukan tenaga serta pelbagai hormon dan enzim dalam tubuh.

4. Mencegah anemia

Anemia atau kekurangan darah adalah penyakit yang terjadi ketika tubuh kekurangan sel darah merah. Penyakit ini boleh berlaku kerana kekurangan zat besi, folat, dan vitamin B12 oleh tubuh.

Untuk mengelakkan anemia, anda perlu memenuhi pengambilan nutrien ini dengan memakan makanan yang sihat, seperti daging, telur, kacang, tahu, tempe, dan ikan, termasuk ikan keli.

5. Mengawal kenaikan berat badan

Bukan hanya menyokong kesihatan otot dan tulang, kandungan protein yang tinggi dalam ikan keli juga diketahui baik untuk menjadikan badan terasa kenyang lebih lama. Ini dapat memudahkan anda mengawal selera makan, jadi berat badan anda lebih mudah dijaga.

Selain itu, ikan keli juga merupakan salah satu jenis makanan yang baik untuk dimakan ketika berdiet.

6. Meningkatkan daya tahan

Berkat kandungan gizi yang banyak, ikan keli berguna untuk meningkatkan daya tahan badan, sehingga anda tidak mudah terserang penyakit. Sebenarnya, penyelidikan mendapati bahawa memakan ikan keli secara berkala juga dapat menyokong proses pemulihan badan ketika anda sakit atau cedera.

Ikan keli sihat untuk dimakan, tetapi untuk memenuhi keperluan pemakanan harian, anda juga perlu menyertainya dengan memakan pelbagai makanan sihat lain, seperti sayur-sayuran dan buah, daging, telur, kacang-kacangan, dan susu.

Selain itu, penting untuk diingat, ikan keli juga boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang. Oleh itu, anda mungkin perlu menjauhkan diri atau mengehadkan pengambilan ikan keli, jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ikan ini.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah ikan keli untuk kesihatan atau ingin mengetahui jenis makanan apa yang baik dan sesuai untuk kesihatan anda, anda boleh berjumpa doktor secara langsung.