Mengenai Ujian Kehamilan dengan Pek Ujian

Ujian kehamilan dengan pek ujian Ini dilakukan untuk mengetahui kehamilan dengan cepat dan praktikal. Namun, untuk mendapatkan hasil yang tepat, pek ujian harus digunakan dengan cara yang betul dan dilakukan pada masa yang tepat.

pek ujian adalah alat ujian kehamilan yang berfungsi dengan mengesan hormon hCG (gonadotropin korionik manusia) dalam air kencing. Hormon ini umumnya dihasilkan setelah telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim.

Semasa kehamilan, pengeluaran hCG meningkat dengan mendadak, dua kali ganda setiap dua atau tiga hari. Ini secara amnya berlaku kira-kira enam hari selepas persenyawaan berlaku.

Kenali Berbagai Jenis Pek Ujian

Terdapat dua jenis ujian kehamilan dengan pek ujian, yang merupakan ujian menggunakan sampel air kencing dan sampel darah. Inilah penjelasannya:

Sampel air kencing

Ujian kehamilan menggunakan sampel air kencing boleh dilakukan di rumah atau di klinik. Tidak ada perbezaan kepekaan terhadap pek ujian digunakan selagi ia dilakukan dengan betul. Mengikut cara penggunaannya, terdapat beberapa jenis pek ujian air kencing, iaitu celup, titisan, dan mengalir bersama air kencing.

Sampel darah

Ujian kehamilan menggunakan sampel darah hanya boleh dilakukan oleh doktor. Walaupun ujian ini dianggap lebih tepat, ia memerlukan masa lebih lama dan lebih mahal.

Ujian darah dapat meramalkan tahap hCG pada usia kehamilan lebih awal daripada ujian air kencing dengan pek ujian. Terdapat dua jenis ujian kehamilan dengan sampel darah, iaitu ujian darah hCG kualitatif dan ujian darah hCG kuantitatif.

Ujian darah hCG kualitatif dapat mengesan sama ada badan menghasilkan hCG atau tidak. Sekiranya dikesan, ini bermakna anda hamil. Sementara itu, ujian darah hCG kuantitatif mengukur berapa banyak hCG dalam darah seseorang.

Ujian darah hCG jenis ini dianggap lebih tepat daripada ujian darah hCG kualitatif atau ujian hCG dengan sampel air kencing.

Masa Terbaik untuk Mengikuti Ujian Kehamilan dengan Pek Ujian

Tidak sedikit wanita yang masih keliru atau tidak tahu masa terbaik untuk menjalani ujian kehamilan ujianpek.

Pada prinsipnya, ujian kehamilan dapat dilakukan secepat mungkin, bahkan pada hari pertama seorang wanita mengalami masa yang tidak dijawab. Namun, untuk hasil yang lebih baik, gunakannya sekurang-kurangnya seminggu setelah masa yang anda lewatkan, kerana badan memerlukan masa untuk menghasilkan jumlah hCG yang mencukupi.

Sekiranya tahap hCG cukup tinggi, pek ujian dapat mengesan hCG untuk memberikan hasil yang positif dan tepat. Waktu pemeriksaan boleh dilakukan pada bila-bila masa, tidak terhad pada waktu pagi. Anda hanya perlu mengumpulkan air kencing yang mencukupi untuk diambil sampel.

Bagaimana nak guna Pek Ujian betul

Untuk mendapatkan hasil yang tepat, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum dan ketika menggunakannya pek ujian, itu dia:

Sebelum menggunakan pek ujian

Sebelum menggunakan pek ujian, perhatikan tarikh luput dan cara menggunakannya dengan berhati-hati. Ini kerana sebilangan jenama pek ujian boleh memberi arahan yang berbeza.

Contohnya, terdapat jenama yang memerintahkan pengguna mengumpulkan air kencing terlebih dahulu di dalam bekas dan kemudian mencelupkannya pek ujian. Ada juga yang memberi arahan supaya pek ujian bersentuhan dengan air kencing yang mengalir.

Semasa menggunakan pek ujian

Selepas kesudahannya pek ujian bersentuhan dengan air kencing, tunggu beberapa saat sehingga garis pada tongkat muncul. Sekiranya terdapat dua garis atau tanda tambah walaupun mereka pingsan, hampir pasti anda hamil.

Sekiranya anda melihat hanya satu baris, kemungkinan anda tidak hamil. Namun, ada kemungkinan lain yang juga menyebabkan hasil negatif, yaitu kapan dan bagaimana menggunakannya pek ujian yang tidak betul atau pek ujian terpakai rosak.

Oleh itu, jika keputusannya negatif, anda disarankan untuk melakukan ujian semula seminggu selepas ujian pertama atau berjumpa doktor untuk memastikannya. Sebaliknya, ujian kehamilan kadang-kadang positif, tetapi anda sebenarnya tidak hamil. Hasil ini juga dikenali sebagai positif palsu.

Beberapa faktor yang boleh menyebabkan keputusan positif palsu adalah keguguran yang berlaku beberapa saat setelah telur melekat pada dinding rahim, menjalani rawatan hormon menggunakan hormon hCG, menopaus, kehamilan ektopik, dan kelainan pada ovari.

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai keputusan ujian kehamilan dengan pek ujian, berjumpa doktor supaya ujian kehamilan lebih lanjut dapat dilakukan untuk mendapatkan kepastian sama ada anda hamil atau tidak.