Mengenai Heroin dan Bahaya yang Mengancam Pengguna

Heroin adalah sejenis ubat narkotik. Ubat ini yang sering disalahgunakan boleh menyebabkan halusinasi, mengurangkan kesedaran, dan menyebabkan ketagihan. Di Indonesia, heroin juga dikenal sebagai putau.

Putau atau heroin umumnya terdapat dalam bentuk serbuk putih dan akan bertukar menjadi coklat tua dan melekit apabila dipanaskan. Heroin terbuat dari morfin, sejenis narkotik yang digunakan sebagai ubat penahan sakit untuk orang yang mempunyai penyakit tertentu.

Heroin digunakan melalui penyedutan atau dicampurkan dengan air dan disuntik menggunakan jarum. Selain itu, heroin juga boleh dimakan dengan menelan atau membakar dan menyedut asap.

Berdasarkan Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 44 Tahun 2019 tentang perubahan klasifikasi narkotik, heroin termasuk dalam kelompok narkotika I. Ini berarti heroin hanya dapat digunakan untuk tujuan penelitian atau pengembangan ilmiah dan tidak digunakan untuk terapi.

Kesan Heroin pada Badan

Pada abad ke-19, heroin biasanya digunakan sebagai ubat batuk. Namun, setelah bertahun-tahun digunakan sebagai ubat, heroin kemudian diketahui menyebabkan kesan ketagihan atau ketergantungan.

Apabila diminum, heroin akan memasuki aliran darah dan dibawa oleh darah ke otak. Setelah bekerja di otak, ubat haram ini akan menimbulkan kesan gembira (euforia), yang diikuti oleh rasa tenang dan mengantuk.

Kesan yang dicari oleh pengguna heroin adalah euforia. Euforia digambarkan sebagai perasaan tidak menyenangkan yang berlebihan atau kepuasan yang melampau. Di samping itu, heroin juga boleh menyebabkan rasa sakit dan kesan sampingan berikut:

 • mulut kering
 • Kulit terasa panas, kadang-kadang disertai dengan gatal
 • Tangan dan kaki terasa berat
 • Pening dan muntah
 • Sukar berfikir dan menumpukan perhatian
 • Kehilangan kesedaran

Sekiranya digunakan dalam jangka masa panjang, heroin boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti:

 • Gangguan mental, seperti ketagihan heroin, gangguan kecemasan, halusinasi, dan kemurungan
 • Insomnia atau sukar tidur
 • Kerosakan pada saluran darah kerana penggunaan jarum berulang kali
 • Abses atau jangkitan di tempat suntikan
 • Disfungsi seksual
 • Kitaran haid yang tidak teratur

Selain itu, penggunaan heroin, terutama dalam bentuk suntikan, juga dapat meningkatkan risiko terkena penyakit bawaan darah, seperti HIV dan hepatitis.

Ketagihan dan Bahaya Heroin Lain

Heroin adalah sejenis narkotik yang berpotensi menyebabkan kebergantungan atau ketagihan. Sekiranya disalahgunakan, heroin berpotensi membuat pengguna ketagih. Kesan heroin opiat bahkan 2-3 kali lebih kuat daripada morfin.

Seseorang yang sudah ketagih dengan heroin, kemudian berhenti menggunakannya secara tiba-tiba, mungkin mengalami gejala penarikan (mengeluarkan). Keadaan ini juga dikenali sebagai sakau.

Apabila ketagih dengan heroin, orang yang ketagihan heroin dapat mengalami pelbagai gejala, seperti kegelisahan dan kegelisahan, sakit badan, sukar tidur, dan gemetar.

Di samping itu, penggunaan heroin jangka panjang juga boleh menyebabkan kesan toleransi. Ini bermaksud bahawa untuk mendapatkan kesan yang diinginkan, pengguna heroin perlu menggunakan ubat tersebut pada dos yang lebih tinggi. Ini berpotensi menyebabkan penagih heroin berlebihan.

Sekiranya tidak diberi pertolongan, orang yang berlebihan boleh mengalami kegagalan pernafasan, koma, sawan, atau bahkan kematian.

Melihat banyak bahaya yang ditimbulkan oleh penyalahgunaan heroin, adalah wajar untuk menjauhi jenis narkotik ini. Bukan sahaja boleh memudaratkan kesihatan, heroin juga dapat membuat penggunanya berurusan dengan pihak berkuasa.

Oleh itu, untuk selalu menghindari bahaya, elakkan penggunaan heroin atau sebarang jenis ubat. Sekiranya anda mempunyai saudara-mara atau menghadapi masalah penggunaan heroin, jangan ragu untuk meminta bantuan doktor agar keadaan anda dapat diatasi dengan segera.