Senarai Makanan untuk Meningkatkan Hb untuk Wanita Hamil

Wanita hamil berisiko tinggi mendapat hemoglobin rendah (Hb), juga dikenali sebagai anemia. Dianggarkan bahawa sekitar 40% wanita hamil di seluruh dunia mengalami kekurangan Hb. Oleh itu, sangat diperlukan untuk mengambil makanan yang meningkatkan Hb untuk wanita hamil semasa mengandung.

Hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan. Pada wanita dewasa, tahap hemoglobin normal dalam badan berkisar antara 12-16 g / dL.

Sementara itu, pada wanita hamil, kadar Hb yang turun hingga 10.5 g / dL masih dianggap normal jika tidak ada aduan atau gejala anemia. Anemia ringan ini berlaku kerana tubuh wanita hamil menghasilkan lebih banyak plasma darah, sehingga kepekatan sel darah merah menurun.

Penurunan jumlah hemoglobin pada wanita hamil lebih berisiko jika terdapat beberapa keadaan berikut:

 • Pengambilan zat besi, folat, atau vitamin B12 tidak mencukupi
 • Mengandung anak kembar
 • Sudah menderita anemia sebelum hamil
 • Jarak dengan kehamilan sebelumnya adalah dekat
 • Umur wanita hamil masih remaja
 • Kerap muntah kerana sakit pagi
 • Pendarahan dalam jumlah besar

Kesan Anemia pada Wanita Hamil

Anemia ringan semasa kehamilan adalah perkara biasa dan jarang menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, anemia teruk yang tidak dirawat pada wanita hamil boleh berisiko tinggi menyebabkan sejumlah komplikasi, seperti:

 • Bayi dilahirkan sebelum waktunya.
 • Bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah.
 • Bayi yang dilahirkan dengan kecacatan kelahiran dan gangguan perkembangan.
 • Bayi mati sebelum atau selepas kelahiran.
 • Ibu dan bayi lebih mudah dijangkiti.
 • Ibu mengalami pendarahan selepas bersalin.
 • Ibu menderita kemurungan selepas bersalin.

Untuk mengelakkan berlakunya beberapa masalah kesihatan ini, wanita hamil perlu memenuhi pengambilan nutrisi mereka dengan mengambil makanan yang meningkatkan Hb.

Pemakanan untuk Wanita Hamil Hb

Makan makanan yang meningkatkan Hb ibu hamil dan makanan tambahan mengandung adalah salah satu kaedah terbaik untuk mencegah dan mengatasi anemia semasa hamil. Terdapat beberapa jenis nutrien untuk meningkatkan Hb ibu hamil, iaitu:

Besi

Wanita hamil perlu makan makanan yang mengandungi zat besi, kerana zat ini adalah bahan mentah utama badan untuk membuat hemoglobin. Keperluan zat besi harian yang disyorkan untuk wanita hamil adalah 27 mg sehari. Pada trimester ketiga kehamilan, keperluan zat besi meningkat kepada 40 mg sehari.

Makanan yang meningkatkan Hb untuk wanita hamil yang kaya zat besi termasuk daging merah, telur, sayur-sayuran hijau seperti bayam dan brokoli, daun kelor, tahu, kacang polong, biji-bijian, dan kerang.

Agar tubuh dapat menyerap zat besi secara optimum, wanita hamil disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan vitamin C, seperti buah sitrus, kiwi, tomat, dan stroberi. Selain vitamin C, makanan yang kaya dengan vitamin A, seperti wortel, mangga, dan ubi jalar, juga dapat membantu penyerapan zat besi.

Selain itu, elakkan minum kopi, teh, atau minuman beralkohol, kerana minuman ini dapat mengurangkan penyerapan zat besi oleh tubuh.

Asid folik

Selain baik untuk perkembangan otak dan saraf tunjang bayi, asid folik juga membantu tubuh menghasilkan sel darah merah. Wanita hamil disarankan untuk mengambil sekitar 400-600 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari.

Makanan yang meningkatkan Hb untuk wanita hamil yang kaya dengan asam folat termasuk daging, kacang kedelai, kacang polong, bayam, brokoli, jeruk, bit, anggur, lemon atau jeruk, betik, pisang, telur, dan alpukat.

Vitamin B12

Bersama dengan asid folik, vitamin B12 berfungsi untuk mengitar semula sel darah merah lama yang telah rosak dan menghasilkan sel darah merah baru. Sekiranya pengambilan vitamin B12 kurang, maka tubuh dapat mengalami kekurangan Hb. Wanita hamil disarankan untuk mengambil 2.6 mcg vitamin B12 setiap hari.

Makanan yang kaya dengan vitamin B12 adalah jeruk, kacang polong, kacang kedelai, sayuran hijau, biji-bijian, daging, bayam, barli, telur, susu, dan bijirin yang diperkaya.

Dengan memakan pelbagai makanan yang meningkatkan Hb di atas, diharapkan jumlah hemoglobin dalam tubuh wanita hamil akan meningkat. Di samping itu, wanita hamil juga disarankan untuk mengambil suplemen kehamilan yang mengandungi banyak zat besi dan asid folik.

Untuk memantau kecukupan pemakanan dan keadaan kesihatan wanita hamil dan janin, pemeriksaan kehamilan perlu dilakukan secara berkala oleh pakar kandungan, terutamanya jika wanita hamil mempunyai keadaan perubatan tertentu.