Manfaat Ubi Ubi untuk Kesihatan dan Cara Mengolahnya

Selain beras, ubi kayu adalah ramuannya makanan ruji yang banyak dimakan oleh masyarakat Indonesia. Selain sedap, ternyata ada beberapa manfaat kesihatan ubi kayu. Untuk mengetahui apa faedah ini, mari kita lihat ulasan berikut.

Ubi kayu adalah makanan pokok bagi sebahagian besar penduduk dunia, terutama yang tinggal di kawasan tropika, seperti Amerika Selatan, Afrika, dan Asia.

Ubi kayu mengandungi pelbagai nutrien yang meliputi:

  • Karbohidrat.
  • Protein.
  • Serat.
  • Mineral, termasuk kalium, magnesium, fosforus, dan kalsium.
  • Vitamin, iaitu vitamin C dan vitamin A.
  • Air.

Apa Manfaat Ubi Singkong untuk Kesihatan?

Kerana kandungan gizi yang pelbagai, ubi kayu dianggap mempunyai manfaat kesihatan, seperti:

Menambah tenaga

Ubi kayu mengandungi kalori yang cukup tinggi. Dalam 100 gram ubi kayu, mengandungi 110-150 kalori. Jumlah kalori ini lebih tinggi daripada kalori pada ubi jenis lain, seperti kentang dan keledek. Oleh itu, anda boleh mendapatkan tenaga tambahan untuk melakukan aktiviti harian sekiranya anda makan ubi kayu.

Ia adalah sumber serat dan karbohidrat kompleks

Selain kalori, ubi kayu juga kaya dengan karbohidrat dan serat kompleks. Kedua nutrien ini berfungsi untuk menjaga saluran pencernaan yang sihat, mengurangkan keradangan, dan mengawal kadar gula dalam darah. Apabila kadar gula dalam darah dikawal, risiko diabetes jenis 2 dan obesiti juga akan lebih rendah.

Walaupun begitu, faedah ubi kayu dalam menstabilkan kadar gula dalam darah masih perlu dikaji lebih lanjut.

Mempunyai kandungan antioksidan yang baik

Manfaat ubi kayu lain dapat diperoleh dari kandungan vitamin C, vitamin A, dan beta-karoten di dalamnya. Vitamin C dan vitamin A adalah antioksidan yang berfungsi melindungi tubuh dari kesan radikal bebas, mencegah penyakit jantung, mengatasi keriput pada kulit.

Walaupun beta-karoten berfungsi untuk meningkatkan daya tahan, mencegah timbulnya gejala asma, mengurangkan risiko barah, dan baik untuk kesihatan kulit dan mata. Pengambilan nutrien ini juga dapat mencegah pelbagai penyakit mata, seperti katarak dan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD).

Sebagai tambahan kepada manfaat di atas, ubi kayu juga diklaim sebagai ubat alternatif untuk merawat keletihan, cirit-birit, jangkitan, masalah kesuburan, dan menyebabkan persalinan. Walau bagaimanapun, manfaat ubi kayu sebagai ubat alternatif belum terbukti secara perubatan.

Fakta Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Mengkonsumsi Ubi Ubi

Walaupun terdapat banyak manfaat kesihatan ubi kayu, anda harus memakannya dengan berhati-hati. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan mengenai tanaman ini:

  • Ubi kayu mengandungi bahan kimia yang disebut glikosida sianogenik. Bahan kimia ini dapat melepaskan sianida di dalam badan. Oleh itu, ubi kayu mesti diproses dengan betul sebelum makan untuk mengelakkan keracunan sianida.
  • Mengonsumsi ubi kayu terlalu banyak semasa mengandung dan menyusui juga tidak selamat. Mengonsumsi ubi kayu terlalu banyak semasa mengandung dianggap meningkatkan risiko bayi mengalami cacat lahir dan gangguan tiroid.
  • Ubi kayu diketahui dapat mengurangkan jumlah yodium yang diserap oleh badan. Oleh itu, memakan ubi kayu dalam jumlah yang banyak berpotensi menyebabkan kekurangan yodium.
  • Mengonsumsi ubi kayu dapat mengurangkan kadar hormon tiroid dalam badan. Anda dilarang memakan ubi kayu jika anda menderita penyakit tiroid atau menjalani terapi penggantian hormon tiroid.

Cara Memproses ubi kayu dengan betul

Untuk makan ubi kayu, pastikan anda memprosesnya dengan betul. Walaupun pengolahannya dapat mengurangkan nutrien yang terdapat dalam ubi kayu, ini perlu dilakukan untuk membuang bahan sianida berbahaya pada ubi kayu.

Agar lebih selamat untuk dimakan, ubi kayu perlu diproses dengan mengelupas kulit terlebih dahulu, kemudian rendam bahagian putih batang dalam air bersih selama 48-60 jam.

Setelah proses rendaman selesai, terus masak ubi kayu hingga betul-betul masak. Anda boleh menggoreng, merebus, atau memanaskan ubi kayu sekurang-kurangnya 25 minit. Ini untuk mengelakkan keracunan sianida daripada memakan ubi kayu mentah atau tidak dimasak.

Rujuk dengan pakar pemakanan untuk mengetahui jumlah selamat memakan ubi kayu. Selain menentukan dos penggunaan, doktor juga boleh mengesyorkan makanan lain untuk melengkapkan nutrien harian yang diperlukan oleh tubuh anda.