Rhinitis - Gejala, sebab dan rawatan

Rhinitis adalah keradangan atau kerengsaan di lapisan di hidung,dicirikan oleh gejala hidung berair, hidung tersumbat,dan bersin.

Berdasarkan penyebabnya, rhinitis boleh menjadi ringan dan tidak mengganggu aktiviti, atau cukup parah sehingga mengganggu tidur atau bahkan tidak dapat melakukan aktiviti harian. Sekiranya rhinitis berlaku untuk waktu yang lama, komplikasi seperti sinusitis, jangkitan telinga tengah, atau polip hidung boleh timbul.

 

Penyebab Rhinitis

Rhinitis paling kerap berlaku kerana alahan, seperti bulu haiwan peliharaan, debunga, asap, dan debu. Selain itu, jangkitan, ubat-ubatan, dan perubahan cuaca juga dapat menyebabkan rhinitis.

Diagnosis Rhinitis

Untuk mendiagnosis rinitis, doktor akan bertanya mengenai gejala dan sejarah perubatan, serta melakukan pemeriksaan fizikal. Selepas itu, doktor akan melakukan ujian alergi untuk mengetahui sama ada terdapat alahan dan bahan yang mencetuskan alergi. Sekiranya penyebabnya bukan alergi, doktor akan melakukan ujian lain, seperti teropong atau imbasan CT.

Rawatan dan Pencegahan Rhinitis

Rhinitis boleh dirawat dengan pengairan atau pembilasan hidung dan ubat-ubatan selesema di kaunter. Sekiranya tidak bertambah baik, disyorkan untuk berjumpa doktor. Tetapi perkara yang paling penting dalam merawat rhinitis adalah merawat penyebabnya dan mengelakkan pencetus.