Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Ovulasi

Ovulasi adalah proses apabila sel telur matang dikeluarkan dari ovari ke tiub fallopio untuk disenyawakan.Bagi anda yang merancang kehamilan, penting untuk mengetahui kapan tempoh ovulasi ini.

Dengan mengetahui masa ovulasi, anda dapat menentukan kapan waktu terbaik untuk melakukan hubungan seks agar dapat segera hamil, dari tanda-tanda yang muncul ketika anda sedang ovulasi.

Proses Memahami Ovulasi

Terdapat kira-kira 15-20 telur matang di ovari anda. Telur yang paling matang kemudiannya akan dilepaskan dan masuk ke dalam tiub fallopio. Tiub fallopio kemudian akan membawa telur ke rahim.

Semasa ovulasi, hormon estrogen akan meningkat untuk merangsang penebalan dinding rahim. Agar kehamilan berlaku, telur dan sperma mesti bertemu di tiub fallopi.

Telur anda dapat bertahan sekurang-kurangnya 24 jam setelah dibebaskan, sementara sperma dapat bertahan di dalam vagina hingga 7 hari. Oleh itu, telur dan sperma mesti bertemu pada waktu itu. Anda boleh melakukan hubungan seks pada masa ini atau sebelumnya, kerana anda mempunyai masa subur sekitar enam hari.

Semasa Ovulasi Tberlaku?

Walaupun sebilangan wanita berpendapat bahawa tempoh ovulasi mereka adalah pada hari ke-14, tempoh ovulasi sebenar bagi setiap wanita boleh berbeza-beza bergantung pada kitaran haid. Kitaran haid setiap wanita berbeza dan biasanya berkisar antara 25-30 hari dengan purata kitaran 28 hari.

Hari ke-14 mungkin merupakan hari anda ovulasi sekiranya kitaran haid anda adalah 28 hari. Di samping mewujudkan kehamilan semula jadi dengan melakukan hubungan seks dalam tempoh subur, telur juga dapat dibekukan.

Kitaran haid yang anda alami boleh berubah. Perubahan dalam kitaran haid berlaku disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari kenaikan berat badan atau penurunan, tekanan, kualiti tidur yang buruk atau terlalu banyak bersenam. Untuk meningkatkan kesuburan, terdapat beberapa pilihan latihan untuk hamil dengan cepat yang boleh anda cuba.

Sekiranya anda mempunyai kitaran haid biasa, anda boleh melakukan pengiraan kalendar untuk mengetahui kapan ovulasi berlaku. Caranya adalah dengan mengira ke belakang. Anggarkan secara kasar bila hari pertama haid anda akan berlaku. Kemudian hitung kembali 12 hari dan tolak 4 lagi. Anda berkemungkinan mengalami ovulasi selama kira-kira lima hari dari hari itu.

Sekiranya anda melakukan hubungan seks tanpa menggunakan kondom dalam tempoh subur ini, anda akan mempunyai peluang lebih tinggi untuk hamil. Sekiranya kehamilan berlaku, biasanya akan ada tanda-tanda bahawa ovulasi berjaya disenyawakan. Kehamilan masih boleh berlaku jika anda melakukan hubungan seks semasa haid.

kira-kiralTanda-menandatanganiOvulasi

Walaupun tanda-tanda ovulasi pada setiap wanita mungkin berbeza, anda juga dapat mengetahui kapan anda ovulasi dengan mengenali tanda-tanda ovulasi berikut:

  • Suhu badan basal

Ovulasi dapat meningkatkan suhu badan basal anda. Suhu badan basal itu sendiri adalah suhu badan anda ketika rehat. Anda boleh mengukur suhu badan basal anda dengan termometer khas. Dengan mengetahui perubahan suhu badan basal anda, anda dapat meramal kapan ovulasi dan mengetahui kapan waktu terbaik untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Selepas 1-2 hari ovulasi, hormon yang berperanan dalam proses ovulasi akan meningkatkan suhu badan basal anda sebanyak 0.1-0.2 darjah Celsius.

  • keputihan

Pelepasan ini adalah lendir serviks atau lendir serviks yang boleh menjadi tanda bahawa anda subur. Setelah haid anda berakhir, lendir di leher rahim anda secara beransur-ansur akan meningkat dan teksturnya akan berubah. Sebelum dan semasa ovulasi, lendir menjadi lebih cair, memudahkan sperma memasuki tiub fallopio untuk memenuhi telur. Jadi masa yang paling subur bagi anda adalah ketika lendir mula kelihatan sedikit jernih seperti bahagian putih telur mentah.

  • Rasa lebih teruja

Pada masa ovulasi, wanita lebih teruja untuk melakukan hubungan seks, anda juga akan merasa lebih menarik. Selain merasa lebih menarik, pada masa ini anda juga akan kelihatan lebih menarik bagi pasangan anda, tubuh anda secara semula jadi akan mengeluarkan aroma yang berbeza tanpa anda sedari.

  • Sakit di perut

Kesakitan atau kekejangan di perut juga dikenali sebagai mittelschmerz. Sebilangan wanita mengakui bahawa mereka merasa sakit pada ovari, iaitu perut bawah semasa ovulasi. Kesakitan juga boleh muncul di satu bahagian belakang pada masa ovulasi.

Sekiranya anda mahukan kaedah yang lebih praktikal untuk mengetahui kapan anda ovulasi, anda juga boleh menggunakan alat ramalan ovulasi khas yang boleh anda temui di farmasi. Alat ini akan menunjukkan tahap hormon LH melalui air kencing anda. Hormon LH yang meningkat menunjukkan bahawa salah satu ovari anda akan melepaskan telur.

Dengan mengetahui masa ovulasi, anda dapat merancang kehamilan dengan mudah. Kerana, anda akan tahu kapan masa terbaik untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Sekiranya anda ingin berkahwin dengan cepat, selain mengetahui beberapa perkara di atas, lakukan hubungan seks secara teratur setiap dua hingga tiga hari, terutama dalam tempoh subur.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found