Kelebihan Teh Chamomile, Dapat Membantu Anda Tidur Dengan Baik

Untuk anda peminat teh pasti pernah mendengar jenisnya teh chamomile. Teh yang dibuat dari bunga chamomile bukan sahaja mempunyai aroma yang harum, tetapi juga dipercayai mempunyai banyak manfaat untuk tubuh.

Manfaat teh chamomile diperoleh daripada kandungan flavonoid, kumarin, poliasetilena, dan sesquiterpenes, iaitu sebatian yang mempunyai fungsi sebagai ubat. Ekstrak chamomile juga mengandungi beberapa sebatian bioaktif fenotik yang dapat bermanfaat untuk tubuh.

Pelbagai Khasiat Teh Chamomile

Terdapat banyak faedah kesihatan teh chamomile. Seperti berikut:

  • Tolonglah tidur lebih banyak lagi berehat dengan baik

    Bagi anda yang menghadapi masalah tidur malam, cubalah minum segelas teh chamomile suam. Teh ini boleh memberi kesan menenangkan pada badan dan boleh membuat anda mengantuk. Kesan menenangkan teh chamomile adalah kerana flavonoid yang dikandungnya. Kandungan ini dapat mengikat reseptor benzodiazepin di otak, menyebabkan rasa mengantuk. Chamomile juga dikenal sebagai ubat bius ringan atau tidur semula jadi.

  • Melegakan sakit perut semasa haid

    Satu kajian menunjukkan bahawa minum teh chamomile dapat membantu mengurangkan sakit perut semasa haid. Teh chamomile dapat meningkatkan kadar glisin dalam air kencing. Glycine adalah bahan yang dapat membantu mengurangkan kekejangan otot semasa haid.

  • Menurunkan kadar gula dalam darah bagi penghidap diabetes

    Walaupun masih memerlukan penelitian lebih lanjut, minum teh chamomile secara berkala sekurang-kurangnya dua kali sehari dipercayai dapat menurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetes. Selain itu, ia juga dapat mengurangkan risiko komplikasi, seperti kerosakan saraf, kerosakan ginjal dan gangguan penglihatan.

Manfaat teh chamomile juga dipercayai dapat menjaga kesihatan pencernaan, mencegah cirit-birit, mengatasi sariawan semasa kehamilan, dan memainkan peranan penting dalam kesihatan jantung, dan mengurangkan risiko beberapa jenis barah. Termasuk barah kulit, barah payudara, barah pencernaan, barah rahim, dan barah prostat. Ekstrak chamomile juga dapat digunakan sebagai ubat semula jadi untuk buasir dan vertigo ringan.

Walaupun terdapat banyak manfaat teh chamomile, tidak ada dos atau standard keselamatan untuk memakannya. Pengambilan teh chamomile umumnya 1-4 cawan setiap hari. Untuk membuat teh chamomile, anda boleh merendam beg teh chamomile atau bunga chamomile dalam air panas selama 5-10 minit, kemudian minum ketika air suam.

Sudah tentu anda juga perlu berwaspada, memandangkan keselamatan teh chamomile belum diketahui sepenuhnya. Dianjurkan agar wanita, bayi, dan anak hamil atau menyusui berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum minum teh chamomile.