Astigmatisme - Gejala, sebab dan rawatan

Astigmatisme adalah gangguan penglihatan kerana kelainan pada kelengkungan kornea atau lensa mata. Keadaan ini menyebabkan penglihatan kabur atau terdistorsi, baik pada jarak dekat dan jauh.

Astigmatisme atau astigmatisme boleh berlaku pada masa yang sama dengan rabun jauh (hiperopia) atau rabun jauh (rabun). Secara amnya, kelainan pada kelengkungan mata yang menyebabkan astigmatisme telah wujud sejak lahir. Walau bagaimanapun, kecederaan atau pembedahan pada mata juga boleh menyebabkan gangguan ini.

Berdasarkan lokasi kelainan, astigmatisme terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

 • Astigmatisme kornea, yang merupakan astigmatisme kerana kelainan pada kelengkungan kornea
 • Astigmatisme lentikular, iaitu astigmatisme kerana kelainan pada kelengkungan lensa mata

Punca dan Faktor Risiko Astigmatisme

Astigmatisme disebabkan oleh kelainan pada kelengkungan kornea atau lensa mata. Tidak diketahui apa yang mencetuskan gangguan, tetapi keadaan ini dianggap berkaitan dengan keturunan.

Kornea dan lensa adalah bahagian mata yang berfungsi membiaskan dan menghantar cahaya ke retina. Pada mata dengan astigmatisme, cahaya yang masuk tidak dibiaskan dengan betul sehingga gambar yang dihasilkan menjadi tidak fokus atau miring.

Astigmatisme boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan lain yang dapat meningkatkan risiko astigmatisme, termasuk:

 • Rabun jauh atau rabun jauh
 • Sejarah astigmatisme atau gangguan mata lain, seperti: keratoconus (degenerasi kornea), dalam keluarga
 • Sejarah kecederaan mata atau pembedahan mata, seperti pembedahan katarak
 • Penipisan lapisan kornea atau pembentukan tisu parut pada kornea

Gejala Astigmatisme

Dalam beberapa kes, astigmatisme tidak menyebabkan gejala sama sekali. Sekiranya terdapat gejala, keluhan yang dialami oleh pesakit boleh berbeza-beza, termasuk:

 • Penyelewengan penglihatan, misalnya garis lurus menjadi serong
 • Penglihatan kabur (samar) atau tidak fokus
 • Sukar dilihat pada waktu malam
 • Mata mudah letih dan berasa tidak selesa
 • Selalunya menyipitkan mata ketika melihat sesuatu
 • Kerengsaan pada mata
 • Sakit kepala

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada pakar oftalmologi jika anda atau anak anda mengalami aduan di atas, terutamanya jika aduan ini mengganggu aktiviti harian, seperti membaca atau memandu.

Diagnosis Astigmatisme

Untuk mendiagnosis astigmatisme dan menentukan ukurannya, pakar oftalmologi perlu melakukan pemeriksaan mata menyeluruh dan ujian mata silinder, termasuk:

Ujian ketajaman visual

Dalam ujian ketajaman visual, doktor akan meminta pesakit membaca serangkaian huruf dalam pelbagai ukuran dari jarak 6 meter.

Ujian pembiasan

Pemeriksaan ini terdiri daripada beberapa siri ujian. Doktor akan memeriksa bentuk cahaya yang masuk dan menerima retina untuk menentukan sama ada pesakit mempunyai kesalahan pembiasan rabun jauh, rabun jauh, astigmatisme, atau gabungan antara kedua-duanya.

Ujian pembiasan boleh dilakukan dengan instrumen sederhana yang disebut retinoskop atau dengan mesin automatik. Sekiranya terdapat kesalahan pembiasan, doktor akan menentukan ukuran kesalahan pembiasan.

Astigmatisme diukur dengan skala diopter. Mata yang sihat tanpa astigmatisme mempunyai diopter astigmatisme 0. Walau bagaimanapun, pada kebanyakan orang, dioptor astigmatisme antara 0,5-0,75 tidak menimbulkan sebarang keluhan.

Pengukuran Diopter dilakukan dengan meminta pesakit membaca serangkaian huruf melalui alat lensa yang disebut a phoroptor. Sekiranya pesakit tidak dapat melihat huruf dengan jelas, ukuran lensa akan berubah sehingga huruf dapat dibaca dengan sempurna.

Keratometri

Keratometri adalah prosedur untuk mengukur kelengkungan kornea mata menggunakan alat yang disebut keratometer. Selain menentukan diagnosis, alat pemeriksaan ini juga dapat digunakan untuk menentukan ukuran lensa kontak yang tepat.

Topografi kornea

Pemeriksaan ini berfungsi sama seperti keratometri, tetapi dilakukan dengan alat yang lebih canggih dan tepat. Biasanya, pemeriksaan ini dilakukan sekiranya doktor merancang pembedahan untuk merawat astigmatisme.

Rawatan Astigmatisme

Rawatan astigmatisme atau silinder mata bergantung pada skala diopter pesakit. Pesakit dengan astigmatisme ringan dan tidak mengalami gangguan penglihatan mungkin tidak memerlukan rawatan.

Pada pesakit dengan diopter di atas 1.5, doktor secara amnya akan mengesyorkan penggunaan cermin mata atau kanta lekap. Ukuran cermin mata atau kanta lekap ditentukan dari hasil ujian pembiasan.

Namun, jika pesakit menginginkan kaedah rawatan lain, pembedahan bias boleh menjadi pilihan. Beberapa kaedah pembedahan yang boleh digunakan untuk merawat astigmatisme adalah:

Keratomileusis in situ berbantu laser (LASIK)

LASIK adalah prosedur untuk membentuk semula kornea dengan menggunakan laser. Tujuannya adalah untuk membetulkan fokus cahaya ke retina.

Keratektomi subepitel dibantu laser (LASEK)

Dalam prosedur LASEK, pakar bedah akan melonggarkan lapisan luar kornea (epitelium) dengan alkohol khas dan kemudian membentuk semula kornea menggunakan laser. Selepas itu, epitel akan diketatkan kembali normal.

Keratektomi photorefractive (PRK)

Prosedur PRK adalah sama dengan LASEK. Perbezaannya adalah, dalam PRK epitel akan dikeluarkan. Epitelium akan terbentuk semula jadi mengikut kelengkungan kornea baru.

Pengambilan lentikul sayatan kecil (SMILES)

Dalam astigmatisme disertai dengan rabun jauh, doktor dapat menjalankan senyuman untuk memperbaiki bentuk kornea. Prosedur ini dilakukan dengan membuat potongan berbentuk cakera (lentikul) di bawah permukaan kornea dengan menggunakan laser dan mengeluarkannya melalui sayatan kecil.

Komplikasi Astigmatisme

Astigmatisme yang berlaku hanya pada satu mata sejak lahir boleh menyebabkan amblyopia, juga dikenal sebagai mata malas. Keadaan ini berlaku kerana otak terbiasa mengabaikan isyarat yang dihantar oleh mata.

Amblyopia dapat dirawat dengan penutup mata jika dikesan sebelum jalur visual di otak berkembang sepenuhnya.

Komplikasi lain yang boleh berlaku kerana astigmatisme adalah keratoconus, yang merupakan keadaan ketika kornea menipis dan menonjol seperti kerucut. Keratoconus boleh menyebabkan penglihatan kabur. Sebenarnya, keadaan ini boleh menyebabkan kebutaan jika dibiarkan.

Pencegahan Astigmatisme

Seperti yang dijelaskan di atas, astigmatisme dapat menyebabkan penglihatan kabur. Pada pesakit dewasa, aduan ini mungkin mudah diperhatikan, tetapi tidak pada pesakit bayi dan kanak-kanak. Oleh itu, pemeriksaan mata perlu dilakukan pada bayi baru lahir dan dilanjutkan secara berkala. Jadual yang disyorkan adalah:

 • Umur 65 tahun: setiap 2 tahun
 • Umur 65 tahun: setahun sekali