Sakit Lutut Semasa Membengkok, Ini Punca dan Cara Mengubatinya

Lutut mempunyai peranan penting dalam menyokong semua aktiviti harian anda, dari berdiri, berjalan, hingga berlari. Walau bagaimanapun, sakit lutut ketika bengkok boleh menyebabkan gangguan aktiviti harian anda. Untuk itu, kenal pasti punca sakit lutut ketika bengkok dan bagaimana mengatasinya.

Sebenarnya terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan sakit lutut ketika bengkok. Salah satunya adalah bursitis, iaitu radang pada bursa, yang merupakan kantung berisi cecair yang melumasi sendi. Keadaan ini boleh muncul secara tiba-tiba dan mengganggu aktiviti anda.

Pelbagai Punca Sakit Lutut ketika Membengkok?

Selain bursitis, sakit lutut ketika bengkok juga disebabkan oleh beberapa keadaan lain, seperti:

1. Kecederaan

Mengalami kecederaan pada lutut juga boleh menjadi penyebab sakit lutut ketika bengkok. Ini kerana semasa kecederaan pada lutut, tulang rawan, ligamen, dan tendon boleh mengalami regangan dan kerosakan. Sekiranya bahagian lutut ini terkoyak atau terlalu tegang, maka ketika itulah anda mungkin mengalami sakit lutut ketika membongkok.

2. Koyakan meniskus

Meniskus adalah lapisan tulang rawan yang melindungi dan menstabilkan sendi lutut. Apabila anda menggerakkan sendi lutut, lapisan inilah yang membuat tulang paha dan tulang paha tidak menggosok antara satu sama lain.

Tetapi, ketika meniskus terkoyak, fungsinya dapat terganggu dan boleh menyebabkan geseran langsung antara tulang. Ini boleh menyebabkan kesakitan ketika lutut dibengkokkan. Air mata meniskus boleh berlaku semasa anda melakukan pergerakan yang memaksa lutut anda berpusing semasa kaki anda diasaskan dengan kuat, seperti gerakan memutar secara tiba-tiba semasa bermain futsal, bola keranjang atau tenis.

3. Sindrom nyeri patellofemoral (sakit di lutut)

Sindrom nyeri patellofemoral adalah keadaan apabila anda merasa sakit pada tulang lutut (patella). Biasanya rasa sakit yang muncul terasa di sekitar lutut atau belakang lutut. Keadaan ini sering disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk menggunakan lutut terlalu banyak.

Rasa sakit akan lebih ketara jika lutut anda dalam tekanan untuk waktu yang lama, misalnya ketika naik dan turun tangga, berlari, berdiri, atau duduk terlalu lama.

4. Pengiraan sendi (osteoartritis)

Osteoartritis Ia juga boleh menjadi penyebab sakit lutut lain ketika bengkok. Keradangan pada sendi akan menyebabkan penipisan galas pada sendi, menyebabkan rasa sakit, kekakuan, dan bengkak.

Selain berlaku di kawasan lutut, osteoartritis Ia juga boleh muncul pada sendi lain, seperti tangan, pinggul, dan tulang belakang. Risiko seseorang untuk mengalami osteoartritis Ia akan bertambah besar jika anda berumur, berat badan berlebihan, dan mengalami kecederaan pada sendi lutut.

Bagaimana Mengubati Sakit Lutut ketika Membengkok?

Secara amnya, rawatan sakit lutut ketika bengkok harus disesuaikan dengan penyebabnya. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba perkara berikut sebagai rawatan awal:

1. Rehatkan lutut

Hentikan semua aktiviti yang boleh membuat lutut anda lebih sakit ketika membengkokkannya. Di samping itu, elakkan juga aktiviti yang meningkatkan beban pada lutut, seperti mengangkat benda berat.

2. Kompres sejuk

Memampatkan lutut dengan air sejuk juga dapat melegakan sakit lutut. Kompres kawasan lutut yang sakit selama 15-20 minit dan ulangi setiap beberapa jam.

3. Tekan sedikit tekanan

Untuk mengelakkan pembengkakan, anda boleh memberi sedikit tekanan dengan membalut pembalut elastik di sekitar kawasan lutut yang menyakitkan. Namun, jangan membalut pembalut dengan terlalu ketat kerana ini dapat menyekat aliran darah ke lutut, yang boleh membuat keadaan anda bertambah buruk.

4. Tinggikan sakit lutut

Mengatasi sakit lutut boleh dilakukan untuk melegakan bengkak di kawasan itu. Teknik ini boleh dilakukan dengan berbaring dan meletakkan lutut di atas bantal sehingga lebih tinggi dari dada anda.

5. Ambil ubat penahan sakit

Selain melakukan kaedah di atas, anda juga boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti: parasetamol.

Anda perlu mengetahui beberapa penyebab sakit lutut ketika membongkok dan rawatan awal seperti yang dijelaskan di atas. Namun, jika setelah anda mencuba beberapa kaedah di atas tetapi aduan tersebut berlanjutan atau bertambah buruk, segera berjumpa dengan keadaan anda kepada doktor atau doktor ortopedik untuk mendapatkan rawatan yang tepat.