Ini adalah penyebab gusi berdarah dan petua untuk mencegahnya

Kesihatan gusi akan mempengaruhi kesihatan gigi dan mulut anda secara keseluruhan. Gusi berdarah boleh menjadi tanda penyakit gusi, malah menunjukkan keadaan kesihatan yang lebih serius.

Gusi berdarah sering terjadi kerana cara memberus gigi yang salah atau terlalu keras. Kebiasaan menggosok gigi yang salah berisiko menyebabkan sakit dan pendarahan gusi. Selain itu, terdapat beberapa penyebab gusi berdarah yang juga perlu anda ketahui.

Punca Gusi Pendarahan Yang Kerap

Selain menggosok gigi dengan cara yang salah, gusi berdarah yang kerap juga boleh disebabkan oleh:

1. Gingivitis

Salah satu penyebab gusi berdarah adalah gingivitis. Gingivitis boleh dipicu oleh penyisipan plak gigi ke gusi. Plak yang terkumpul dan mengeras akan membentuk tartar dan menyebabkan radang pada gusi. Sekiranya seperti ini, gusi terdedah kepada pendarahan.

2. Periodontitis

Gingivitis yang tidak dirawat dapat meningkatkan risiko periodontitis, yang merupakan jangkitan dan keradangan gusi yang merosakkan tisu lembut dan tulang yang menyokong gigi. Gejala utama periodontitis adalah gusi berdarah yang kerap.

3. Kekurangan vitamin C dan K

Vitamin C berfungsi untuk mempercepat penyembuhan luka dan menguatkan tulang. Manakala vitamin K berperanan penting dalam proses pembekuan darah. Sekiranya badan kekurangan vitamin C dan K, ia akan mudah berdarah, termasuk gusi.

4. Leukemia

Gusi berdarah yang kerap boleh menjadi tanda leukemia. Leukemia adalah barah yang menyerang sel darah putih. Pada penderita leukemia, sel darah putih meningkat jumlahnya dapat mengurangi jumlah platelet. Sebenarnya, platelet diperlukan untuk menghentikan pendarahan. Keadaan ini menjadikan penderita leukemia terdedah kepada gusi berdarah, mimisan, dan tanda-tanda pendarahan lain.

Sebagai tambahan kepada pelbagai sebab di atas, perubahan hormon semasa kehamilan, kesalahan pemasangan gigi palsu, flossing Dengan cara yang salah, gangguan pendarahan, trombositopenia, diabetes, hemofilia, dan mengambil pengencer darah juga dapat meningkatkan risiko pendarahan gusi.

Petua Mencegah Gusi Pendarahan Yang Kerap

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan gusi anda sering berdarah:

  • Gunakan berus gigi yang lembut dan gosok gigi dengan perlahan. Lakukan sebanyak mungkin flossing gigi dua kali sehari untuk mengelakkan penumpukan plak pada gigi.
  • Gunakan ubat kumur setiap hari. Ini dapat membantu membunuh bakteria penyebab penyakit gusi. Elakkan menggunakan ubat kumur yang mengandungi alkohol, kerana boleh memburukkan lagi keluhan gusi berdarah yang kerap.
  • Keperluan cecair yang mencukupi dengan minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Ini dapat membantu membuang serpihan makanan pada gigi yang boleh membentuk plak.
  • Hadkan pengambilan makanan dan minuman yang sangat panas atau sangat sejuk, kerana boleh merosakkan gigi dan gusi.
  • Lawati doktor gigi sekurang-kurangnya setiap 6 bulan untuk pemeriksaan kesihatan pergigian dan mulut. Kebersihan mulut dan gigi yang baik dapat mengurangkan risiko pendarahan gusi.
  • Seboleh-bolehnya elakkan dan atasi tekanan dengan cara yang positif. Tekanan yang dikendalikan dengan betul akan menjadikan anda lebih baik menjaga kesihatan gigi dan mulut, dan dapat mencegah peningkatan kadar hormon kortisol yang dapat menyebabkan keradangan di seluruh badan anda, termasuk gusi.