Kebotakan - Gejala, sebab dan rawatan

Kebotakan adalah keadaan di mana rambut di kulit kepala atau bahagian badan yang lain kerugian atau kerugian yang berlebihansebuah. Botak juga disebut alopecia. Kebotakan boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi lebih biasa pada lelaki.

botak atau alopecia Ia boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari keturunan, terdedah kepada bahan kimia, hingga penyakit tertentu. Kebotakan boleh bersifat sementara atau kekal. Sebilangan besar kes kebotakan dapat dirawat jika ditangkap lebih awal dan diberi rawatan yang tepat.

Punca Kebotakan

Setiap orang kehilangan sekitar 50-100 helai rambut setiap hari, dan ini adalah perkara biasa. Sekiranya jumlah keguguran rambut setiap hari lebih daripada itu, anda perlu mengetahui penyebabnya sehingga dapat diatasi dengan segera sebelum kebotakan berlaku.

Beberapa perkara yang boleh menyebabkan keguguran rambut berlebihan dan berpotensi menyebabkan kebotakan adalah:

1. Faktor keturunan

Penyebab kebotakan yang paling biasa adalah keturunan atau genetik. Keadaan ini boleh mengakibatkan alopecia androgenik dengan ciri khas kebotakan.

Kebotakan jenis ini sering dicirikan oleh rambut yang menipis dan mengundurkan garis rambut di dahi. Kebotakan kerana keturunan boleh bermula sebagai remaja dan berlaku secara beransur-ansur dengan usia.

2. Perubahan hormon

Pelbagai keadaan yang menyebabkan perubahan tahap hormon dalam badan boleh menyebabkan kebotakan. Beberapa contoh keadaan yang boleh mengganggu tahap hormon adalah kehamilan, kelahiran anak, menopaus, PCOS, dan gangguan tiroid. Kebotakan akibat perubahan hormon umumnya bersifat sementara.

3. Penyakit tertentu

Sejumlah keadaan perubatan, seperti penyakit autoimun yang menyebabkan alopecia areata, jangkitan kulat pada kulit kepala (tinea capitis), dan gangguan mental yang disebut trichotillomania, dapat menyebabkan kebotakan.

Selain itu, peristiwa tertekan atau gangguan psikologi, seperti kematian orang yang disayangi atau perceraian, juga boleh menyebabkan rambut gugur dan botak.

4. Ubat

Kebotakan juga dapat terjadi sebagai kesan sampingan ubat, seperti ubat untuk barah (kemoterapi), kemurungan, artritis, gout, darah tinggi, atau penyakit jantung.

Sekiranya kebotakan berlaku setelah anda menggunakan ubat-ubatan tertentu, anda harus berjumpa doktor agar ubat tersebut dapat diganti atau dihentikan. Jangan segera menukar atau menghentikan ubat tanpa pengetahuan doktor.

5. Terapi sinaran

Terapi radiasi atau radioterapi yang digunakan untuk merawat barah boleh menyebabkan kebotakan, terutama jika terapi dilakukan di kawasan kepala atau leher. Namun, kebotakan yang disebabkan oleh radiasi biasanya bersifat sementara dan rambut dapat tumbuh semula beberapa bulan setelah terapi selesai.

6. Gaya dan penjagaan rambut

Terlalu kerap rambut ditarik dengan cara, seperti ekor kuda atau jalinan rambut, boleh menyebabkan kebotakan. Jenis kebotakan ini dipanggil alopecia daya tarikan.

Selain itu, perawatan rambut yang berlebihan, seperti mewarnai rambut, melengkung, atau meluruskan rambut, juga berpotensi menyebabkan kebotakan. Ini kerana kebiasaan ini dapat menjadikan rambut rapuh dan mudah rontok.

Faktor Risiko Botak

Terdapat sebilangan keadaan yang dapat membuat seseorang lebih berisiko mengalami kebotakan, yaitu:

 • Mempunyai sejarah kebotakan keluarga
 • berusia
 • Mengalami tekanan
 • Mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti lupus atau diabetes
 • Mengalami penurunan berat badan atau kekurangan pengambilan kalori dan protein
 • Mempunyai kekurangan nutrien tertentu, seperti zat besi, protein, atau zink

Gejala Kebotakan

Rambut boleh tumbuh hampir di mana sahaja di badan, kecuali di telapak tangan, kaki, atau di kelopak mata. Rambut terdiri dari protein yang disebut keratin yang terdapat di folikel rambut. Rambut akan mengalami pertumbuhan dan akan gugur dengan sendirinya. Proses ini diulang untuk membentuk kitaran. Terdapat 3 fasa yang berlaku semasa kitaran pertumbuhan rambut, yaitu:

 • Anagen, iaitu fasa ketika rambut tumbuh dan bertahan hingga 8 tahun
 • Catagen, fasa peralihan pertumbuhan rambut yang berlangsung selama 2-3 minggu
 • Telogen, yang merupakan fasa rehat yang berlangsung selama 2-3 bulan, sebelum akhirnya rambut gugur dan diganti dengan rambut baru

Kebotakan boleh berlaku apabila terdapat keguguran rambut yang berlebihan dan setiap hari, tanpa pertumbuhan rambut baru. Aduan atau gejala yang boleh menyebabkan kebotakan adalah:

 • Rambut menjadi mudah patah dan rosak
 • Penipisan rambut berlaku, terutamanya di bahagian atas kepala
 • Bahagian belakang garis rambut di dahi
 • Patch muncul di kulit kepala atau kulit yang biasanya ditumbuhi rambut
 • Banyak rambut gugur ketika menyisir atau ketika menggerakkan tangan ke rambut
 • Tompok kulit kepala muncul di kulit kepala yang mengembang secara beransur-ansur

Gejala di atas boleh berlaku secara beransur-ansur atau muncul secara tiba-tiba, bergantung kepada penyebab kebotakan. Kebotakan boleh berlaku di mana-mana bahagian kulit di mana rambut tumbuh, termasuk kening dan janggut.

Selain gejala di atas, keguguran rambut yang akhirnya mencetuskan kebotakan juga boleh disertai dengan gatal-gatal atau sakit di kulit kepala. Sebenarnya, jika penyebabnya adalah jangkitan yis, kawasan botak boleh membengkak dan mengeluarkan nanah.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom-simptom yang disebutkan di atas, terutamanya jika ia berlaku secara tiba-tiba, keguguran rambut yang berlebihan, atau kebotakan di kawasan lain, seperti alis.

Anda juga harus berjumpa doktor sekiranya kebotakan atau keguguran rambut membuat anda merasa tertekan atau mempunyai harga diri yang rendah. Ini penting dilakukan untuk menjaga kesihatan mental anda.

Diagnosis Botak

Untuk mendiagnosis kebotakan, doktor akan menanyakan keluhan dan gejala pesakit, serta riwayat perubatan pesakit dan keluarga. Doktor juga akan meminta rawatan rambut pesakit biasa.

Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan melihat kulit botak. Secara amnya, langkah-langkah ini cukup untuk mendiagnosis kebotakan. Namun, untuk mengetahui punca kebotakan, doktor akan melakukan siasatan berikut:

 • Ujian darah, untuk mengetahui keadaan perubatan yang menyebabkan kebotakan
 • Biopsi kulit, yang mengambil sampel kulit botak untuk diperiksa di makmal
 • mikroskop cahaya, iaitu pemeriksaan keguguran rambut dengan mikroskop untuk mengetahui apakah ada masalah pada pangkal rambut

Rawatan Botak

Rawatan kebotakan bertujuan untuk mengurangkan keguguran rambut dan tumbuh semula rambut yang telah gugur. Ini boleh dilakukan dengan:

Dadah

Berikut adalah beberapa ubat yang boleh diberikan oleh doktor untuk merawat kebotakan:

 • Minoxidil, untuk memperlambat kebotakan untuk menumbuhkan rambut, ubat ini boleh didapati dalam bentuk: losyen atau syampu
 • Finasteride, untuk menghalang pembentukan hormon pada kulit lelaki yang menyebabkan kebotakan
 • Spironolactone, untuk menghalang pembentukan hormon yang menyebabkan kebotakan pada lelaki dan wanita
 • Kortikosteroid, untuk membantu merawat kebotakan akibat penyakit autoimun, seperti alopecia areata
 • Diphencyprone, untuk menggalakkan pertumbuhan rambut, terutama dalam keadaan botak kerana alopecia areata

Prosedur perubatan

Beberapa prosedur perubatan yang boleh dilakukan untuk merawat kebotakan adalah:

 • Pembedahan pemindahan rambut

  Operasi dilakukan dengan memindahkan kulit kepala dengan folikel rambut aktif ke kawasan botak. Satu sesi pembedahan secara amnya dapat menghilangkan sekitar 10-60 folikel rambut. Hasil operasi dapat dilihat setelah beberapa bulan.

 • Terapi laser

  Terapi ini dilakukan dengan menembakkan sinar laser ke kawasan botak untuk merangsang pertumbuhan rambut. Terapi laser boleh dilakukan pada kebotakan keturunan, alopecia areata, atau akibat kemoterapi.

 • PRP (hlmplasma kaya latelet)

  Prosedur PRP dilakukan dengan mengambil sejumlah kecil darah pesakit dan kemudian memprosesnya sehingga plasma dipisahkan dari sel darah. Plasma akan diambil dan disuntik ke kawasan botak pada kulit untuk merangsang pertumbuhan rambut.

Sekiranya kebotakan disebabkan oleh penyakit atau keadaan perubatan tertentu, rawatan akan diberikan untuk merawat penyakit tersebut. Contohnya, jika kebotakan disebabkan oleh kekurangan zat besi atau zink, doktor anda akan memberi anda makanan tambahan yang mengandungi mineral ini.

Selain itu, orang botak dapat memakai rambut palsu untuk sementara waktu dan disarankan untuk menghindari kebiasaan menarik atau mengikat rambut mereka dengan terlalu ketat, dan lebih berhati-hati dalam memilih produk perawatan rambut.

Komplikasi Botak

Walaupun secara amnya tidak berbahaya, botak boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, termasuk:

 • Penampilan yang terganggu
 • Menurunkan keyakinan diri
 • Gangguan kegelisahan
 • Kemurungan
 • selaran matahari (selaran matahari) di kawasan botak pada kulit kepala

Pencegahan botak

Kebotakan kerana faktor genetik atau usia tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, anda masih dapat mengurangkan risiko kebotakan dengan melindungi rambut anda daripada kerosakan. Beberapa langkah yang boleh diambil adalah:

 • Biarkan rambut tumbuh secara semula jadi mengikut warna dan tekstur asalnya.
 • Elakkan mengikat atau mengikat rambut terlalu ketat.
 • Elakkan keramas setiap hari, kecuali rambut anda sangat berminyak.
 • Pilih produk penjagaan rambut dengan bijak, termasuk syampu dan pewarna rambut.
 • Elakkan meluruskan atau melengkung rambut secara berlebihan, terutamanya dengan alat yang memberi panas pada rambut. Sekiranya anda ingin menggunakannya, pastikan rambut anda kering dan gunakan tahap panas paling rendah.
 • Gunakan sisir bergigi lebar dan elakkan menyikat semasa rambut anda masih basah.
 • Lindungi rambut anda dari paparan sinar matahari yang berlebihan, misalnya dengan memakai topi ketika melakukan aktiviti luar ketika terik matahari.

Sekiranya anda perlu menjalani kemoterapi, cuba tanyakan kepada doktor anda mengenai penggunaannya penutup penyejuk untuk mengurangkan risiko keguguran rambut. Sekiranya anda sudah mengalami kebotakan, pastikan anda mengikuti nasihat rawatan dari doktor anda, baik untuk menumbuhkan rambut dan mencegah kebotakan menjadi semakin teruk.