Pelbagai Kebaikan Okra dan Cara Memprosesnya

Sebilangan daripada kita mungkin masih belum biasa dengan tanaman okra. Sebenarnya, terdapat banyak faedah okra yang sangat disesalkan. Di sebalik teksturnya yang berlendir, okra menyimpan pelbagai nutrien yang dapat membawa banyak manfaat kesihatan.

okra (Abelmoschus Esculentus), atau apa yang dikenali sebagai "jari wanita, adalah tanaman yang masih dalam keluarga yang sama dengan bunga raya dan kapas. Tumbuhan ini banyak terdapat di Afrika, Timur Tengah, dan Asia, termasuk di Indonesia.

Okra sebenarnya buah. Walau bagaimanapun, tanaman ini sering dianggap sebagai sayur dan biasanya diproses menjadi pelbagai hidangan, mulai dari sayur-sayuran segar, tumis, atau makanan goreng.

Kandungan Pemakanan Okra

Satu hidangan okra mentah (kira-kira 100 gram) mengandungi kira-kira 33 kalori dan nutrien berikut:

 • 7–7.5 gram karbohidrat
 • 2 gram protein
 • 3 gram serat
 • 60 miligram fosforus
 • 55-60 miligram magnesium
 • 300 miligram kalium
 • 700 IU vitamin A
 • 23 miligram vitamin C
 • 60 mikrogram folat
 • 30 mikrogram vitamin K

Sebagai tambahan kepada pelbagai nutrien di atas, okra juga mengandungi kolin, zink, selenium, vitamin B kompleks, vitamin E, serta pelbagai antioksidan, seperti polifenol, flavonoid, isoquercetin, lutein, dan zeaxanthin.

Pelbagai Khasiat Okra untuk Kesihatan

Okra adalah makanan yang murah dan berkhasiat yang baik untuk kesihatan. Berikut adalah kelebihan okra yang tidak boleh dilupakan:

1. Menurunkan dan mengawal kadar gula dalam darah

Salah satu faedah okra yang terkenal ialah membantu menurunkan dan mengawal kadar gula dalam darah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan okra secara berkala tampaknya dapat mengurangkan kadar penyerapan gula darah dalam usus dan meningkatkan kepekaan insulin.

Okra juga merangkumi makanan yang kaya dengan serat dengan indeks glisemik rendah. Oleh itu, okra sangat sesuai untuk pesakit kencing manis kerana tidak membuat kadar gula dalam darah meningkat dengan cepat. Sementara itu, bagi orang yang sihat, okra berguna untuk mencegah ketahanan insulin dan diabetes.

2. Menjaga fungsi dan kesihatan pencernaan

Manfaat okra seterusnya adalah meningkatkan pencernaan dan mencegah serta merawat sembelit. Ini kerana kandungan serat dan air yang tinggi dapat merangsang pergerakan usus dan menjadikan najis lebih lembut dan padat.

Okra juga diketahui mempunyai kesan prebiotik, sehingga mampu menjaga keseimbangan jumlah bakteria baik dalam usus (probiotik) dan mencegah pertumbuhan kuman penyebab penyakit di saluran pencernaan.

3. Menjaga kesihatan jantung

Okra kaya dengan serat, vitamin dan mineral, serta antioksidan yang baik untuk mengurangkan keradangan, mencegah pembekuan darah, mengawal tekanan darah, dan menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida.

Terima kasih kepada sifat okra, anda dapat dilindungi dari pelbagai penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit jantung dan strok.

4. Mengurangkan risiko barah

Ekstrak Okra diketahui mempunyai sifat antikanker dan antioksidan yang berperanan penting dalam mencegah pertumbuhan sel barah.

Kajian haiwan menunjukkan bahawa ekstrak okra dapat menghalang pertumbuhan sel barah payudara. Walaupun begitu, faedah okra masih memerlukan kajian lebih lanjut.

5. Membantu menurunkan berat badan

Okra adalah salah satu makanan yang rendah kalori, tetapi kaya dengan serat dan pelbagai nutrien, seperti protein, karbohidrat kompleks, vitamin, dan mineral. Oleh itu, okra dimakan dengan baik untuk menyokong kejayaan program diet.

Namun, agar anda dapat memperoleh manfaat okra secara optimum, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur dan menghadkan pengambilan kalori.

Cara Mengubah Okra menjadi Hidangan Sedap

Okra adalah tumbuhan yang boleh dimakan hingga biji di dalamnya. Untuk menikmati dan mendapatkan faedahnya, terdapat banyak cara untuk memproses okra yang boleh dipilih, termasuk:

 • Bakar okra di dalam ketuhar untuk dimakan sebagai makanan ringan yang sihat
 • Memasak okra dengan sos tomato dan dihidangkan bersama pasta
 • Tumiskan okra dengan bawang putih dan perasa lain, seperti pes udang atau cili
 • Menambah okra ke sayur tumis

Untuk menghilangkan tekstur okra yang berair dan bergetah, anda boleh memasak okra dengan api yang tinggi atau mengekalkan okra dengan garam terlebih dahulu.

Perhatikan juga semasa anda membeli okra. Pilih okra yang halus tanpa bintik coklat atau tepi kering. Kemudian, simpan okra di dalam peti sejuk selama kira-kira 4 hari sebelum memasak.

Walaupun mempunyai banyak potensi faedah, disarankan agar anda mengkonsumsi okra secara sederhana dan tidak berlebihan. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah okra atau ingin menentukan sama ada tumbuhan ini baik untuk merawat penyakit tertentu, cubalah berjumpa doktor.